Advertisement
Τελευταία Νέα

Ρεπορταζ και Φωτογραφίες Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου

Μια σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε η Ελλάδα στον τομέα της αρχαιολογίας, καθώς η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Κατερίνα Περιστέρη τιμήθηκε με το βραβείο «Khaled Al-Asaad” για το ανασκαφικό της έργο στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης.

Η τελετή βράβευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην παλαιοχριστιανική βασιλική της αρχαίας Ποσειδωνίας (το σημερινό Pαestum) πήρε μέρος ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή της UNESCO και διευθυντής του Αραβικού Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομίας κ. Mounir Bouchenaki, ο υπεύθυνος της UNESCO στην περιοχή της Καμπανίας κ. Francesco Caruso  και ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής αποστολής στη Συρία για λογαριασμό του πανεπιστημίου Romadel Mibact, κ. Paοlο Matthiae, ενώ προλόγισε ο διευθυντής του περιοδικού Archeo κ. Andreas Steiner.

Advertisement

Η τελετή έγινε μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα εξαιτίας της εκτενούς αναφοράς στη ζωή, στο έργο αλλά και στον μαρτυρικό θάνατο του αρχαιολόγου Khaled Al Asaad που υπήρξε επί δεκαετίες η ψυχή της Παλμύρας.

Όπως τόνισε ο κύριος Caruso, ο Khaed Al-Asaad  απέδειξε με το θάνατό του, ότι οι αρχαιολόγοι υπερασπίζονται τον πολιτισμό έναντι της βαρβαρότητας, την ελευθερία έναντι της σκλαβιάς και τη γνώση έναντι του σκοταδισμού.

Η απονομή του βραβείου στην Kατερίνα Περιστέρη, όπως τόνισε ο κύριος Steiner, αποτελεί τη φωτεινή πλευρά της αρχαιολογίας και την αξία της επιστημονικής της ανακάλυψης.

Η Κατερίνα Περιστέρη, εμφανώς συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο της και ευχαρίστησε τους οργανωτές, τους συναδέλφους της και τους παριστάμενους για την τιμή που έκαναν στο πρόσωπό της και στην ανασκαφική ομάδα της Αμφίπολης. Στην εκδήλωση παρέστη από την πλευρά της πολιτείας και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης.

Να σημειωθεί ότι υποψήφια για το βραβείο ήταν άλλα τέσσερα αρχαιολογικά ευρήματα και συγκεκριμένα

α) Τα αρχαιότερα ανθρώπινα ίχνη στην Ευρώπη στην Αγγλία

β) Ο Τάφος Khentakawess ΙΙΙ στο Abu Sir στην Αίγυπτο

Advertisement
MEGA

γ) Ο Τάφος ενός Γαλάτη πρίγγιπα στο Warcq της Γαλλίας

δ) Ο Θησαυρός της Orselina στο καντόνι του Τιτσίνο της Ελβετίας.

Οι αθλοθέτες, εκτίμησαν ότι η ομάδα της κ. Κατερίνας Περιστέρη, πραγματοποίησε την πλέον αξιόλογη αρχαιολογική ανακάλυψη καθώς έφερε στο φως μετά από τέσσερα χρόνια τον μεγαλύτερο σε μέγεθος αρχαίο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο. 

Η βράβευση της κ. Περιστέρη έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης “Borsa mediterranea del turismo archeologico” η οποία πραγματοποιείται  από το 1998 στο Capaccio-Paestum, την αρχαία ελληνική αποικία της Ποσειδωνίας. 

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προβολή και η ανάδειξη του αρχαιολογικού τουρισμού και ως εκ τούτου προωθεί τόπους και προορισμούς μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η ευκαιρία με τους επαγγελματίες του κλάδου των τουριστικών επιχειρήσεων να συναντηθούν με τους υποψήφιους ταξιδιώτες, πράκτορες και εμπειρογνώμονες για να ανταλλάξουν απόψεις και να προωθήσουν τα σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, διοργανώνεται ένα τετραήμερο επιστημονικό συνέδριο που δίνει την ευκαιρία σε επιστήμονες να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις και  διαλέξεις πάνω σε αρχαιολογικές ανακαλύψεις ενώ παράλληλα υπάρχουν στρογγυλά τραπέζια και επιστημονικές συναντήσεις σημαντικού ενδιαφέροντος πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την αρχαιολογία. Στο πλαίσιο του συνεδρίου και της έκθεσης, 

το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Εθνικό Μουσείο και η παλαιοχριστιανική βασιλική του Paestum βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων ασχολούνται με τον αρχαιολογικό τουρισμό και την αρχαιολογία. 

Στην εφετινή διοργάνωση, πήραν μέρος πάνω από 160 εκθέτες, είκοσι από τους οποίους ήρθαν από όλα τα μέρη της γης, ενώ επίσημη χώρα υποδοχής ήταν η Ινδία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν. Κουφοτόλης: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…ειδικά αυτοί του παρασκηνίου…»

14/08/25 3:01 μμ

Ν. Κουφοτόλης: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…ειδικά αυτοί του παρασκηνίου…»

O ελληνικός κινηματογράφος αποχαιρετά τον Θανάση Ρεντζή

14/08/25 2:55 μμ

O ελληνικός κινηματογράφος αποχαιρετά τον Θανάση Ρεντζή

Πάνω από 100.000 στρέμματα καμένη γη σε Χίο, Ζάκυνθο, Πρέβεζα και Κάτω Αχαΐα – Δείτε δορυφορικές εικόνες

14/08/25 3:04 μμ

Πάνω από 100.000 στρέμματα καμένη γη σε Χίο, Ζάκυνθο, Πρέβεζα και Κάτω Αχαΐα – Δείτε δορυφορικές εικόνες

Καβάλα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο εφοριακός

14/08/25 2:42 μμ

Καβάλα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο εφοριακός

Αρκουδάκι διασώθηκε ύστερα από τροχαίο: Την ονόμασαν Κίρκη- Νοσηλεύεται στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου

14/08/25 2:35 μμ

Αρκουδάκι διασώθηκε ύστερα από τροχαίο: Την ονόμασαν Κίρκη- Νοσηλεύεται στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου

Επιδημία χολέρας στο Σουδάν - Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια εβδομάδα

14/08/25 2:28 μμ

Επιδημία χολέρας στο Σουδάν – Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια εβδομάδα

«Μια άλλη Θήβα» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

14/08/25 2:18 μμ

«Μια άλλη Θήβα» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας η παράσταση για την ιστορία του γιοφυριού της Άρτας

14/08/25 2:11 μμ

Στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας η παράσταση για την ιστορία του γιοφυριού της Άρτας

Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τον βομβαρδισμό της Πόλης της Γάζας

14/08/25 2:05 μμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τον βομβαρδισμό της Πόλης της Γάζας

Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβιώνει στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

14/08/25 1:24 μμ

Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβιώνει στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου – φωτογραφίες

Σέρρες: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την εκτέλεση εργασιών τηλεθέρμανσης της ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.

14/08/25 1:03 μμ

Σέρρες: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά την εκτέλεση εργασιών τηλεθέρμανσης της ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε.

Μανδήλι: Το χωριό των Σερρών με τον πλάτανο ηλικίας 1120 ετών! - video

14/08/25 1:15 μμ

Μανδήλι Σερρών: Το χωριό με τον πλάτανο ηλικίας 1120 ετών – video