Ξεκινάει η 2η αξιολόγηση: Ποιες αλλαγές στα εργασιακά είναι στο επίκεντρο
Date:
Το… εναρκτήριο λάκτισμα για την δεύτερη αξιολόγηση δίνεται από την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, διαδικασία η οποία διεξάγεται με την κυβέρνηση να έχει το βλέμμα της στο χρέος και την ενδεχόμενη προοπτική απομείωσής του.
Στην μακροσκελή λίστα των προαπαιτουμένων, τα βλέμματα της κοινής γνώμης έχουν στραφεί στα εργασιακά και συγκεκριμένα σε θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
Με αφορμή την άφιξη εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα και τις αλλαγές που κυοφορούνται στα εργασιακά, Σωματεία των εργαζομένων έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με την ΑΔΕΔΥ να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζομένους του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα που αφορούν την Δημόσια Διοίκηση περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Ζόρικα» τα εργασιακά
«Zόρικο αλλά αναγκαίο» θέμα για την κυβέρνηση χαρακτήρισε το Reuters τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που θα συζητηθεί στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να προχωρήσουμε με την ελάφρυνση χρέους», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Οι δανειστές, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και διατήρηση του ισχύοντα κατώτατου μισθού, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
«Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης κατά τα οποία τα εργασιακά δικαιώματα διαλύθηκαν, η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια για ακραίες κινήσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από την κοινή πρακτική που υπάρχει για τους εργαζόμενους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μία καλή βάση για συζήτηση είναι η πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων, για έγκριση του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών συμβάσεων. Αυτό είναι κόκκινο πανί για το ΔΝΤ, τονίζει το Reuters, σημειώνοντας ότι ακόμη το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν και υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ για την ανάγκη ελάφρυνσης, η μορφή της και το περιεχόμενο της παραμένουν ασαφή, σχολιάζει το δημοσίευμα.