Μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη δεν ακολουθούν παντού τα ίδια κριτήρια πιστοποίησης για να λάβουν τα περίφημα αστέρια, από ένα έως πέντε. Σύντομα ενδέχεται να υιοθετηθούν κοινά κριτήρια ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μέχρι σήμερα τα ξενοδοχεία ανά την Ευρώπη δεν ακολουθούν παντού τα ίδια κριτήρια πιστοποίησης για να λάβουν τα περίφημα αστέρια, από ένα έως πέντε. Σύντομα ενδέχεται να υιοθετηθούν κοινά κριτήρια από πολλές χώρες.

Advertisement
 

 

 

Πλαστικές καρέκλες στο μπαλκόνι, κακή παροχή υπηρεσιών, καμία πρόσβαση σε γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί Γερμανοί τουρίστες συχνά απορούν πώς συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Ιταλία ή την Ισπανία έχουν πολλά αστέρια, ενώ στην πράξη παρουσιάζουν ελλείψεις ή τουλάχιστον δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ισχύουν για τα γερμανικά ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει γιατί στη Γερμανία και σε άλλες 16 ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν διαφορετικά κριτήρια απονομής αστεριών από ό,τι στην Ιταλία ή την Ισπανία. Πολλοί εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως και πελάτες, επιθυμούν να αλλάξει όλο αυτό.

Τα ιδρυτικά μέλη της λεγόμενης «Hotelstars Union» επεξεργάζονται- σε πειραματικό στάδιο ακόμη- την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης ξενοδοχείων. Από τότε που η ιδρύθηκε η ένωση το 2009 απονέμονται με κοινά κριτήρια αστέρια στα ξενοδοχεία των χωρών που είναι μέλη της. Μέχρι τότε επικρατούσε κυριολεκτικά χάος. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Ξενοδόχων και Eστιατόρων (Dehoga) ένας «εναρμονισμένος κατάλογος κριτηρίων» αναμένεται να φέρει «περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια». Ο νέος αυτός κατάλογος κριτηρίων, που βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Τα νέα κριτήρια αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2025.

Advertisement
Babis

Ψηφιοποίηση, εξυπηρέτηση και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές

Advertisement

Ο νέος κατάλογος θα περιέχει 250 κριτήρια και θα αφορά όλους τους τομείς παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση, την εξυπηρέτηση των πελατών και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το νέο τρόπο πιστοποίησης οι ξενοδόχοι που επενδύουν σε καινοτόμα οικολογικά συστήματα πχ. σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενδέχεται να πάρουν περισσότερους πόντους. Επίσης θετική αξιολόγηση θα λαμβάνουν και τα ξενοδοχεία ή ξενώνες που διαθέτουν προσαρμοσμένες σε χρήστες smartphone ιστοσελίδες και διευκολύνουν τους πελάτες να διαχειρίζονται online τις κρατήσεις τους. Αυτές οι καινοτομίες δεν θα είναι υποχρεωτικές, θα προσδίδουν ωστόσο επιπλέον πόντους.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ξενοδοχεία ή μικροί ξενώνες χωρίς αστέρια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακής ποιότητας. Κάθε επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει μόνη της, αυτόνομα, εάν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης, σύμφωνα με την Dehoga. Στη Γερμανία πάντως το 2019 περίπου 8000 ξενοδοχεία πέρασαν την διαδικασία αξιολόγησης της «Hotelstars Union», δηλαδή σχεδόν το 40% των 20.000 γερμανικών ξενοδοχείων. Μια πιστοποίηση με αστέρι διαρκεί για τρία χρόνια και βασίζεται στην αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας ενός ξενοδοχείου ή ξενώνα.

Στην «Hotelstars Union», εκτός από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Ολλανδία –που αποτελούν ιδρυτικά μέλη- συγκαταλέγονται επίσης η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν και η Δανία. Η Γαλλία και η Ιταλία διαθέτουν στάτους παρατηρητή, ενώ η Ισπανία δεν είναι μέλος.

Πηγή: Deutsche Welle


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο