Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Ιούλιο στον υδροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, με τη δραματική κατάσταση να ωθεί την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ρεκόρ πυρκαγιών καταγράφηκε τον Ιούλιο στον υδροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια βιοποικιλότητας παγκοσμίως, με τη δραματική κατάσταση να ωθεί την κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Advertisement
 

 

Σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα χθες Παρασκευή στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE), στην περιοχή υπήρχαν 1.669 εστίες φωτιάς, τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Ιούλιο του 2019 και ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1998 που διατηρούνται αρχεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2005, με 1.259 εστίες.

Τους επτά πρώτους μήνες του 2020 συνολικά εντοπίστηκαν 4.203 εστίες φωτιάς, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 2019 ήταν μια ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά, με εξαπλάσιο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με το 2018.

Η περιοχή του κόσμου με την περισσότερη υγρασία, το 62% του Παντανάλ, μιας κοιλάδας η οποία στην καρδιά της εποχής των βροχών είναι κάτω από το νερό σε ποσοστό 80% και η οποία αποτελεί μεγάλο καταφύγιο πανίδας, βρίσκεται στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας, πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή και 320 στρατιώτες κινητοποιούνται από το προηγούμενο Σάββατο για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο

Βόρεια του Παντανάλ, στο δάσος του Αμαζονίου ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, με 6.091 εστίες φωτιάς, τις περισσότερες από το 2017. Όμως ο αριθμός των πυρκαγιών τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχει μειωθεί κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ειδικοί αναμένουν όμως την κατάσταση να επιδεινωθεί καθώς μόλις ξεκίνησε η ξηρή περίοδος.

Η αποψίλωση του Αμαζονίου έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 3.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα να αποψιλώνονται, αύξηση 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Advertisement

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται έντονες επικρίσεις από τις οικολογικές οργανώσεις καθώς από τον Ιανουάριο του 2019 που ανήλθε στην εξουσία άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει γεωργικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της χώρας δέχεται μεγάλες διεθνείς πιέσεις, κυρίως από επενδυτές που ζητούν “ αποτελέσματα” στην καταπολέμηση της αποψίλωσης και των πυρκαγιών.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

15/11/25 12:22 πμ

Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα BBB- Κυριάκος Πιερρακάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία»

15/11/25 12:17 πμ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

15/11/25 12:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

14/11/25 11:24 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 11:51 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

15/11/25 12:08 πμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

15/11/25 12:08 πμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

15/11/25 12:06 πμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

15/11/25 12:05 πμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

15/11/25 12:04 πμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

15/11/25 12:03 πμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

15/11/25 12:02 πμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου