Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ) με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της Ηλείας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ... Περισσότερα

Βουλή: την προσεχή εβδομάδα στην αρμόδια υποεπιτροπή της ΚΕΚΑ τα έργα για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Epilogestv

Epilogestv

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής (ΚΕΚΑ) με αντικείμενο την ανασυγκρότηση της Ηλείας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στη συνερίαση θα εξεταστούν τα έργα που έχουν προτεραιοποιηθεί και την ένταξή τους στα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι έχουν υποβληθεί οι προτάσεις των δήμων, της περιφέρειας και του επιμελητηρίου Ηλείας, για ανασυγκρότηση της περιοχής.

Advertisement
 

“Σε δύο μήνες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία. Σε δύο μήνες συμπληρώνονται τριάμισι χρόνια από τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη στην Αρχαία Ολυμπία ότι θα γίνει σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το αν θα γίνει σχέδιο ανασυγκρότησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τους πόρους χρηματοδότησης. ‘Αρα είναι όλα πραγματικά στον αέρα”, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, που σημείωσε ότι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα και οι παραγωγοί για το φυτικό κεφάλαιο. “Τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφές δεν έχουν αποζημιωθεί εξ ολοκλήρου οι αγρότες για την απώλεια που είχαν στο φυτικό κεφάλαιο. Και δεν μιλάμε βέβαια για την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι αγρότες, που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη”, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πόρους χρηματοδότησης για το σχέδιο ανασυγκρότησης του Νομού Ηλείας, όπως το υποσχέθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός. Ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες στο 100%, οι οποίοι ακόμα περιμένουν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ.

“Θα δούμε σε τι φάση ωρίμασης βρίσκονται αυτά τα έργα και φυσικά θα προσπαθήσουμε με τους συμμετέχοντες στην υποεπιτροπή, όπου όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι σχεδόν το σύνολο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον τρόπο ένταξης των συγκεκριμένων έργων για να ξεκινήσουμε”, είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι πρόκειται για ολιστικό πρόγραμμα το οποίο εμπλέκει σχεδόν το σύνολο της Κυβέρνησης και θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του.

Σε σχέση με το φυτικό κεφάλαιο, ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι έχει ήδη προχωρήσει η σχετική ΚΥΑ, και τις προσεχείς μέρες, θα εκδοθεί ώστε καταβληθεί η αποζημίωση που απομένει σε ό,τι έχει να κάνει με το φυτικό κεφάλαιο, γιατί σε ό,τι έχει να κάνει με τις αγροτικές επιχειρήσεις και με τους αγρότες οι οποίοι έχασαν μέσα από την πυρκαγιά κομμάτι του ενεργητικού τους κεφαλαίου, όλα αυτά έχουν αποζημιωθεί ή είναι σε φάση αποζημίωσης. Βρίσκονται όλοι οι φάκελοι στην αρμόδια ΔΟΥ και είναι προς πληρωμή, είπε ο κ. Κατσαφάδος.

Advertisement

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλία: Συνάντηση Τζ. Μελόνι - Ρ. Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης G20

23/11/25 4:11 μμ

Ιταλία: Συνάντηση Τζ. Μελόνι – Ρ. Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης G20

Ρολό γαλοπούλας με κιμά, κάστανα και μανιτάρια αλά κρεμ

23/11/25 4:07 μμ

Ρολό γαλοπούλας με κιμά, κάστανα και μανιτάρια αλά κρεμ

Λαμία: Διακοπή κυκλοφορίας στον Ε6 λόγω πυρκαγιάς

23/11/25 3:54 μμ

Λαμία: Διακοπή κυκλοφορίας στον Ε6 λόγω πυρκαγιάς

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες εν μέσω κλιμάκωσης- Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ

23/11/25 3:44 μμ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες εν μέσω κλιμάκωσης- Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ

Βράβευση Ν. Κακλαμάνη από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών – Εορτή Παναγίας Προυσιώτισσας

23/11/25 3:40 μμ

Βράβευση Ν. Κακλαμάνη από το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών – Εορτή Παναγίας Προυσιώτισσας

Super League K19: Ο «καθρέφτης» της αγωνιστικής

23/11/25 3:34 μμ

Super League K19: Ο «καθρέφτης» της αγωνιστικής

Παραλία Οφρυνίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από ακτή

23/11/25 2:50 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλιείας με καλάμι και μηχανισμό από ακτή – video

«Έτρεξε» η Θεσσαλονίκη με το 1ο Thessaloniki City Marathon και το 8ο Olympic Day Run

23/11/25 2:00 μμ

«Έτρεξε» η Θεσσαλονίκη με το 1ο Thessaloniki City Marathon και το 8ο Olympic Day Run

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2025 – Πάνω από 21.800 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα - Πάνω από 3.700 άνθρωποι έχουν αποβιώσει

23/11/25 1:56 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2025 – Πάνω από 21.800 περιστατικά HIV λοίμωξης στην Ελλάδα – Πάνω από 3.700 άνθρωποι έχουν αποβιώσει

Μέι Γουέστ: Η σταρ που της άρεσαν οι προκλήσεις και χαρακτηρίστηκε ως «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στις ΗΠΑ»

23/11/25 1:51 μμ

Μέι Γουέστ: Η σταρ που της άρεσαν οι προκλήσεις και χαρακτηρίστηκε ως «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στις ΗΠΑ»

Στήριξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και ώθηση στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού - Έως το τέλος του έτους η Προδημοσίευση για τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης»

23/11/25 1:44 μμ

Στήριξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και ώθηση στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού – Έως το τέλος του έτους η Προδημοσίευση για τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης»

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη

23/11/25 1:44 μμ

Ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη