Απαντήσεις για τα σενάρια μείωσης του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, ζητάει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστερά

Βουλή-Ερώτηση ΚΟ Νέας Αριστεράς: «Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ;»

Epilogestv

Epilogestv

Απαντήσεις για τα σενάρια μείωσης του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ζητάει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με επικεφαλής την Πέτη Πέρκα.

Advertisement
 

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά σε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου ή και placement της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, προκειμένου να εισέλθει νέος επενδυτής. Όπως σημειώνουν, το κεντρικό «αφήγημα» είναι η ανάγκη χρηματοδότησης του επενδυτικού πλάνου του ΑΔΜΗΕ και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ως «λύση», για την κάλυψη των πρόσθετων χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Σε αυτά τα σενάρια περιλαμβάνεται και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ελληνικού Δημοσίου.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «εμμονή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις ιδιωτικοποιήσεις με χαρακτηριστικό τον τομέα της ενέργειας όπου, ακόμη και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, παραχωρήθηκε η πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ιδιωτικοποιήθηκε το 100% των δικτύων φυσικού και το 49% του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)».

Επίσης, τονίζουν ότι η κυβέρνηση είχε προβλέψει νομοθετικά, από το πρώτο κιόλας έτος διακυβέρνησής της, την ιδιωτικοποίηση ποσοστού που κατέχει στον Διαχειριστή το ελληνικό Δημόσιο, με το άρθρο 115 του νόμου 4685 του 2020 που «άνοιξε την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».

Οι βουλευτές επισημαίνουν, ακόμη, πως, αν και μέχρι σήμερα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί, είναι δεδομένη η πολιτική κατεύθυνση να λειτουργεί με γνώμονα τα κέρδη και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο ήταν μία επιτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς κόντρα στις απαιτήσεις των δανειστών, καμία χρηματοδοτική ανάγκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, και η παραμονή του Διαχειριστή υπό δημόσιο έλεγχο είναι προϋπόθεση για να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Advertisement
Family Kitchen

Με την ερώτηση που απευθύνουν στους συναρμόδιους υπουργούς ζητούν να ενημερωθούν «εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αν θα συμμετέχει και το ελληνικό Δημόσιο στην αύξηση κεφαλαίου, εάν εξετάζεται πράγματι το placement της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, προκειμένου να εισέλθει νέος επενδυτής και τι θα σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ, καθώς και ποιο είναι το σκεπτικό μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στον Διαχειριστή που έχει τόσο κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, που είναι κερδοφόρος για το ελληνικό Δημόσιο και αποτελεί μονοπώλιο».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

03/12/25 10:26 μμ

ΔΥΠΑ: Αυξάνεται η χρονική διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 10:17 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Σχολιάστε

ένα × 2 =