Όπως είπε συγκεκριμένα, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αμφισημιών

Χατζηβασιλείου: Το καλώδιο είναι σημαντικό για τον Ελληνισμό - Προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού την αδελφική σχέση με την Κύπρο

Epiloges Press

Epiloges Press

«Το καλώδιο είναι σημαντικό για τον Ελληνισμό – προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού την αδελφική σχέση με την Κύπρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο OPEN.

Όπως είπε συγκεκριμένα, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο αμφισημιών. Ο κ. Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε τη διασύνδεση έργο υπερεθνικής σημασίας: «Το καλώδιο αυτό είναι σημαντικό για τον Ελληνισμό και η σημασία του υπερβαίνει τα 25, 50 ή 100 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό πρωτίστως για τη γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά κυρίως για να έχουν οι Κύπριοι καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια. Η χθεσινή αμφιθυμία που εξέπεμψε η Λευκωσία προκαλεί ερωτηματικά. Περιμένουμε ξεκάθαρη στάση».

Ο Βουλευτής της ΝΔ διέψευσε τους ισχυρισμούς περί ενστάσεων της ελληνικής πλευράς: «Όποιος διακινεί σενάρια ότι δήθεν η Ελλάδα βάζει μπροστά την Κύπρο για να μην προχωρήσει το έργο, είναι κοινός συκοφάντης. Η ελληνική κυβέρνηση δαπανά σταθερά διπλωματικό και οικονομικό κεφάλαιο για την υλοποίηση αυτού του έργου και το έχει αποδείξει στην πράξη. Η τελευταία τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ήταν σαφής, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει με τον σχεδιασμό».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών για μελέτες βιωσιμότητας του έργου, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε: «Δεν έχουν φτάσει στην Αθήνα οι μελέτες που ανέφερε ο κ. Κεραυνός. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, καλώς να μας αποσταλεί». Υπενθύμισε επίσης ότι «η ΡΑΕ Κύπρου ενέκρινε στις 31 Ιουλίου το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ – άρα το έργο προχωρά κανονικά».

Ο Βουλευτής των Σερρών υπογράμμισε ότι «η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις με την Κομισιόν και την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Η εικόνα που έχουμε επισήμως είναι πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κανονικά. Ο ΑΔΜΗΕ αναμένει εδώ και καιρό αντίστοιχες άδειες από τις κυπριακές αρχές για να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη που να δηλώνει ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως έργο ευρωπαϊκής προτεραιότητας και έχει λάβει σχετική χρηματοδότηση».

Τόνισε, τέλος, ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία όχληση ή ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για πιθανή έρευνα επί του έργου».

Advertisement
Family Kitchen

Απαντώντας στο ερώτημα αν πρόκειται για κυπριακή εσωτερική διχογνωμία, δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ στα εσωτερικά ζητήματα της κυπριακής πολιτικής. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι όλα αυτά έχουν μια εσωτερική κυπριακή διάσταση. Όμως επειδή έχουμε να κάνουμε με έργο γεωπολιτικής σημασίας, πρέπει να υπάρξει σαφήνεια. Είναι πολύ πιο σημαντικό για τον κυπριακό Ελληνισμό».

Αναφορικά με το περιστατικό με πυροβολισμούς Τούρκων ψαράδων σε Έλληνες αλιείς σε διεθνή ύδατα στο Θρακικό Πέλαγος, ο Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι το Λιμενικό έδρασε άμεσα και αποτελεσματικά: «Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ήταν εκεί χωρίς καθυστέρηση, με τρία σκάφη, προστατεύοντας τα εθνικά χωρικά ύδατα και το εθνικό συμφέρον». Όπως διευκρίνισε, τα τουρκικά αλιευτικά δεν εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία της πίστας ΚΑΡΤ - video

29/01/26 7:59 μμ

Σέρρες: Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία της πίστας ΚΑΡΤ – video

Τρόφιμα πολυτελείας για τους καταναλωτές - Οι αυξήσεις καταπίνουν μισθούς και συντάξεις - video

29/01/26 7:51 μμ

Τρόφιμα πολυτελείας για τους καταναλωτές – Οι αυξήσεις καταπίνουν μισθούς και συντάξεις – video

Έρχονται οι καφέ κάδοι: Ξεκινά σταδιακά η τοποθέτησή τους στον δήμο Σερρών

29/01/26 7:43 μμ

Έρχονται οι καφέ κάδοι: Ξεκινά σταδιακά η τοποθέτησή τους στον δήμο Σερρών – video

Σέρρες: Ελεύθερος με πολλούς περιοριστικούς όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζό - videp

29/01/26 7:23 μμ

Σέρρες: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε και εγκατέλειψε πεζό – videο

Νότια Αφρική: Το ντοκιμαντέρ "Μελάνια" αποσύρθηκε πριν από την προβολή του

29/01/26 7:11 μμ

Νότια Αφρική: Το ντοκιμαντέρ “Μελάνια” αποσύρθηκε πριν από την προβολή του

«Εφυγε» από τη ζωή ο πρόεδρος του ΝΟ Πατρών, Πέτρος Καθρέπτας

29/01/26 7:10 μμ

«Εφυγε» από τη ζωή ο πρόεδρος του ΝΟ Πατρών, Πέτρος Καθρέπτας

Δ. Κουτσούμπας: Στις θύελλες που έρχονται, σε έναν κόσμο που φλέγεται, μπορούμε να ανταποκριθούμε, με ΚΚΕ δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορία

29/01/26 7:07 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Στις θύελλες που έρχονται, σε έναν κόσμο που φλέγεται, μπορούμε να ανταποκριθούμε, με ΚΚΕ δυνατό, σταθερό σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της Ιστορία

Κίνδυνος για 18.000 επιχειρήσεις από τις 12 Φεβρουαρίου να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια. Η ΑΑΔΕ τους αποστέλλει e-mail προειδοποιώντας για κυρώσεις 29/01/2026

29/01/26 7:07 μμ

Κίνδυνος για 18.000 επιχειρήσεις από τις 12 Φεβρουαρίου να μην εκδίδουν νόμιμα τιμολόγια- Η ΑΑΔΕ τους αποστέλλει e-mail προειδοποιώντας για κυρώσεις

Δ. Μιχαηλίδου: Περισσότερες περιοχές και περισσότεροι δικαιούχοι για τη Μετεγκατάσταση

29/01/26 7:05 μμ

Δ. Μιχαηλίδου: Περισσότερες περιοχές και περισσότεροι δικαιούχοι για τη Μετεγκατάσταση

Σ. Φάμελλος στα Τρίκαλα: Η κυβέρνηση θέλει να μπαζώσει την αλήθεια και να κρύψει τις ευθύνες της

29/01/26 7:05 μμ

Σ. Φάμελλος στα Τρίκαλα: Η κυβέρνηση θέλει να μπαζώσει την αλήθεια και να κρύψει τις ευθύνες της

ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

29/01/26 7:04 μμ

ΕΟΔΥ: 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Σε βαρύ πένθος οι κηδείες των τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην μπισκοτοβιομηχανία

29/01/26 7:03 μμ

Σε βαρύ πένθος οι κηδείες των τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην μπισκοτοβιομηχανία

Σχολιάστε

13 + 1 =