Ξάνθη: Η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα μέσα από ένα συνέδριο στο ΔΠΘ
Date:
Καταξιωμένοι επιχειρηματίες, άνθρωποι που έχοντας ένα όραμα το ακολούθησαν με πίστη, φιλοξενήθηκαν στο 2ο συνέδριο επιχειρηματικότητας «DO I.T.» (Do – In – Thrace), που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) σε συνεργασία με την θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας «Thinc».
Η θερμοκοιτίδα «Thinc» αποτελεί μια καινοτόμο δομή του ΔΠΘ, με κυρίαρχο σκοπό την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Εστιάζει στη σύνδεση της έρευνας, των νέων ιδεών και του επιχειρηματικού κόσμου με το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας και εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο λειτουργίας της, η Thinc περιλαμβάνει δράσεις όπως: συμβουλευτική υποστήριξη των ομάδων της, δικτύωση με διοργάνωση συνεδρίων, εκδηλώσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών ημερίδων καθώς και διασύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα και τις πηγές χρηματοδότησης.
Ο πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης αναφερόμενος, στον χαιρετισμό του, στη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία που έδωσε νέα ώθηση στο πανεπιστήμιο καθώς «αποτέλεσε κόμβο δημιουργίας ιδεών και καινοτόμων δράσεων, βοηθώντας τις ιδέες των επιχειρηματικών ομάδων που συστήνουν οι φοιτητές να ανθίσουν και να γίνουν πραγματικότητα».
Μ. Μιχαλοπούλου: «Οι επιχειρηματίες δεν προσλαμβάνουν ένα πτυχίο»
Στην έναρξη του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό αμφιθέατρο εκδηλώσεων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης, η καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη του κόμβου καινοτομίας και της Thinc, έκανε λόγο για μια μεγάλη γιορτή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
«Οι ιστορίες των επιχειρηματιών που φιλοξενούνται σήμερα στο συνέδριο», τόνισε με έμφαση η κ. Μιχαλοπούλου, «αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές μας. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία του πανεπιστημίου με τις τοπικές αγορές και τις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων, τι χρειάζονται από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και από τους αποφοίτους μας ώστε οι τελευταίοι να μπορέσουν να απορροφηθούν από την αγορά. Γιατί, εν τέλει, οι επιχειρηματίες δεν προσλαμβάνουν ένα πτυχίο, προσλαμβάνουν έναν άνθρωπο και επενδύουν σε αυτόν».
Ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, υπεύθυνος της θερμοκοιτίδα «Thinc», παρουσίασε τις δράσεις και τις παροχές της κάνοντας μια αναδρομή στην συνολική προσφορά που είχε και στην αποδοτική συνεργασία με το ΔΠΘ και τους φοιτητές. «Το DO I.T.», υπογράμμισε ο κ. Πουσπουρίκας, «αντιπροσωπεύει τη νέα, δυναμική πρωτοβουλία της Thinc, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στόχος είναι η εμπνευσμένη συνεργασία ανάμεσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και τον επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας στους νέους τα εφόδια για τη δημιουργία της δικής τους επιχειρηματικής πορείας».
Συνολικά έξι διακεκριμένοι επιχειρηματίες από διάφορους τομείς μίλησαν στο συνέδριο και μοιράστηκαν με τους φοιτητές και τους καθηγητές του ΔΠΘ τις εμπειρίες τους από την ενασχόλησή τους με το επιχειρείν και τα μικρά μυστικά της επιτυχίας τους.
Γιώργος Μυλωνάς – πρόεδρος & CEO της Alumil
Ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος της Alumil, (ενός ομίλου που δραστηριοποιείται γύρω από το αλουμίνιο με πάνω από τριάντα θυγατρικές εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό), άνοιξε τις συνεντεύξεις – παρουσιάσεις. Υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- πως ο ανταγωνισμός ήταν εκείνο το στοιχείο που ενδυνάμωσε την εταιρεία και τους έδωσε το κίνητρο για να κάνουν το καλύτερο δυνατό ανοίγοντας τον δρόμο της επιτυχίας και ανεβάζοντας την εταιρεία σε μία από τις πέντε καλύτερες στην Ευρώπη.
Δρ. Γιώργος Σπανός – αντιπρόεδρος & CEO της Domes Resorts
Από αναγνωρισμένος γιατρός, πετυχημένος επιχειρηματίας ο Γιώργος Σπανός, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της πολυβραβευμένης Dome Resorts, αναφέρθηκε στο πετυχημένο επιχειρηματικό ξεκίνημα στον τουρισμό. Τόνισε ότι βασικός στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί ως ένα ηγετικό luxury brand στον χώρο των resorts στην Ευρώπη. Σήμερα η εταιρεία διατηρεί πολυτελή ξενοδοχεία σε Κρήτη, Μύκονο, Μύλο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Αθήνα και στην Πορτογαλία.
Βασίλης Τοροσίδης – πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής
Μεταξύ των παρουσιάσεων ήταν κι αυτή του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και Ξανθιώτη στην καταγωγή Βασίλη Τοροσίδη. Με λόγο ευθύ και πολύ χιούμορ, ο διεθνής ποδοσφαιριστής μίλησε για το δύσκολο ξεκίνημά του στο άθλημα, την πετυχημένη καριέρα του στις ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και για τα επιχειρηματικά του βήματα.
Απόστολος Παπαδόπουλος – CEO της Meat Company
Ο Ξανθιώτης Απόστολος Παπαδόπουλος, παιδί μιας μεγάλης οικογένειας με μακρόχρονη παράδοση σχεδόν εκατό χρόνων στην εμπορία ζώων, κρέατος και παραγωγής αλλαντικών αναφέρθηκε στις εμπειρίες και τις δυσκολίες της οικογενειακής επιχείρησης, τονίζοντας πως η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
Δημήτρης Σαράντης – πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.
Στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο πρόεδρος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. Δημήτρης Σαράντης είδε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, μαζί με τον αδελφό του και τα παιδιά τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν.
Η εταιρεία διαθέτει επτά εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, με έναν ρυθμό επενδύσεων που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, δίπλα στην ΟΛΥΜΠΟΣ, την ΤΥΡΑΣ και τη ΡΟΔΟΠΗ, προστέθηκαν τα αναψυκτικά ΚΛΙΑΦΑ και το ανθρακούχο νερό ΔΟΥΜΠΙΑ.
Γιώργος Γιορδαμλής – πρόεδρος της Prisma Electronics
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων, ο Γιώργος Γιορδαμλής, πρόεδρος της Prisma Electronics με έδρα την Αλεξανδρούπολη, μίλησε για την απαιτητική αλλά άκρως πετυχημένη πορεία της εταιρείας. Η Prisma Electronics είναι μία από τις ανερχόμενες εταιρείες στην Ευρώπη στη δημιουργία και τη λειτουργία γραμμής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έχει εμπλακεί σε έργα έρευνας και ανάπτυξης με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση γνώσης και δημοσίευση πολιτιστικού περιεχομένου σε έξυπνες συσκευές καθώς και σε καινοτόμα προϊόντα στον τομέα της παρακολούθησης και της αποτελεσματικότητας πλοίων.
Διαγωνισμός παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «DO I.T.» διεξήχθη και διαγωνισμός παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών, όπου ομάδες της θερμοκοιτίδας είχαν ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους ενώπιον ενός διακεκριμένου πάνελ κριτών και του κοινού. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από καθηγητές του ΔΠΘ και επιχειρηματίες, αντανακλώντας έτσι τη σύνδεση της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα.
Η αξιολόγηση των ιδεών βασίστηκε τόσο στην κρίση της κριτικής επιτροπής όσο και στην ψηφοφορία του κοινού που βρίσκονταν στην αίθουσα, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη αξιολόγηση των παρουσιάσεων. Οι τρεις κορυφαίες ιδέες που αναδείχθηκαν, βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα.
Το συνέδριο «DO I.T.» ολοκληρώθηκε με συναυλία από το δημοφιλές συγκρότημα Underhill West.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ