20.2 C
Serres

Ξεπερνώντας το άγχος στην εργασία

Date:

Το άγχος στην εργασία δεν είναι κάτι καινούργιο. Επηρεάζει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους, με τον ερχομό της πανδημίας να επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Σίγουρα αυτό σημαίνει πως το ανερχόμενο εργατικό δυναμικό της χώρας δεν είναι ικανό να αντέξει όλη αυτή την τεράστια πίεση. Εάν αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σύνολο του εργατικού δυναμικού που διαθέτει μια χώρα, διότι η απουσία μιας υγιούς εργασιακής κουλτούρας οφείλεται στην ύπαρξη του άγχους κατα την εργασία. 

Αυτό το άγχος μπορεί να “δηλητηριάσει” κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου και να του δημιουργήσει διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε τέτοια προβλήματα ψυχικής υγείας, θα στραφεί στη μέθοδο της ψυχοθεραπείας για να επιλύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μια συμβουλευτική ψυχοθεραπεία online με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη σίγουρα θα δώσει πρακτικές λύσεις σε θέματα άγχους που δημιουργούνται στο χώρο εργασίας, ασκώντας την επιρροή τους και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής σας.

Γι’ αυτό λοιπόν η δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού χώρου, δεν αποτελεί απλά μια ιδανική κατάσταση. Είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ποια είναι όμως εκείνα τα βήματα και οι στρατηγικές με τις οποίες τα άτομα μπορούν να απαλλαχθούν από το άγχος στο χώρο εργασίας τους, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που θα βρεθούν στο διάβα τους;

  1. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας

Λίγα πράγματα παράγουν περισσότερο άγχος από το άγνωστο και ο χώρος εργασίας μας είναι το μεγαλύτερο αίνιγμα απ’ όλα θα έλεγε κάποιος. Μέχρι και το πρόσφατο διάστημα, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανησυχούσε – και συνεχίζει να ανησυχεί – για την ασφάλεια του κατα την εργασία του. Εάν είστε κάποιος που κατέχει μια ηγετική θέση, προσπαθήστε να ανακουφίσετε τους εργαζόμενούς σας από όλα εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα της αβεβαιότητας, διότι σε αυτά οφείλεται το τεράστιο άγχος που τους ταλαιπωρεί.

  1. Βρείτε την ισορροπία σε ένα εξαντλητικό φόρτο εργασίας

Η δουλειά και η απασχόληση είναι ιδανική, αλλά οι χρόνοι για ξεκούραση είναι εξίσου απαραίτητοι. Έχετε θέσει μια σαφή κατεύθυνση της εργασίας σας με συγκεκριμένα ορόσημα που πρέπει να φτάσετε στην πορεία. Ελαττώστε την εργασία σας, ισορροπήστε τον φόρτο εργασίας μεταξύ της ομάδας σας, επικεντρωθείτε στους ανθρώπους, παρακολουθήστε προσεκτικά την πρόοδο σας και δώστε προτεραιότητα στους ανθρώπους σας.
  1. Διαχειριστείτε την τάση για τελειομανία

Η τελειομανία είναι η κύρια αιτία του αισθήματος του άγχους και της εξάντλησης. Οι τελειομανείς ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να κάνουν τα πράγματα σωστά, ώστε στο τέλος καταφέρνουν ελάχιστα πράγματα. Για να το ξεπεράσετε αυτό του είδους το πρόβλημα, διευκρινίστε τι θεωρείται ένα ποιοτικό αποτέλεσμα, αντιμετωπίστε τις αποτυχίες σας ως ευκαιρίες μάθησης, ελέγξτε συνεχώς την πρόοδο σας και συζητήστε ανοιχτά τα πιθανά ζητήματα προτού αυτά επιδεινωθούν.

  1. Βρείτε τη φωνή σας

Η αποφυγή συγκρούσεων μπορεί να σας κάνει να σας παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας αυτή τη στιγμή, αλλά δεν δημιουργεί ένα ψυχολογικά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να βρει τη “φωνή” του, εξετάστε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε τα διάφορα ζητήματα σε πραγματικό χρόνο, πάντοτε με προσοχή και κατανόηση της κατάστασης. Εν ολίγοις, να καταφέρετε να αισθάνεστε άνετα με μια σχετικά άβολη κατάσταση.

  1. Νιώστε αποδεκτοί στην εργασία σας

Οι διάφορες περιθωριοποιημένες ομάδες ατόμων σε ένα χώρο εργασίας συχνά αντιμετωπίζουν αρκετές προκαταλήψεις που τις κάνουν να αισθάνονται υποτιμημένες και μικρής σημασίας. Για να αισθανθείτε αποδεκτοί μέσω της εργασίας σας, θα πρέπει να διεκδικήσετε μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση, μια έμπρακτη υποστήριξη αλλά και εργασιακή ειλικρίνεια ανάμεσα σε εσάς στους συναδέλφους σας αλλά και στη διοίκηση.

  1. Δημιουργήστε κοινωνικές διασυνδέσεις

Το να σε αγνοούν κατα τη διάρκεια της εργασίας σας είναι εξίσου επιβλαβές ακόμη και με ένα περιστατικό παρενόχλησης εκφοβισμού. Για να βοηθήσετε την ομάδα σας να συνεργαστεί σαν ένα σύνολο, εργαστείτε για να δημιουργήσετε συντροφικότητα, να ενθαρρύνετε τις διασυνδέσεις και τις φιλίες και να προσφέρετε συχνά σχόλια επιβράβευσης και επιβεβαίωσης των συναδέλφων σας.

 

ΥγείαΞεπερνώντας το άγχος στην εργασία

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Docandu: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου νοσοκομείου Παίδων των Βαλκανίων

Σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η υγεία...

Κορονοϊός: 73.710 κρούσματα την εβδομάδα από 8 έως 14 Αυγούστου

Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση...

Έρευνα: Ποιες δραστηριότητες μειώνουν και πόσο τον κίνδυνο άνοιας

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, η αφιέρωση χρόνου στην οικογένεια...

Βρετανία: «Πράσινο φως» στη Moderna για διδύναμο εμβόλιο κατά της Όμικρον

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε το...