Βουλγαρία: Σε έξαρση η αφρικανική πανώλη των χοίρων
Date:
100% θανατηφόρος είναι η νόσος που προσβάλει τους χοίρους με την ονομασία «Αφρικανική πανώλη». Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) μεταδίδεται πολύ εύκολα με κατανάλωση μολυσμένης τροφής,
με άμεση επαφή ασθενών με υγιή ζώα και έμμεσα με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές αλλά και έντομα.
Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Κομισιόν μετέβει στη γειτονική χώρα. Και οι ιδιοκτήτες μονάδων εκτροφής κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες. Επιθεωρητές κτηνίατροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθασαν στη Βουλγαρία για να εξετάσουν, εάν τα μέτρα που έλαβε η χώρα κατά της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι επαρκή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας.
Οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με βάση την ενημέρωση από την Κεντρική Αρμόδια Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς αποτροπή της εισόδου στη χώρα μας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (Α.Π.Χ.), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προέβη στην έκδοση δελτίων τύπου της 04.01.2018 και 07.09.2018 (με επισυναπτόμενα ενημερωτικά φυλλάδια για τους χοιροτρόφους και τους κυνηγούς), στην εκπόνηση αφίσας και ανάρτηση αυτών, όπως και του βίντεο για τη νόσο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων,
Ωστόσο σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας αγροτικής ανάπτυξης στις Σέρρες κύριο Λεωνίδα Βατρούδη δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την περιοχή μας καθώς είναι ενημερωμένες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι έλεγχοι στα τελωνεία της χώρας είναι εντατικοί.
Και διευκρίνισε ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα πλην των χοίρων και ότι η τυχόν μετάδοση της έχει να κάνει κυρίως με το οικονομικό αντίκτυπο που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι καθώς θα αναγκαστούν να θανατώσουν όλα τα ζώα τους μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.