Η Βουλγαρία κατέχει την πέμπτη θέση στην κατάταξη των αγορών μας, απορροφώντας ένα 4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το οποίο χαρακτηρίζεται μάλιστα από ευρεία διαφοροποίηση,   ενώ το ύψος ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η Βουλγαρία κατέχει την πέμπτη θέση στην κατάταξη των αγορών μας, απορροφώντας ένα 4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το οποίο χαρακτηρίζεται μάλιστα από ευρεία διαφοροποίηση,

 

ενώ το ύψος των ελληνικών άμεσων επενδύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ καταλαμβάνουν, πλέον, την έκτη θέση στο σύνολο των ξένων επενδύσεων στη χώρα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικής δραστηριότητας.

 

Αυτά αναφέρονται σε ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια και στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, η Ελλάδα υποχώρησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια στην έκτη θέση (από την τρίτη που παραδοσιακά κατείχε), μετά την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με συνολικές επενδύσεις στο τέλος του 2017 ύψους 2,22 δισ. ευρώ.

 

Οι ελληνικές επενδύσεις παρουσιάζουν ευρεία κλαδική και γεωγραφική διασπορά με σημαντικότερο κλάδο τον χρηματοπιστωτικό (2 τραπεζικοί όμιλοι το 2017). Μεγάλες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί, επίσης, στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες κ.ά.

 

Σημειώνεται ότι, συνολικά, μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 65% των ροών ΑΞΕ που καταγράφηκαν το 2017 στη Βουλγαρία, κατευθύνθηκε στους τομείς της μεταποίησης και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

 

Advertisement

Την ίδια χρονιά, στη γενική κατάταξη των ξένων αγοραστών ελληνικών προϊόντων η Βουλγαρία κατέλαβε την πέμπτη θέση μετά την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και την Κύπρο. Στην κατάταξη των προμηθευτών της Ελλάδας η Βουλγαρία κατέλαβε το 2017 την ενδέκατη θέση με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει έλλειμμα για τη χώρα μας σχεδόν 314 εκατ. ευρώ.

 

Advertisement
MEGA

Το εμπορικό ισοζύγιο εμφανίζει μικρό – αλλά δυστυχώς διευρυνόμενο – έλλειμμα για τη χώρα μας, το οποίο το 2017 διευρύνθηκε ελαφρά, καθώς οι βουλγαρικές εξαγωγές προς τη χώρα μας παρουσίασαν (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) αύξηση. Αντιθέτως, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, ναι μεν κατέγραψαν αύξηση κατά το έτος 2017, αυτή όμως υπήρξε ανεπαίσθητη και χωρίς ουσιαστική συνεισφορά στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, κυρίως, στην άνοδο της τιμής τους πετρελαίου, καθώς, επίσης, στις συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις ανταγωνιστικές τιμές των βουλγαρικών προϊόντων, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, τα οποία εν συνεχεία εξάγονται προς την Ελλάδα.

 

Τη δυναμική τους διατήρησαν και τη διετία 2016 – 2017 οι τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ειδικότερα, κατά το έτος 2016 1.200.576 Βούλγαροι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ κατά το έτος 2017 ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.341.192 Βούλγαρους πολίτες. Αντίστοιχα, κατά το έτος 2016, 1.116.000 Έλληνες πολίτες επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία, ενώ κατά το έτος 2017 ο αριθμός αυξήθηκε σε 1.158.000 Έλληνες πολίτες, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης εισερχόμενων τουριστών προς τη Βουλγαρία (στοιχεία Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κοινωνικό και αισθητικό όραμα της Ουτοπίας αποκαλύπτονται στην έκθεση «Το όνειρο του Τάτλιν. Ουτοπίες. Η αιώνια επιστροφή» στο Ωδείο Αθηνών

30/09/25 5:02 μμ

Το κοινωνικό και αισθητικό όραμα της Ουτοπίας αποκαλύπτονται στην έκθεση «Το όνειρο του Τάτλιν. Ουτοπίες. Η αιώνια επιστροφή» στο Ωδείο Αθηνών

Κέικ με αχλάδια και κρέμα

30/09/25 4:54 μμ

Κέικ με αχλάδια και κρέμα

Αρθρίτιδα: H ακτινοθεραπεία στο γόνατο μειώνει σημαντικά τον πόνο για μήνες

30/09/25 4:41 μμ

Αρθρίτιδα: H ακτινοθεραπεία στο γόνατο μειώνει σημαντικά τον πόνο για μήνες

5 χρωματικοί συνδυασμοί ιδανικοί για ένα μοντέρνο σπίτι

30/09/25 4:35 μμ

5 χρωματικοί συνδυασμοί ιδανικοί για ένα μοντέρνο σπίτι

Η Πειραιώς UX|CX Brand of the Year

30/09/25 4:26 μμ

Η Πειραιώς UX|CX Brand of the Year

Αλ. Χαρίτσης για την άρση της ασυλίας του: «Τιμή μου να οδηγηθώ στο δικαστήριο μαζί με τους αγρότες που αγωνίζονται»

30/09/25 4:15 μμ

Αλ. Χαρίτσης για την άρση της ασυλίας του: «Τιμή μου να οδηγηθώ στο δικαστήριο μαζί με τους αγρότες που αγωνίζονται»

Μέχρι 6 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση 7.000 ανέργων

30/09/25 4:13 μμ

Μέχρι 6 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση 7.000 ανέργων

ΚΚΕ: Ο Kυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ακόμα ένα ρεσιτάλ ψευδολογίας

30/09/25 4:12 μμ

ΚΚΕ: Ο Kυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ακόμα ένα ρεσιτάλ ψευδολογίας

Η σταρ του Χόλιγουντ Μισέλ Φάιφερ αποκάλυψε πως έγινε γιαγιά

30/09/25 4:11 μμ

Η σταρ του Χόλιγουντ Μισέλ Φάιφερ αποκάλυψε πως έγινε γιαγιά

«Ο κόσμος σαν πανηγύρι» - Ένα φωτογραφικό λεύκωμα με «άρωμα» Αιγύπτου

30/09/25 4:09 μμ

«Ο κόσμος σαν πανηγύρι» – Ένα φωτογραφικό λεύκωμα με «άρωμα» Αιγύπτου

ΥΠΠΟ: Νέα περίφραξη στην Πορτάρα Νάξου - Παραίτηση αιτήματος Δήμου Νάξου προς το Πρωτοδικείο για την προσωρινή περίφραξη

30/09/25 4:07 μμ

ΥΠΠΟ: Νέα περίφραξη στην Πορτάρα Νάξου – Παραίτηση αιτήματος Δήμου Νάξου προς το Πρωτοδικείο για την προσωρινή περίφραξη

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου

30/09/25 4:06 μμ

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια συνδέονται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου