Χρηματοδότηση 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα   Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Χρηματοδότηση 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα:

  • Έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030).

  • Προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί.

  • Θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα.

  • Θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

  1. Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990).

  2. Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό & περιαστικό χώρο.

  3. Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιείται σε 5 φάσεις:

  1. Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης προτεραιότητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κλπ).

  2. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  3. Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.

  4. Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

  1. Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

Σημειώνεται παράλληλα ότι ήδη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ (οι σχετικές ενέργειες συμβασιοποιούνται άμεσα). Το συγκεκριμένο πρόγραμμαείχε μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση μέχρι τον 2019.

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους ορεινούς όγκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δράσεις για τον Υμηττό που θα συνδυαστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Αντίστοιχες δράσεις εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την Πεντέλη, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος στη Δυτική Αθήνα. Για το δάσος του Σέιχ Σου το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρουσίας του φλοιοφάγου έντομου που έχει καταστρέψει σημαντικό τμήμα του δάσους.

Μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα φτάσει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,  Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου, ενώ τον συντονισμό όλης της προσπάθειας έχει η συντονίστρια του υπουργείου για τη δασική πολιτική, Μαρία Κοζυράκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων δήλωσε:

«Με το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα.

Advertisement
Family Kitchen

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας. Και την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται, στις αναδασώσεις είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία! Για παράδειγμα παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των δασών 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση!

Σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο επιχειρούμε να βάλουμε ένα τέλος.  Με ένα 10ετές πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων, με 30 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα παραχθούν στην Ελλάδα. Και το σχέδιο αυτό εξασφαλίσαμε να χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιστεύω ότι οι πολίτες θα αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια καθώς το δάσος είναι η πηγή ζωής όλων μας και πρέπει να το προστατεύσουμε με πράξεις».

Εθνικό σχέδιο αναδασώσεων

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόστιμο 150.000 ευρώ στους παίκτες του Βόλου μετά την ήττα απ’ τον Ατρόμητο

19/01/26 10:57 μμ

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στους παίκτες του Βόλου μετά την ήττα απ’ τον Ατρόμητο

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία (βίντεο)

19/01/26 10:51 μμ

Ισπανία: Στους 40 οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην Ανδαλουσία (βίντεο)

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης για Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

19/01/26 10:46 μμ

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης για Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πειραματικά σχολεία

«Έφυγε» ο Βαλεντίνο, ο «αριστοκράτης σχεδιαστής» της ιταλικής μόδας

19/01/26 9:38 μμ

«Έφυγε» ο Βαλεντίνο, ο «αριστοκράτης σχεδιαστής» της ιταλικής μόδας

Καρπούς αποδίδει η στόχευση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στη Σκανδιναβία

19/01/26 9:26 μμ

Καρπούς αποδίδει η στόχευση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στη Σκανδιναβία

Εθνική... φουλ για μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό

19/01/26 9:16 μμ

Εθνική… φουλ για μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό

Δίκη πρώην επιτελικών ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του Οργανισμού λειτουργούσε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων, κατέθεσε η Παρασκευή Τυχεροπούλου

19/01/26 9:03 μμ

Δίκη πρώην επιτελικών ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός του Οργανισμού λειτουργούσε κύκλωμα επίορκων υπαλλήλων, κατέθεσε η Παρασκευή Τυχεροπούλου

Απεργούν από τα ξημερώματα της Τετάρτης τα ταξί στη Θεσσαλονίκη

19/01/26 8:55 μμ

Απεργούν από τα ξημερώματα της Τετάρτης τα ταξί στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας – Προς υπογραφή συμφωνία τουριστικής συνεργασίας

19/01/26 8:43 μμ

Συνάντηση Όλ. Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας – Προς υπογραφή συμφωνία τουριστικής συνεργασίας

Μήνυση κατ’ αγνώστων για φθορές σε τρακτέρ αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας

19/01/26 8:37 μμ

Μήνυση κατ’ αγνώστων για φθορές σε τρακτέρ αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας

Καιρός: Κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι για 48 ώρες - video

19/01/26 8:34 μμ

Καιρός: Κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι για 48 ώρες – video

Σέρρες: Θεσμική συνάντηση Ν.Παπαδόπουλου - Β.Παπαβασιλείου για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου - video

19/01/26 8:27 μμ

Σέρρες: Θεσμική συνάντηση Ν.Παπαδόπουλου – Β.Παπαβασιλείου για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου – video