Παγκόσμια διάκριση πέτυχε το Mediterranean Village Hotel and Spa, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Καλών Πρακτικών για ακτές που έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία του FEE ... Περισσότερα

Ξενοδοχείο από την Ελλάδα απέσπασε το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό “Γαλάζιας Σημαίας” για το 2023

Συντάκτης: Epiloges Team

Συντάκτης: Epiloges Team

Παγκόσμια διάκριση πέτυχε το Mediterranean Village Hotel and Spa, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Καλών Πρακτικών για ακτές που έχουν βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία του FEE (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), στη θεματική ενότητα “Energy savings and management”.

Advertisement
 

H βραβευμένη από τα Tourism Awards 2023 πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., που βρίσκεται στην Κατερίνη του Ν.Πιερίας κατάφερε να ξεχωρίσει στον παγκόσμιο διαγωνισμό για τις καλές πρακτικές του, στις οποίες επενδύει σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς επιδιώκει να μετατραπεί σε “πράσινο”, δηλαδή να μειώσει τουλάχιστον κατά 80% τα απορριπτόμενα απόβλητά του και να μετατραπεί σε ενεργειακά αυτόνομο, περιορίζοντας κατά το μέγιστο δυνατό το ενεργειακό αποτύπωμά του. Για να το πετύχει αυτό, υλοποιεί σειρά δράσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Ο εφετινός διαγωνισμός, όπως έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συντονιστικό Γραφείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», αφορούσε τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε βραβευμένες ακτές, μαρίνες ή τουριστικά σκάφη και είχε δύο θεματικές ενότητες: Τη διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας και την πρόσβαση για όλους/Προσβασιμότητα.

«Πρόκειται για μια επιπλέον αναγνώριση των προσπαθειών μας», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύµβουλος στα MEDITERRANEAN HOTELS, Ευαγγελία Ξυπτερά, η οποία τόνισε ότι η εν λόγω βράβευση είναι ένα ακόμη τρόπος να γίνει γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Όμιλο, για αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα. «Στόχος μας είναι να γίνουν γνωστές οι δράσεις μας και να αποτελέσουν έμπνευση ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά μας, ‘Άλλωστε είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και να μοιραστούμε την τεχνογνωσία με όποιον το επιθυμεί. Τα βραβεία δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσο να διαδοθεί μια συνολική προσπάθεια, ένας αγώνας που τροφοδοτείται από την αγάπη μας για το τόπο, τον τουρισμό και την ανάγκη να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά ένα υγιές σύστημα», πρόσθεσε η κ. Ξυπτερά.

Advertisement
Babis

Σημειώνεται ότι η “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα παγκόσμιο (πάνω από 50 χώρες σε όλο τον πλανήτη) σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ή και σε σκάφη που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουόμενων».

Advertisement

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. Στην Ελλάδα ο υπεύθυνος διαχειριστής του Προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος 2025

07/10/25 12:03 πμ

Σήμερα Τρίτη 7 Οκτώβρη η πρώτη υπερπανσέληνος του 2025

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

07/10/25 12:03 πμ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Bλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

06/10/25 11:44 μμ

ΠΑΣΟΚ: 6 Οκτωβρίου 2025-Η υπόθεση Βορίδη παραγράφηκε

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

06/10/25 11:40 μμ

Το ρομπότ Sophia έρχεται στο PHARMA point 2025 για να απαντήσει σε ερωτήματα στο χώρο του φαρμάκου

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ - Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

06/10/25 11:35 μμ

Από τον επισκοπικό θρόνο της Παναγούδας στο ΑΜΘ – Ένα αρχαϊκό ιωνικό κιονόκρανο με διαδρομή δύο χιλιετιών

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

06/10/25 11:26 μμ

Γαλλία: Αποστολή τελευταίας ευκαιρίας για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Λεκορνί

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

06/10/25 10:31 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

06/10/25 10:16 μμ

Σμαράγδα Καρύδη για το reunion του “Παρά Πέντε”: Θα είναι κάτι επετειακό και σπονδυλωτό με στοιχεία μυθοπλασίας και μη

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

06/10/25 10:10 μμ

Αλαβάνος κατά Τσίπρα: Πρέπει να γονατίσει και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

06/10/25 9:59 μμ

Τι είναι το σύνδρομο του καλού παιδιού

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

06/10/25 9:55 μμ

Κοιμάσαι με το φως αναμμένο: Δες από τι κινδυνεύεις

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα (video)

06/10/25 10:11 μμ

Σοκάρει ο τραυματισμός του Ασαμόα στον αυχένα – video