Η αλιεία μικρής κλίμακας (SSF) στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δημογραφική πρόκληση.

WWF: Διασφαλίζοντας το μέλλον της αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Epilogestv

Epilogestv

Η αλιεία μικρής κλίμακας (SSF) στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δημογραφική πρόκληση.

Σύμφωνα με την έκθεση «Η Κατάσταση της Αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα 2025» (The State of Mediterranean and Black Sea Fisheries 2025), σχεδόν οι μισοί αλιείς μικρής κλίμακας (47%) είναι άνω των 40 ετών, ενώ μόλις το 17% είναι κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το WWF, η ανανέωση των γενεών αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς σε πολλές χώρες της περιοχής, οι νέοι δεν ασχολούνται με τον κλάδο – και όταν το κάνουν, πολλοί δυσκολεύονται να παραμείνουν. Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, το ζήτημα δεν αφορά την έλλειψη κινήτρων αλλά τη βιωσιμότητα, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των παράκτιων κοινοτήτων.

Στο πρόσφατο Φόρουμ Αλιέων Μικρής Κλίμακας (SSF Forum) με τίτλο «Ενδυναμώνοντας την επόμενη γενιά: συμμετοχή των νέων στην αλιεία μικρής κλίμακας», που διοργανώθηκε στην Αθήνα από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με την υποστήριξη του WWF Ελλάς και του Μεσογειακού γραφείου του WWF, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι νέοι εμφανίζονται ολοένα και πιο διστακτικοί να εισέλθουν στο επάγγελμα λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας, της οικονομικής αβεβαιότητας, της αύξησης του κόστους, των σύνθετων κανονισμών και της περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το WWF, η αλιεία σήμερα δεν σημαίνει μόνο σύνδεση με τη θάλασσα. Σημαίνει διαχείριση μιας επιχείρησης υπό πίεση, με μειωμένα περιθώρια κέρδους και αυξανόμενες διοικητικές απαιτήσεις. «Δεν είμαστε μόνο αλιείς. Διαχειριζόμαστε μια επιχείρηση με επενδύσεις, κινδύνους και ευθύνες», δήλωσε ο 37χρονος Μιγκέλ Άνχελ Μερκάντ Σιρέρ από την Cala Ratjada, στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας. «Οι νέοι δεν θα εισέλθουν στον κλάδο αν η αλιεία δεν μπορεί να εγγυηθεί μια αξιοπρεπή ζωή». Οι χαμηλές προοπτικές εισοδήματος υπονομεύουν περαιτέρω την ελκυστικότητα της αλιείας μικρής κλίμακας για τις νεότερες γενιές.

Χωρίς στοχευμένη δράση, σημειώνει το WWF, η αλιεία κινδυνεύει να χάσει εργατικό δυναμικό, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή γνώση και κοινωνική συνοχή.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με το WWF, η προώθηση της συμμετοχής των νέων και η ανανέωση των γενεών αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής του Μεσογειακού γραφείου του WWF για την αλιεία μικρής κλίμακας. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του SSF Forum, η επένδυση στους νέους είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και ικανότητας προσαρμογής του τομέα στις περιβαλλοντικές και οικονομικές αλλαγές.

«Το WWF προωθεί μια προσέγγιση συνδιαχείρισης που αναγνωρίζει τη ζωτική συμβολή των αλιέων, των δημόσιων αρχών και των παράκτιων φορέων, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι νέοι έχουν ουσιαστική φωνή στη λήψη αποφάσεων και πρόσβαση σε βιώσιμες επαγγελματικές προοπτικές», δήλωσε ο Λούκα Εουφέμια από το Μεσογειακό γραφείο του WWF.

Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, το WWF μετατρέπει τον διάλογο σε δράση: εργάζεται για την άρση των διαρθρωτικών εμποδίων εισόδου, την ενίσχυση της εκπροσώπησης των νέων, τη διεύρυνση των ευκαιριών κατάρτισης και καθοδήγησης και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της αλιείας. Μέσω της βελτίωσης της διακυβέρνησης, της οικονομικής βιωσιμότητας και της προβολής του τομέα, το WWF συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε μια νέα γενιά αλιέων να ηγηθεί ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος για τη μεσογειακή αλιεία.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

03/04/26 5:57 μμ

Φαριόλι: «Φανταστείτε την Σπόρτινγκ χωρίς τον Σουάρες και την Μπενφίκα χωρίς τον Παυλίδη»

03/04/26 5:32 μμ

Φλικ: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε, ο ρατσισμός δεν έχει θέση»

03/04/26 5:21 μμ

Σιμεόνε: «Ο σεβασμός έχει χαθεί στο ποδόσφαιρο και στην κοινωνία εδώ και χρόνια»

03/04/26 5:04 μμ

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, σταθερή η κατάστασή του

03/04/26 4:54 μμ

Η Τσέλσι έθεσε εκτός ομάδας για δύο αγώνες τον Φερνάντες

03/04/26 4:50 μμ

Γκουαρντιόλα: «Έχουμε ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα απίστευτο ορόσημο, σε οκτώ σερί ημιτελικούς Κυπέλλου»

03/04/26 4:35 μμ

Ατλέτικο Μαδρίτης: Ενεργοποιεί τη ρήτρα για να κρατήσει Νίκο Γκονζάλεθ

03/04/26 4:22 μμ

Λαπόρτα: «Στο τέλος της σεζόν θα μιλήσουμε με τον Φλικ»

03/04/26 3:58 μμ

Χάνει το ματς με τη Φράιμπουργκ ο Κέιν, αισιοδοξία για Ρεάλ

03/04/26 3:37 μμ

Μάντσεστερ Σίτι: Κοντά σε συμφωνία με τον Φόντεν για το νέο συμβόλαιο

03/04/26 3:28 μμ

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα της συζύγου του Ζότα

03/04/26 3:23 μμ

Αρμπελόα: «Ας αφήσουμε πίσω μας το γόνατο του Μπαπέ και ας απολαύσουμε τα γκολ του»