Date:
Για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν στην περιοχή, ενημερώνει, με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης, εξηγώντας,
ωστόσο, ότι -μέχρι στιγμής- κανένα από τα συνολικά 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
«Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «παρ’ όλη την έγκαιρη και δομική παρέμβαση από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχει παρατηρηθεί μια στατιστικά μεγαλύτερη έξαρση. Προμετωπίδα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού αλλά κυρίως της αντιμετώπισης όλων των περιστατικών αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Ολόκληρο το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή και έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα».
Επίσης, η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης κάνει αναφορά στην υποστήριξη που είχε τόσο από τον υπουργό Υγείας όσο και από την διοίκηση της 4η ΥΠΕ σχετικά με την προσθήκη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικών μέσων υποστήριξης της λειτουργίας του.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να προετοιμαστεί κατάλληλα για όλες τις καταστάσεις, προχώρησε σε μια σειρά επεμβάσεων όπως: δημιούργησε και εξόπλισε πλήρως ειδική κλινική COVID-19, με 9 αίθουσες αρνητικής πίεσης, 15 κλίνες, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, προετοίμασε και εξόπλισε πρόσθετη πτέρυγα ΜΕΘ, με 5 νέα ειδικά κρεβάτια. Δέσμευσε, επίσης, χώρους δυο μεγάλων κλινικών, ώστε να προετοιμαστούν άμεσα ως νέες πτέρυγες COVID, δυναμικότητας 72 κλινών, με προοπτική αναβάθμισής τους σε κλίνες αυξημένης φροντίδας.
Επιπροσθέτως, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι
«πέρα από τα υλικά που προμηθεύονται από το υπουργείο Υγείας, προέβησαν στην ιδιοκατασκευή μέσων ατομικής προστασίας με το τμήμα ραφείου του νοσοκομείου και με πρόσθετη εθελοντική συμμετοχή αλλά και εξωτερική συνεργασία με εταιρία κατασκευής στολών και υλικών». Στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν γίνει, δημιουργήθηκε ακόμη εξειδικευμένη δομή ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που βρίσκονται θετικοί στον COVID-19 και του υγειονομικού προσωπικού.
H διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης κάνει ακόμη ιδιαίτερη μνεία στις πολλές χορηγίες που έγιναν από εταιρείες, συλλογικούς φορείς και φυσικά πρόσωπα, το ύψος των οποίων φτάνει, μέχρι σήμερα, τις 500.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης (ΙΣΞ), σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «η εξέλιξη των κρουσμάτων αναμένεται να είναι ανοδική το επόμενο διάστημα», ενώ τονίζει ότι «στην πρώτη γραμμή της μάχης βρίσκεται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου».
Η διοίκηση του ΙΣΞ ζητάει από τα ιατρεία- εργαστήρια της πόλης να συμβάλουν, στο μέτρο του δυνατού, δίνοντας τη δυνατότητα στοιχειώδους περίθαλψης στους πολίτες, ενώ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
«Ο ΙΣΞ με αίσθημα ευθύνης, στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η περιοχή μας, θα προμηθεύσει τα ιατρεία/ εργαστήρια αλλά και όπου αλλού χρειαστεί με δωρεάν εξοπλισμό», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ