Σε κλίμα ενθουσιασμού ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Techstars Startup Weekend Thessaloniki 2025

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός Techstars Startup Weekend, που προωθεί τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Epilogestv

Epilogestv

Σε κλίμα ενθουσιασμού ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Techstars Startup Weekend Thessaloniki 2025, ένας διεθνής διαγωνισμός ανάδειξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο οποίος για πρώτη φορά φιλοξενείται στην πόλη, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διοργάνωση, που έχει εντυπωσιακή παρουσία σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη, έως το Λονδίνο και το ‘Αμστερνταμ, φέρνει στην Κεντρική Μακεδονία έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, προσφέροντας στους νέους της περιοχής μοναδικές εμπειρίες, αντίστοιχες με εκείνες που έχουν όσοι φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν στο σύγχρονο επιχειρείν, στα πλέον προηγμένα και ανταγωνιστικά οικοσυστήματα καινοτομίας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση και έχει θέσει ως στόχο “να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη δυναμικά στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας”.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν παράλληλα θεματικά workshops και mentoring sessions. Για τρεις ημέρες, 160 νέοι και νέες θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία καινοτομίας και συνεργασίας, καταθέτοντας τις ιδέες τους και μαθαίνοντας μέσα από πρακτικά σεμινάρια, εργαστήρια, συμβουλευτική και pitching, πώς να τις μετατρέψουν σε πράξη.

Οι συμμετέχοντες νέοι θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από έμπειρους μέντορες και επαγγελματίες της αγοράς, σε θεματικές όπως:

  • Ανάπτυξη επιχειρηματικού μοντέλου (Business Model Canvas)
  • Δημιουργία MVP (Minimum Viable Product)
  • Τεχνικές Pitching & Δημόσιας Παρουσίασης
  • Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Branding για Startups
  • Χρηματοδότηση και Επενδυτικά Εργαλεία για Νεοφυείς Επιχειρήσεις

,σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον βαθύτερο στόχο αυτής της προσπάθειας.

«Σήμερα είναι μια γιορτή καινοτομίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς φέρνουμε στη Θεσσαλονίκη έναν διεθνή διαγωνισμό που αφορά τους νέους και τις νέες της πόλης» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας και συνέχισε: «Φέρνουμε τον μεγαλύτερο accelerator, την Techstar, και για τρεις μέρες, οι νέοι που θα ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα θα μάθουν πώς χτίζεται μια startup. Έχουμε 160 συμμετοχές, πάνω από 50 μέντορες και πολλές εταιρείες υποστηρικτές που θα δώσουν στο τέλος της διοργάνωσης αξιόλογα βραβεία στις καλύτερες ιδέες. Θέλουμε να ενισχύσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας και το κάνουμε πράξη».

Ο κ. Τζόλλας υπογράμμισε ότι η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βιώσουν εμπειρίες, αντίστοιχες με εκείνες που συναντούν οι συνομήλικοί τους στις πιο ανεπτυγμένες πόλεις του κόσμου.
Επεσήμανε ότι η ΠΜΚ επιδιώκει την εξωστρέφεια και αποδεικνύει ότι είναι ανοιχτή στο να βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα τους νέους να έρθουν σε επαφή με τις πιο σύγχρονες τάσεις και πρακτικές που εφαρμόζονται και στο εξωτερικό και πρόσθεσε : “Διεκδικούμε, ο τόπος μας να γίνει κέντρο καινοτομίας στην Ανατολική Ευρώπη».

Το χρονοδιάγραμμα της διοργάνωσης είναι πυκνό, καθώς οι ομάδες σχηματίζονται άμεσα, οι ιδέες επεξεργάζονται μέσω mentoring και workshops και την Κυριακή το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα περάσουν από την κριτική επιτροπή για τις τελικές βραβεύσεις, που θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής, με τη λήξη της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ των συμμετεχόντων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζόλλας:
«Είναι entry-level νέοι επιχειρηματίες, σπουδαστές και άτομα που έχουν μια ιδέα και θέλουν να μάθουν πώς γίνεται πράξη, μέσω του συστήματος εκπαίδευσης που παρέχει η Techstar».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι διαγωνιζόμενοι για την ΠΜΚ είναι «όλοι είναι νικητές» και πως κύριο μέλημα είναι να ολοκληρώσουν όλοι τη διαδικασία αξιολόγησης.

Όπως είπε, ο κ. Τζόλλας το Techstars Startup Weekend Thessaloniki 2025 ξεκίνησε δυναμικά, μεταφέροντας στη Θεσσαλονίκη “τον παλμό της παγκόσμιας καινοτομίας” και πρόσθεσε: “Με επίκεντρο την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η πόλη κάνει ένα ακόμη φιλόδοξο βήμα προς την κατεύθυνση ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και βιώσιμου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας”.

Advertisement
MEGA

Στο πλευρό της διοργάνωσης βρίσκονται φορείς και επαγγελματίες της αγοράς.

Ο Φώτιος Σωφρόνης από την BWC Ελλάδος περιέγραψε τον λόγο της συμμετοχής της, που αναδεικνύει τον σύγχρονο, τεχνολογικό χαρακτήρα του event, λέγοντας:

«Ήρθαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη για να αγκαλιάσουμε όλη αυτή τη δράση της Περιφέρειας, που ουσιαστικά ενστερνίζεται τις ανάγκες και υποστηρίζει το ecosystem των startups. Η BWC, αξιοποιώντας την εμπειρία ενός παγκόσμιου δικτύου, προσφέρει τεχνογνωσία και υποστήριξη, ενώ στο πλαίσιο της χορηγίας της διοργανώνει ένα AI hackathon. Με τη χρήση prompts μέσα σε οποιοδήποτε AI, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν προϊόντα και λύσεις που θα αφομοιωθούν στον επιχειρησιακό τομέα και θα είναι εύκολα προσβάσιμες για τις εταιρείες».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Θάνου Χαριστού, εταίρου της δικηγορικής εταιρείας Nexus, που συμμετέχει ως mentor, υποστηρικτής στη διοργάνωση. «Η δικηγορική εταιρεία Nexus συμμετέχει σε αυτό το πρώτο Techstars Startup Weekend, το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του κ. Τζόλλα» ανέφερε και συνέχισε : «Η Nexus προσφέρει νομική καθοδήγηση σε νέους επιχειρηματίες, τόσο στο κομμάτι της ίδρυσης όσο και στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, αλλά και τους νέους υποσχόμενους επιχειρηματίες στο πώς θα αναζητήσουν και θα εξεύρουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αντλήσουν χρηματοδότηση». Κλείνοντας, εξέφρασε μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον, λέγοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Θεσσαλονίκη θα αγκαλιάσει τέτοιες επιχειρήσεις και θα μπορέσει να γίνει ένα hub, όπου νέες ιδέες θα βρίσκουν έφορο έδαφος».

Τα παράλληλα workshops που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις τρεις ημέρες αποτελούν νευραλγικό στοιχείο της διοργάνωσης.
Από το Business Model Canvas και τη δημιουργία MVP μέχρι pitching techniques, digital marketing και εργαλεία χρηματοδότησης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από έμπειρους επαγγελματίες μέσα από πρακτικές, εντατικές διαδικασίες.

Το τριήμερο προμηνύεται ενδιαφέρον καθώς την Κυριακή το βράδυ θα βραβευτούν οι καλύτερες προτάσεις και οι εμπνευστές τους, με την ελπίδα να αποτελέσουν την αφετηρία για το επόμενο κύμα νέων καινοτόμων ιδεών που θα γεννηθούν από τη Θεσσαλονίκη.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

04/02/26 5:00 μμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

04/02/26 4:47 μμ

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

04/02/26 4:43 μμ

Εθνικό Θέατρο: Ταξιδεύει στις Σέρρες με την παράσταση «Σταθμός Ω»

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

04/02/26 4:41 μμ

Δ. Κουτσούμπας: «Υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και προκαλεί ερωτηματικά η μήνυση του Κ. Πλεύρη εις βάρος μου»

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

04/02/26 4:38 μμ

Εθελοντικοί καθαρισμοί σε 4 σημαντικούς υγροτόπους

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

04/02/26 4:30 μμ

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για το ναυάγιο στη Χίο

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

04/02/26 4:29 μμ

Σέρρες: Η Περιφερειακή Ενότητα βράβευσε τους αθλητές της 27ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

04/02/26 4:48 μμ

Επιτροπή Διαχείρισης & Ελέγχου Ευλογιάς: Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού - video

04/02/26 4:21 μμ

Πορτοκαλί συναγερμός για επιδείνωση του καιρού – video

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

04/02/26 4:46 μμ

Η κωμική όπερα «Viva la mamma!» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών - video

04/02/26 4:12 μμ

Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα στο κέντρο των Σερρών – video

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα - Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων

04/02/26 4:46 μμ

Ν. Κεραμέως: Έχουμε την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας που υπερβαίνει τα κόμματα – Είναι η συμφωνία όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων

Σχολιάστε

6 + δώδεκα =