Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν στην εφαρμογή του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας από περιστατικά COVID Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το σχέδιο αποσυμφόρησης των μικρών ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησαν στην εφαρμογή του σχεδίου για την αποσυμφόρηση των μικρών νοσοκομείων της περιφέρειας από περιστατικά COVID

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το σχέδιο αποσυμφόρησης των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας από τα περιστατικά κορωνοϊού.

Ο σχεδιασμός της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, τον οποίο είχε αποκαλύψει πρώτη η Voria.gr, έλαβε έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), καθώς κρίθηκε ότι πλέον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Έτσι, από σήμερα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που προσέρχονται σε μικρά νοσοκομεία και κρίνεται ότι χρήζουν νοσηλείας θα παραπέμπονται σε μεγαλύτερης δυναμικότητας νοσηλευτικά ιδρύματα είτε της περιφέρειας είτε της Θεσσαλονίκης, πάντα κατά την κρίση και με την έγκριση του γιατρού. Ουσιαστικά, δηλαδή, εφαρμόζεται εκ νέου ο σχεδιασμός που υπήρχε μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Στόχος του σχεδίου είναι να πάρει μια ανάσα το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα τα μη COVID περιστατικά.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στη Voria.gr στελέχη του υπουργείου, οι κλινικές COVID των συγκεκριμένων νοσοκομείων θα εξακολουθούν να δέχονται ύποπτα περιστατικά και σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουν, αλλά θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για να μπουν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, εφόσον χτυπήσει τη χώρα μας το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ποια νοσοκομεία αποφορτίζονται


Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, τα περιστατικά από τα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και του Κιλκίς θα κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη. Στην Ανατολική Μακεδονία οι ασθενείς από τη Δράμα θα παραπέμπονται κατά κύριο λόγο στην Καβάλα και –εφόσον κριθεί αναγκαίο- στις Σέρρες, ενώ στη Θράκη τα περιστατικά από Ξάνθη και Κομοτηνή θα οδηγούνται στην Αλεξανδρούπολη. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαλικάκης, πλέον τα περιστατικά που προσέρχονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία είναι λίγα, οπότε είναι διαχειρίσιμα από τα μεγάλα νοσοκομεία.

Ενδεικτικό της καλής επιδημιολογικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι από την 1η Φλεβάρη αποχαρακτηρίζεται το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά με περιστατικά COVID και εντάσσεται και πάλι στο πρόγραμμα των εφημεριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το νοσοκομείο είχε μόνο τρία θετικά περιστατικά, πρακτικά δηλαδή ήταν άδειο, οπότε θα αξιοποιηθεί για την κανονική νοσηλεία.

Advertisement
Babis

Αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και στα νοσοκομεία της αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διοικητής Παναγιώτης Μπογιατζίδης, στη Δυτική Μακεδονία τα περιστατικά από τη Φλώρινα και την Καστοριά θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο στα Γρεβενά. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, στον νομό Πέλλας το νοσοκομείο Γιαννιτσών θα αναλάβει τη νοσηλεία των ασθενών με COVID και αποσυμφορίζεται το νοσοκομείο Έδεσσας, ενώ στην Ημαθία διατηρείται το νοσοκομείο της Βέροιας και βγαίνει από το σύστημα το νοσοκομείο της Νάουσας.

Αναπροσαρμογές γίνονται και στα τέσσερα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου Παπανικολάου Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος θα εξακολουθούν να νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού, ωστόσο θα δώσουμε έμφαση περισσότερο στο κομμάτι ανάπτυξης μονάδων ΜΕΘ κανονικής θεραπείας, τις οποίες έχουμε ανάγκη. Ήδη στο Παπανικολάου έχουν δοθεί 12 κλίνες από τη Β’ ΜΕΘ δόθηκε για απλά περιστατικά, ενώ το ίδιο έγινε και στον Άγιο Δημήτριο», επισήμανε ο κ. Μπογιατζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς στις ΜΕΘ COVID η πληρότητα είναι κάτω από 70% σε πληρότητα, ενώ πολύ μικρό είναι και το ποσοστό κάλυψη των κλινών απλής νοσηλείας κορωνοϊού.

Πάντως, οι δύο διοικητές τόνισαν ότι πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, οπότε ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει και να επανέλθει σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς, εφόσον το επιβάλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Πηγή: voria.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι, έτοιμες σε 20΄ - Με μουστάρδα και μέλι

23/01/26 11:50 μμ

Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι, έτοιμες σε 20΄ – Με μουστάρδα και μέλι

Λάκης Γαβαλάς: Θα πάει στην Καλαμάτα για μάρμαρα γιατί θα σχεδιάσει ταφόπλακες!

23/01/26 11:39 μμ

Λάκης Γαβαλάς: Θα πάει στην Καλαμάτα για μάρμαρα γιατί θα σχεδιάσει ταφόπλακες!

Γιατί τα χέρια «σκάνε» τον χειμώνα: Πώς να τα προστατεύσετε από το κρύο

23/01/26 11:31 μμ

Γιατί τα χέρια «σκάνε» τον χειμώνα: Πώς να τα προστατεύσετε από το κρύο

Π. Μαρινάκης: «Παραλάβαμε ένα ημιδιαλυμένο κράτος και σε 6,5 χρόνια μετατράπηκε σε κράτος που έχει μία υποδειγματική αντίδραση σε πρωτοφανείς συνθήκες»

23/01/26 11:21 μμ

Π. Μαρινάκης: «Παραλάβαμε ένα ημιδιαλυμένο κράτος και σε 6,5 χρόνια μετατράπηκε σε κράτος που έχει μία υποδειγματική αντίδραση σε πρωτοφανείς συνθήκες»

Σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος

23/01/26 11:16 μμ

Σε λειτουργία το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Ιανουαρίου

23/01/26 11:11 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Ιανουαρίου

Μαρία Καρυστιανού: Η δίκη για τα Τέμπη να γίνει σε άλλη πόλη – Δεν εμπιστεύομαι τη Λάρισα

23/01/26 11:08 μμ

Μαρία Καρυστιανού: Η δίκη για τα Τέμπη να γίνει σε άλλη πόλη – Δεν εμπιστεύομαι τη Λάρισα

Θύμα απάτης η Εύη Δρούτσα: Της άρπαξαν 22.000 ευρώ προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ

23/01/26 10:58 μμ

Θύμα απάτης η Εύη Δρούτσα: Της άρπαξαν 22.000 ευρώ προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ

Akylas: “Περάσαμε δυσκολίες, έχω αναπηρία και πλέον μετακινούμαι πολύ δύσκολα”, είπε ο πατέρας του

23/01/26 10:48 μμ

Akylas: “Περάσαμε δυσκολίες, έχω αναπηρία και πλέον μετακινούμαι πολύ δύσκολα”, είπε ο πατέρας του

Ευχαριστήρια επιστολή απερχόμενου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών Πυράρχου Παναγιώτη Πατσιαλή

23/01/26 10:31 μμ

Ευχαριστήρια επιστολή απερχόμενου Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σερρών Πυράρχου Παναγιώτη Πατσιαλή

Συνταγή για σούπα από λαζάνια με κιμά, λουκάνικο και τρία τυριά

23/01/26 9:59 μμ

Συνταγή για σούπα από λαζάνια με κιμά, λουκάνικο και τρία τυριά

Δήμος Σερρών: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2026

23/01/26 9:39 μμ

Δήμος Σερρών: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός για το 2026