Date:
Ως πρόκληση για τους παραγωγούς χαρακτήρισε την επικείμενη Πράσινη Συμφωνία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε ομιλία του
στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV) και του Δικτύου Νέων Ευρωπαίων Στελεχών του Κρέατος (YEMCo).
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι όπως υπογράμμισε θα κληθούν να λάβουν σαφείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από το 2021 και μετά, προκειμένου να λαμβάνουν τις ετήσιες επιδοτήσεις.
Πρόσθεσε πως μέσω των νέων διαδικασιών οι παραγωγοί θα πρέπει να παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Ο Ευρωπαίος καταναλωτής είναι συνειδητοποιημένος, απαιτητικός και ζητά συγκεκριμένα προϊόντα υψηλής ποιότητας με συγκεκριμένη ταυτότητα με στοιχεία για τον τρόπο παραγωγής» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.
Στόχος της Πράσινης Συμφωνίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030.
Αναφερόμενος στο πολυαναμενόμενο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως προβλέπεται να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, υπογραμμίζοντας πως μέσω αυτού θα ρυθμίζεται και το πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.
«Πιστεύουμε στις διεπαγγελματικές οργανώσεις» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε «θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικές στη σύνθεσή τους και να εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους. Θέλουμε να έχουμε θεσμικό συνομιλητή και να χαράσσουμε μαζί το μέλλον».
Παράλληλα, προανήγγειλε επίλυση του θέματος της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου, όπως τόνισε, θα έχουν προχωρήσει, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, οι διαδικασίες για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών.
Σχετικά με ένα από τα σημαντικά προβλήματα παγκοσμίως που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρέατος, αυτό της έξαρσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η χώρα μας λαμβάνει πρόσθετα μέτρα στη μεθόριο με τη Βουλγαρία, έτσι ώστε να μη σημειωθεί κρούσμα στην ελληνική επικράτεια.
Μιλώντας για το ελεύθερο εμπόριο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα για την προστασία 100 προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και από τις δυο πλευρές, τονίζοντας ειδικά για τη φέτα ότι «πλέον στην Κίνα η μόνη φέτα που θα κυκλοφορεί θα είναι ελληνική».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Ελευθέριος Γίτσας, μιλώντας για την Πράσινη Συμφωνία υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μετατραπεί από πρόβλημα σε πλεονέκτημα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που αναζητούν οι καταναλωτές.
Πρόσθεσε ότι η χώρα μας, όσον αφορά το κρέας, είναι εισαγωγική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι παράγει το 26-28% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνει, καθώς και το 30-32% του βόειου. Αντίθετα στο αιγοπρόβειο κρέας (παραγωγή 92%) και στα πουλερικά βρίσκεται σε καλό επίπεδο επάρκειας, λέγοντας ότι ειδικά για την πτηνοτροφία «μπορεί να γίνει στρατηγικός κλάδος της οικονομίας».
Σημειώνεται ότι στο συνέδριο, τον υπουργό συνόδευσαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας και ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ