«Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και συνδράμουν στην αμυντική προστασία της Κύπρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΣερρώνΤάσος Χατζηβασιλείου

Χατζηβασιλείου: Οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν την Ελλάδα και ενισχύουν την Κύπρο – Σε στρατηγική αμηχανία η Τουρκία

Epiloges Press

Epiloges Press

«Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και συνδράμουν στην αμυντική προστασία της Κύπρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε στρατηγική αμηχανία, ύστερα από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για στήριξη της Κύπρου».

Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται έμπρακτα μια ευρύτερη κινητοποίηση στην περιοχή, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι, πέραν της ελληνικής πρωτοβουλίας, ανταποκρίθηκαν και άλλοι εταίροι, αναφέροντας ότι κινήθηκαν οι Βρετανοί, έστω και με καθυστέρηση, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ολλανδική συνοδεία. Όπως είπε, «η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι ο χάρτης ανασχεδιάζεται και ότι, στην πράξη, δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί».

Στο ίδιο πλαίσιο, σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας, σημείωσε ότι η Τουρκία αναζητεί εδώ και καιρό ρόλο μεσολαβητή, «τον οποίον για την ώρα δεν φαίνεται να μπορεί να τον αναλάβει» ώστε «να βοηθήσει το Ιράν». Τόνισε ακόμη ότι, σε περίπτωση που στο Ιράν προκύψει μια πιο μεταρρυθμιστική και συνεννοήσιμη ηγεσία, η Τουρκία ενδέχεται να υποστεί γεωπολιτική απώλεια, καθώς θα δυσκολευθεί να προβάλει τον εαυτό της ως «γεφυροποιό Ανατολής και Δύσης». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε πρόσθετους παράγοντες που δυσκολεύουν την τουρκική εξίσωση, όπως τα σενάρια ενίσχυσης των Κούρδων στα σύνορα Ιράν–Ιράκ.

Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα της κρίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε ότι «δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική γεωπολιτικής στη Μέση Ανατολή» και πως, ό,τι κι αν συμβεί την επόμενη μέρα, «τα πράγματα δεν θα είναι ίδια, καθώς θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα στον Κόλπο». 

Όπως είπε, για το Ιράν διαμορφώνονται τρία βασικά σενάρια: το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης με πιθανή ακόμη και μια εμφύλια σύρραξη, η διατήρηση του σημερινού πλαισίου με έναν υπερσυντηρητικό ηγέτη αλλά και το σενάριο ενός πιο μεταρρυθμιστικού καθεστώτος, που θα μπορούσε να καταστεί πιο συνεργάσιμο με τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι η παρούσα φάση του πολέμου θα κλείσει, όταν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί διαπιστώσουν ότι έχει εξαντληθεί η βαλλιστική ικανότητα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι το Ιράν, υπό πίεση, προχωρά σε ασύμμετρες απειλές προς χώρες της περιοχής, ανεξαρτήτως του βαθμού εμπλοκής τους. Όπως ανέφερε, αυτό γίνεται αφενός για να πιεστούν οι γείτονες να ζητήσουν διακοπή της επιχείρησης και αφετέρου για να πληγεί η εικόνα σταθερότητας και τουριστικής ανάπτυξης των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.

Advertisement
Babis

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου κάλεσε σε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι ήδη από την προηγούμενη σύγκρουση είχαν φανεί αποδυναμωμένοι οι πληρεξούσιοι του Ιράν.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χρ. Κέλλας στη Βουλή: «Στήριξη αγροτών με επιδότηση καυσίμων και έκτακτες ενισχύσεις»

31/03/26 9:13 μμ

Χρ. Κέλλας στη Βουλή: «Στήριξη αγροτών με επιδότηση καυσίμων και έκτακτες ενισχύσεις»

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των ΤΔΕ του ΕΦΚΑ και τις επιπτώσεις του στους συνταξιούχους - video

31/03/26 9:08 μμ

Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των ΤΔΕ του ΕΦΚΑ και τις επιπτώσεις του στους συνταξιούχους – video

Ε.Ε.: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό - Κέντρα επιστροφών εκτός συνόρων - video

31/03/26 9:00 μμ

Ε.Ε.: Αυστηρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό – Κέντρα επιστροφών εκτός συνόρων – video

Λαϊκή αγορά: Περιορισμένες οι αγορές λόγω της ακρίβειας - video

31/03/26 8:41 μμ

Λαϊκή αγορά: Περιορισμένες οι αγορές λόγω της ακρίβειας – video

Κακοκαιρία Erminio: Πότε θα χτυπήσει τον νομό Σερρών - video

31/03/26 8:27 μμ

Κακοκαιρία Erminio: Πότε θα χτυπήσει τον νομό Σερρών – video

ΠΑΣΟΚ: Αυτοί είναι οι Σερραίοι που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή

31/03/26 8:09 μμ

ΠΑΣΟΚ: Αυτοί είναι οι Σερραίοι που εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή

ΔΕΥΑ Σερρών: Υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση φίλτρων αντίστροφης ώσμωσης που θα λύσει το πρόβλημα με το ουράνιο στο νερό

31/03/26 8:00 μμ

ΔΕΥΑ Σερρών: Υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση φίλτρων αντίστροφης όσμωσης που θα λύσει το πρόβλημα με το ουράνιο στο νερό

Σταύρος Παπασταύρου: «Να ληφθούν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών - να εξαιρεθούν, ως εφάπαξ παρεμβάσεις, από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών»

31/03/26 7:41 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: «Να ληφθούν προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών – να εξαιρεθούν, ως εφάπαξ παρεμβάσεις, από τον δημοσιονομικό δείκτη καθαρών δαπανών»

Ρονάλντο: «Η Βραζιλία είναι πάντα το φαβορί, έχουμε ακόμη τους καλύτερους παίκτες»

31/03/26 7:09 μμ

Ρονάλντο: «Η Βραζιλία είναι πάντα το φαβορί, έχουμε ακόμη τους καλύτερους παίκτες»

31/03/26 7:07 μμ

Το φύλλο αγώνα για τις αποβολές των Ναν και Ντόρσεϊ και το αντιαθλητικό του Ματίας Λεσόρ στο ντέρμπι «αιωνίων»

Οκτώ τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ έπειτα από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

31/03/26 7:05 μμ

Οκτώ τραυματίες στο κεντρικό Ισραήλ έπειτα από συναγερμό για ιρανικούς πυραύλους

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- FossesΕικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά - Bande Dessinée ( BD )

31/03/26 3:21 μμ

Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- Fosses: Εικονογραφημένες ιστορίες αλά γαλλικά – Bande Dessinée ( BD )