Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Πριν από δυο εβδομάδες είχε τεθεί σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ενώ, για αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο απαρτίζεται από πέντε άρθρα.

Άρθρο 1 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφό του, ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Καθίσταται σαφές ότι η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής επικράτειας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη δεύτερη παράγραφο διαμηνύεται πως η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Άρθρο 2 αναφέρεται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Όπως σημειώνεται στην πρώτη παράγραφό του, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναερίου χώρου στην περιοχή που ορίζεται στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης. Στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου καθίσταται σαφές πως ως γραμμή βάσης για τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, κατά την παρ. 1, χρησιμοποιείται η φυσική ακτογραμμή, με την επιφύλαξη του ΠΔ 107/2020 (Α’ 258).

Στο τρίτο άρθρο τονίζεται πως όπου στην εσωτερική νομοθεσία γίνεται αναφορά στην αιγιαλίτιδα ζώνη ή/και στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, νοείται, ως προς την περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 1, αιγιαλίτιδα ζώνη πλάτους 12 ναυτικών μιλίων.

Κατόπιν, το άρθρο τέσσερα περιλαμβάνει την αλιεία από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στη θαλάσσια περιοχή του άρθρου 1 και στα ύδατα της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων μπορεί, κατ’ παρέκκλιση να επιτραπεί, σε προσωρινή βάση, η αλιεία στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Advertisement
Family Kitchen

Επειδή με το νομοσχέδιο αυτό διευρύνονται τα όρια της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

H επέκταση αυτή υπενθυμίζεται ότι λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020.

Εκτός όμως από το νομοσχέδιο επέκτασης των 12 μιλίων στο Ιόνιο, πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάθεση εντός των επόμενων ωρών και του νομοσχεδίου για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής το νομοσχέδιο αυτό θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας της Βουλής την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου (σε τρεις όμως συνεδριάσεις). Στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα ενημερώσει με βάση το άρθρο 142Α του ΚτΒ σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης - Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

14/09/25 10:25 πμ

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία στην Τιθορέα λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεδιοίκησης – Αναχώρησε με καθυστέρηση 95 λεπτών

Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

14/09/25 10:20 πμ

Έρευνα: Παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων στις πιάτσες εξαρτημένων

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά... σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

14/09/25 10:02 πμ

MyStreet: Εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες, αλλά… σκοντάφτει σε κάποιους Δήμους

Τα τέσσερα σημεία «κλειδί» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

14/09/25 9:53 πμ

Τα 4 σημεία «κλειδιά» στα μέτρα για τους πολύτεκνους

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη

14/09/25 9:45 πμ

Υδρογονάνθρακες: Νέα σελίδα στην Κρήτη

14 Σεπτεμβρίου: Γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού- Χρόνια πολλά

14/09/25 9:25 πμ

14 Σεπτεμβρίου: Γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού- Χρόνια πολλά

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

13/09/25 7:23 μμ

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

13/09/25 7:19 μμ

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης