Βουλή: επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη – Αντιδράσεις φορέων στη δυνατότητα ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ
Date:
Τις θέσεις τους επί των διατάξεων που δίδουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), αλλά και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, είπε ότι το άρθρο 7 «δεν εξυπηρετεί»: Αν το δει κανείς από σοσιαλιστική οπτική, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, ενώ από φιλελεύθερη οπτική, είναι ανεπαρκής, και όπου στον κόσμο υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα σε ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο γιατρό. Όσο για το άρθρο 10, είπε ότι ο ΠΙΣ ζητά την απόσυρσή του. «Αντιλαμβανόμαστε τα θέματα πολιτικού γοήτρου, αλλά η πολιτική σοφία πάντοτε επιβραβεύεται», είπε ο κ. Εξαδάχτυλος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι η ομοσπονδία κινητοποιείται για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Σε μια χώρα με ιδιωτική δαπάνη υγείας στο 40%, θα περίμενε κανείς να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και όχι μέτρα που αναγκάζουν τους πολίτες «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη» λόγω μέτρων που ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τη δημόσια υγεία, είπε ο κ. Γιαννάκος.
Εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Ματίνα Παγώνη είπε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δεν χρειάζεται να βγουν έξω να δουλέψουν, αρκεί να πάρουν το μισθολόγιο που τους «έδωσε» το ΣτΕ. Όταν τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν στις 6 και 7 το βράδυ, πότε θα πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στις ιδιωτικές κλινικές; αναρωτήθηκε η κ. Παγώνη και σημείωσε: Το να πηγαινοέρχονται οι γιατροί στα ιδιωτικά, δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα βρούμε τους ασθενείς «απέναντι».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, μίλησε για κίνδυνο νόθευσης του ανταγωνισμού, με την είσοδο γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Είμαστε «κάθετα αντίθετοι στο υβρίδιο» που δημιουργείται, είπε ο κ. Δεβλιώτης,
Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, μίλησε για διατάξεις «έκτρωμα» που βρίσκουν την καθολική αντίδραση των γιατρών και των ενώσεών τους. Μιλάτε για ελευθερία επιλογών των ασθενών αλλά στην πραγματικότητα είναι «ωμός» εκβιασμός. Την ώρα της αρρώστιας ή θα πληρώσεις για Υγεία ή θα πας σε πολύμηνες αναμονές στη θεραπεία και στα χειρουργεία, είπε η κ. Ρέντζιου. Εκτίμησε, δε, ότι το δημόσιο νοσοκομείο θα μετατραπεί σε χώρο άντλησης πελατείας για το ιδιωτικό ιατρείο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νικόλαος Δέδες, είπε ότι «η επίκληση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θα διασφαλίσει αυτό που χρειαζόμαστε οι ασθενείς», και ότι «μειώνει τις επιλογές μας». Είμαστε θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου, είπε ο κ. Δέδες.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Α. Δημόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει την ισονομία με άλλους πανεπιστημιακούς καθηγητές, δίνοντας τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να είναι σε καθεστώς πλήρους ή μερικής, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, και αυτό, όπως είπε, συνάδει με δύο ομόφωνες αποφάσεις της συγκλήτου του ΕΚΠΑ.
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο, ανέφερε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Εθνικό (Σύστημα Υγείας) δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά και οι ιδιώτες. Όπως μεταγγίζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, μπορεί να γίνεται και το αντίθετο, είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Η Γιώτη Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, είπε ότι το νομοσχέδιο «έχει καταδικαστεί» από χιλιάδες νοσοκομειακούς και ενώσεις γιατρών, διότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Υγείας, την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, ενώ αναγκάζει τους εργαζόμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αντί για μαζικές προσλήψεις με αυξημένους μισθούς, η κυβέρνηση πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, είπε η κ. Ταβουλάρη.
Η πρόεδρος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών, Εύη Ορφανού, αναφερόμενη στο άρθρο 7 είπε ότι τους ασθενείς τους ενδιαφέρει να υπάρχει επαρκής στελέχωση χωρίς το κόστος των ποιοτικών υπηρεσιών να τους επιβαρύνει. Θεωρούμε ότι το άρθρο θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, είπε η κ. Ορφανού. Για το άρθρο 10 είπε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι δικαίωμα του κάθε ασθενή να επιλέγει το γιατρό του χωρίς να του κοστίσει κάτι, σημείωσε η κ. Ορφανού.
Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, ο οργανωτικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Λυμβαίος, είπε ότι με το άρθρο 10 «καταργείται ο δημόσιος, εθνικός και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας». Όπως είπε, οι γιατροί του ΕΣΥ που θα παρέχουν υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα, «θα έχουν μειωμένο ενδιαφέρον εξυπηρέτησης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και θα μετακινούν, λόγω συμφέροντος, την εξυπηρέτηση των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ιδιωτική δαπάνη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Γεώργιος Ζωγράφος, είπε ότι το άρθρο 10 είναι σε θετική κατεύθυνση, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη πλήρους στελέχωσης των νοσοκομείων.
Τέλος, ο Σάββας Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς επίσης την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, την κατάργηση των ΣΔΙΤ και την επαναφορά των ανεμβολίαστων υγειονομικών που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
Πηγή ΑΠΕ