Date:
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η πλήρης επαναλειτουργία του ορυχείου του Νότιου Πεδίου, στην Πτολεμαΐδα. Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για επιστροφή στον λιγνίτη, η πρώτη εταιρία που μειοδότησε στον διαγωνισμό, άναψε τις μηχανές. Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι η άμεση εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου το Ορυχείο να πάρει και πάλι ζωή.
Οι εκτιμήσεις παραγόντων της περιοχής είναι ότι η αναγκαστική στροφή της χώρας στον ενεργειακό της σχεδιασμό θα “ανοίξει” πολλές δουλειές το επόμενο διάστημα για τους εργολάβους στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ, μετά το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που άρχισε να εφαρμόζεται δεν διαθέτει πλέον το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό ώστε να προχωρήσει η ίδια τις σχετικές εργασίες, γεγονός που την αναγκάζει να μισθώσει τις υπηρεσίες εργολαβικών συνεργείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τρέχουν ή ετοιμάζονται νέοι διαγωνισμοί για χωματουργικές και άλλες σχετικές με την εξόρυξη λιγνίτη εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Στέφανος Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιριών στο χώρο της εξόρυξης και των χωματουργικών εργασιών σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της εταιρίας του αλλά και άλλων συναδέλφων εταιριών που δραστηριοποιούνταν στα ορυχεία της ΔΕΗ «να συγκεντρώσουν μέρος του προσωπικού τους και ορισμένους να τους φέρουν πίσω στην χώρα». Ο κ. Κωνσταντινίδης εξήγησε ότι «πολλοί εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω έλλειψης αντικειμένου έχασαν την δουλειά τους, ενώ οι χειριστές υπερβαρέων σκαπτικών μηχανημάτων εξαιτίας και των χαμηλών αμοιβών των τελευταίων ετών αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για εργασία σε τεχνικές εταιρίες στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή». Επίσης, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «με πολλούς από αυτούς μπορεί να πορευτήκαμε μαζί για πολλά χρόνια στα έργα της ΔΕΗ όμως για να επιστρέψουν πίσω αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να’χουν κίνητρο και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τις πολύ καλύτερες αμοιβές από εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου «Σπάρτακος» κ. Μόσχος Μόσχου δήλωσε: «Το γεγονός ότι η ΔΕΗ επενδύει περισσότερο στις εργοληπτικές εταιρίες στην εξόρυξη καυσίμου οφείλεται στην πρόωρη συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους του εξιδεικευμένου προσωπικού των ορυχείων όπως χειριστές των γιγάντιων καδοφόρων εκσκαφέων, εργοδηγοί και άλλοι τεχνίτες που αξιοποιώντας τα κίνητρα που έδωσε η ΔΕΗ αποχώρησαν ενώ άλλοι μετακινήθηκαν σε νέους τομείς της επιχείρησης». Ο κ. Μόσχου ανέφερε επίσης ότι «η επιχείρηση μπορεί να έχει τα μηχανήματα αλλά δεν διαθέτει το προσωπικό για να προχωρήσει με δικά της μέσα στην εξόρυξη». Ακόμα, ο κ. Μόσχου διευκρίνισε ότι ορισμένες κατηγορίες τεχνικού προσωπικού δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τις προσλήψεις εργαζομένων εξάμηνης ή δίμηνης που έτσι ή αλλιώς θα προχωρήσει η επιχείρηση.
Πηγή: makthes.gr