Ξεχνάτε; Τι να κάνετε για να προστατέψετε τη μνήμη σας

Τα τελευταία χρόνια κάθε μέρα έφτιαχνα διάφορες λίστες με τα πράγματα που δεν έπρεπε να ξεχάσω. Έγραφα, σε χρωματιστά χαρτάκια, λίστες: για το σούπερ μάρκετ, για το φαρμακείο, για τους λογαριασμούς που έπρεπε να πληρώσω, για τα βιβλία που θα ήθελα να αγοράσω, τις σειρές που άξιζε να δω.

Τελικά τα χαρτάκια με άγχωναν, γιατί ό,τι χρώμα και να είχαν, εγώ τα έχανα. Όταν η μεγάλη μου κόρη κουράστηκε να ψάχνει χαρτάκια, μού πήρε ένα πινακάκι που τον βάλαμε στο ψυγείο. Εκεί έγραφα κι έσβηνα αυτά που είχα να κάνω ή να ψωνίσω. Αλλά πάλι δεν με βόλεψε, γιατί μπορούσα να γράφω μόνο τα πολύ σημαντικά ούτε μπορούσα να πάρω το πινακάκι παραμάσχαλα στα ψώνια.

Με τρόμαζε που ξεχνούσα. Μιλούσα με τις φίλες μου και όλες μου λέγανε τα ίδια. Ξεχνούσαν. Τα κλειδιά, τα ψώνια… που πάρκαραν το αυτοκίνητο.

Οπωσδήποτε κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο, πιστεύω ότι το άγχος από το οποίο ενδεχομένως οι περισσότεροι υποφέρουμε, δημιουργεί σύγχυση με αποτέλεσμα να μη θυμόμαστε τα απλά πράγματα. Πάντως η απώλεια μνήμης δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε αψήφιστα.

Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά πριν σας τις απαριθμήσω, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι εγώ πήρα μεγάλη βοήθεια από το Γκίνγκο Μπιλόμπα (Ginko Biloba).

Ξεχνάτε; Τι να κάνετε για να προστατέψετε τη μνήμη σας

Το Γκίνγκο Μπιλόμπα, είναι ένα βότανο γνωστό και ως βότανο μνήμης, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παραδοσιακά χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική. Προέρχεται από τα φύλλα ενός αρχαίου δέντρου και εκτός από την ενίσχυση της μνήμης, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ροής του αίματος, με πολλαπλά οφέλη.

Aς δούμε τώρα τις συμπεριφορές που θολώνουν το μυαλό και τη μνήμη μας αλλά και πώς μπορούμε να τις αντισταθμίσουμε.

Μultitasking

Multitasking είναι η ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών εργασιών ή η εκτέλεση μιας σειράς εργασιών με γρήγορη διαδοχή. Έτσι λειτουργεί σήμερα ο κόσμος. Ωστόσο οι νευροεπιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να κάνει μια εργασία τη φορά.

Όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επί της ουσίας είναι σαν να «κόβουμε» την εστιασή μας σε μικρά κομμάτια. Αυτή η διάσπαρτη προσοχή εμποδίζει τον εγκέφαλό μας να συγκρατήσει τις πληροφορίες στη μνήμη μας. Επίσης η ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών εργασιών απαιτεί υψηλότερο γνωστικό φορτίο, το οποίο αφήνει λιγότερη εγκεφαλική ισχύ για την επεξεργασία νέων πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα το multitasking επιβαρύνει περισσότερο τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Είναι σημαντικό να δίνετε σε κάθε εργασία την πλήρη προσοχή σας πριν προχωρήσετε στην επόμενη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι ο εγκέφαλός σας έχει τη συγκέντρωση που χρειάζεται για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τις πληροφορίες. Το σημαντικό δεν είναι πόσες εργασίες μπορείτε να χειρίζεστε ταυτόχρονα, αλλά πόσο καλά μπορείτε να συγκεντρώνεστε σε μία εργασία.

Σωματική δραστηριότητα

Μελέτη δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Το να αποχαιρετήσουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τη διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε. Η άσκηση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του σώματος αλλά και με τη νοητική ενδυνάμωση. Μπορούμε να αρχίσουμε με απλά πράγματα, όπως ένας γρήγορος περίπατος το πρωί ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.


Babis


Φροντίδα ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας εργάζεται για να εδραιώσει τις πληροφορίες που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σαν έναν βιβλιοθηκάριο που ταξινομεί σχολαστικά τα βιβλία στις σωστές ενότητες για εύκολη ανάκτηση αργότερα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση β-αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή η συσσώρευση δεν παρεμβαίνει μόνο στον ύπνο, αλλά εμποδίζει επίσης τον βαθύ ύπνο REM που είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της μνήμης.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι αναγκαίος, για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης. Υπάρχουν πολλές απλές συμβουλές, που τις ονομάζουμε υγιεινή του ύπνου και έχουν να κάνουν με διατροφή και το υπνικό περιβάλλον

Γυμναστική εγκεφάλου

Όπως οι μύες σας, έτσι και ο εγκέφαλός σας χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμείνει σε φόρμα. Η διέγερση διατηρεί τον εγκέφαλό μας ενεργό και προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της μνήμης.

Τα παζλ, τα σταυρόλεξα, το διάβασμα, τα εργόχειρα, το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή ακόμη και η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας είναι τρόποι για να δώσετε στον εγκέφαλό σας την αναγκαία προπόνηση. Προκαλώντας τον εαυτό σας διανοητικά, ουσιαστικά χτίζετε περισσότερους «εγκεφαλικούς μύες», οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων.

Διαχείριση άγχους

Το χρόνιο στρες μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, ιδίως της κορτιζόλης, μπορούν να βλάψουν τον ιππόκαμπο – την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. Αν είστε συνεχώς κάτω από ένα σύννεφο άγχους, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε τους τρόπους που θα το αντιμετωπίσετε.

Όχι απλώς για να νιώσετε ήρεμοι αλλά για να δώσετε στον εγκέφαλό σας το περιβάλλον που χρειάζεται για να μπορέσει λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η τροφή είναι καύσιμο για το μυαλό

Αυτό που τρώμε έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, σακχάρων και ανθυγιεινών λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και οξειδωτικό στρες στο σώμα, τα οποία βλάπτουν τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Από την άλλη πλευρά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεΐνη και υγιεινά λίπη μπορεί να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να λειτουργήσει καλύτερα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα και η μαύρη σοκολάτα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Σκεφτείτε την τροφή ως καύσιμο – όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του καυσίμου, τόσο καλύτερη μπορεί να είναι η μνήμη μας.

Η μοναξιά απειλεί τη μνήμη

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα και ο εγκέφαλός μας «ανθίζει» στην αλληλεπίδραση.Με το να παραμένουμε κοινωνικά ενεργοί όχι μόνο κρατάμε τον εγκέφαλό μας απασχολημένο, αλλά μειώνουμε επίσης το άγχος και αυξάνουμε τα συναισθήματα ικανοποίησης τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη μνήμη.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας καλής συζήτησης με έναν φίλο, μιας οικογενειακής συνάντησης, της συμμετοχής σε μια εκδήλωση της γειτονιάς. Όταν πρόκειται για τη διατήρηση της μνήμης σε εγρήγορση καθώς μεγαλώνουμε κάθε συναναστροφή μετράει.

Έφη Ζέρβα

πηγή ertnews.gr

ΥγείαΞεχνάτε; Τι να κάνετε για να προστατέψετε τη μνήμη σας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ημικρανίες: Πώς συνδέονται με τη στοματική υγεία – Τι έδειξε νέα μελέτη

Μπορεί να έχετε ακούσει για το μικροβίωμα του εντέρου,...

Κάπνισμα, αλκοόλ, καθιστική ζωή: Από τα 35 φαίνεται ο αντίκτυπος στην υγεία

Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση...

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα πρώτα σημάδια της άνοιας φαίνονται πολύ πριν τα 50 μας χρόνια

Ερευνητές εντόπισαν χαρακτηριστικές ενδείξεις τόσο σε νέους κάτω των...

Ο ομφάλιος λώρος μπορεί να δίνει στοιχεία για τη μελλοντική υγεία του παιδιού

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν...

Τελευταία Νέα