Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ξεκίνησε έρευνα αφού μια από τις πρώτες γυναίκες που εντάχθηκαν στο πλήρωμα ενός υποβρυχίου κατήγγειλε στον Τύπο ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση και καψόνια. Ο αρχηγός του ... Περισσότερα

Βασιλικό Ναυτικό

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ξεκίνησε έρευνα αφού μια από τις πρώτες γυναίκες που εντάχθηκαν στο πλήρωμα ενός υποβρυχίου κατήγγειλε στον Τύπο ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση και καψόνια.

Advertisement
 

Ο αρχηγός του Ναυτικού, ναύαρχος Μπεν Κι, τόνισε ότι «η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει θέση στο Βασιλικό Ναυτικό και δεν θα γίνει ανεκτή». Σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «αποκρουστικά» όσα αναφέρονται στην καταγγελία και αποκάλυψε ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας. «Όποιος κριθεί ένοχος θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, όποιος και αν είναι ο βαθμός του», τόνισε.

Η εφημερίδα Daily Mail δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της τη μαρτυρία της Σόφι Μπρουκ, μιας από τις πρώτες γυναίκες που υπηρέτησαν σε υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού μετά τη μεταρρύθμιση του 2011, όταν η υπηρεσία αυτή σταμάτησε να είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.

«Ήμασταν τόσο κοντά στο να βγει κάτι καλό. Ήμουν σχεδόν η πρώτη κυβερνήτρια υποβρυχίου στον κόσμο (…) αλλά από την πρώτη ημέρα, δεν είχα καμία υποστήριξη», είπε η Μπρουκ. Αφηγήθηκε ότι οι αξιωματικοί προσπαθούσαν να την κάνουν να τραβήξει τα μάτια της από το περισκόπιο, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά. «Αν το έκανε κάποιος, δεχόταν μια γροθιά στα νεφρά», εξήγησε. Κάποιοι άλλοι έβαζαν τα γεννητικά τους όργανα στις τσέπες της. Ανέφερε καψόνια και σεξιστική συμπεριφορά, «μια συνεχή σεξουαλική παρενόχληση» αλλά και το γεγονός ότι όσες τολμούσαν να καταγγείλουν όσα συνέβαιναν «απομονώνονταν» και εμποδίζονταν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με την αφήγησή της, που επιβεβαιώθηκε από δύο πρώην μέλη του Βασιλικού Ναυτικού, υπήρχε ένας κατάλογος -μια λίστα με ονόματα ανδρών και μία με ονόματα γυναικών- των ατόμων που θα βιάζονταν στην περίπτωση ενός «καταστροφικού» γεγονότος στη θάλασσα. «Μου έλεγαν: είσαι το νούμερο έξι… επομένως, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ξεκίνα να τρέχεις», υποστήριξε.

Η Μπρουκ κατήγγειλε επίσης ότι ένας από τους συναδέλφους της εξέθεσε τα γεννητικά του όργανα ενώ ένας αξιωματικός τη φίλησε ενώ κοιμόταν. Τα όσα υπέστη την οδήγησαν να πράξεις αυτοτραυματισμού, μέχρι του σημείου που χρειάστηκε εννιά ράμματα στο χέρι αλλά, παρά την αντίθετη ιατρική συμβουλή, την έστειλαν να κάνει τη βάρδια της.

Advertisement
Family Kitchen

«Είχα την πλήρη ευθύνη 165 μελών του πληρώματος, του πυρηνικού αντιδραστήρα και των πυρηνικών κεφαλών χωρίς να έχω κοιμηθεί σχεδόν καθόλου», τόνισε για να επισημάνει την επικινδυνότητα μιας τέτοιας κατάστασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 μόνο το 1% του πληρώματος των βρετανικών υποβρυχίων είναι γυναίκες.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

15/11/25 12:22 πμ

Η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα BBB- Κυριάκος Πιερρακάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο. Κερδίζουμε σε αξιοπιστία και στηρίζουμε με ασφάλεια την κοινωνία»

15/11/25 12:17 πμ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Λύση για χιλιάδες φοιτητές και πολίτες της Θεσσαλονίκης η έναρξη λειτουργίας του Δυτικού Προαστιακού»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

15/11/25 12:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Νοεμβρίου

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

14/11/25 11:24 μμ

Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

14/11/25 11:51 μμ

Πιπεριές με κιμά και φασολάκια

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

15/11/25 12:08 πμ

Αύξηση 11,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των καινούριων αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ' τη 2η θέση

15/11/25 12:08 πμ

Μουντιάλ 2026: Η Μάλτα «τελείωσε» οριστικά τη Φινλανδία απ’ τη 2η θέση

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη - 23 προσαγωγές

15/11/25 12:06 πμ

Μέλη του Ρουβίκωνα άνοιξαν πανό στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – 23 προσαγωγές

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

15/11/25 12:05 πμ

Τουλάχιστον 58 αγελάδες πέθαναν και 140 γέννησαν πάνω σε πλοίο που τις μετέφερε στην Τουρκία

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

15/11/25 12:04 πμ

ΠΑΟΚ: «Μπαμ» με τον διεθνή Σέρβο ακραίο Ούρος Κοβάτσεβιτς

Ιωάννινα - Ημερίδα για τη Χειροτεχνία - Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

15/11/25 12:03 πμ

Ιωάννινα – Ημερίδα για τη Χειροτεχνία – Λ. Μενδώνη: Ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει την εθνική μας οικονομία

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου

15/11/25 12:02 πμ

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Νοεμβρίου