Βρέθηκε γιγάντια γρανιτένια σαρκοφάγος στην πόλη που μπορεί να βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου -Οργίασαν οι φήμες
Date:
Μια αρχαία σαρκοφάγος κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Σίντι Γκαμπέρ της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Επειδή το καπάκι ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το φέρετρο δεν έχει ανοιχτεί εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. Αυτό είναι ασυνήθιστο, καθώς οι κακοποιοί έχουν λεηλατήσει πολλούς τάφους και ταφικούς θαλάμους στο πέρασμα των αιώνων.
Το μέγεθος του ταφικού μνημείου έχει ιδιαίτερη σημασία επίσης, αναφέρει το Science Alert. Έχει μήκος 2,64 μέτρα, βάθος 1,85 μ. και πλάτος 1,65 μ., ενώ η σαρκοφάγος είναι η μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ στην Αλεξάνδρεια.
Ο τάφος, που πιστεύεται ότι χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, περίπου 323 έως 30 π.Χ., βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, ανέφερε το Smithsonian.
Κοντά στον τάφο βρέθηκε επίσης μια φθαρμένη αλαβάστρινη προτομή, ίσως η απεικόνιση του ανθρώπου του οποίου το σώμα ήταν θαμμένο στο φέρετρο. Η ταυτότητα του νεκρού είναι άγνωστη.
Η Αλεξάνδρεια, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει αγνοηθεί από τους αρχαιολόγους επί δεκαετίες, επειδή μια πόλη 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χτιστεί επάνω στα ερείπια, δήλωσε ο Άντριου Λόουλερ του Smithsonian. Αλλά πρόσφατα έχει αρχίσει μια προσπάθεια για την εύρεση και συντήρηση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται εκεί.
Οι αιγυπτιολόγοι καθόρισαν πως ο τάφος ανήκε σε ευγενή και όχι σε βασιλιά. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου θα μπορούσε κάποια μέρα να ανακαλυφθεί στην Αλεξάνδρεια.
Ο πρώην αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαούσα δήλωσε πως «πρέπει να ανήκει σε κάποιον σημαντικό, διότι είναι μια σαρκοφάγος από γρανίτη. Για να φέρει κάποιος γρανίτη από το Ασουάν (965 χλμ. νότια) σημαίνει ότι θα έπρεπε να ήταν πλούσιος».
Αλλά ο τάφος λέγεται ότι είναι «πολύ μικρός» για έναν βασιλιά όπως ο Αλέξανδρος, καθώς οι μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν βρεθεί περιείχαν Ρωμαίους ευγενείς.
Φωτογραφίες: MInistry of Antiquities
[iefimerida.gr]