Χρυσοχοΐδης: Νέο σύστημα ψυχομετρικών τεστ για τους αστυνομικούς

Αλλάζει συνολικά η πολιτική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας και η αξιολόγηση των υπηρετούντων στο Σώμα, με τη χρήση νέων ψυχομετρικών εργαλείων και ειδικότερα ενός καινοτόμου τέτοιου εργαλείου, αντίστοιχου του οποίου χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νέο ψυχομετρικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, μετά την ψήφιση του νόμου για την αναδιάρθρωση του Αρχηγείου και σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα συμβάλλει καθοριστικά στη φάση της εισαγωγής υποψηφίων στις Σχολές Αστυνομίας, αλλά και στην τακτική αξιολόγηση της καταλληλότητας των αστυνομικών να έχουν όπλο και στη γενικότερη υποστήριξη επαγγελματιών που έχουν καθημερινή έκθεση σε δύσκολα και, σε αρκετές περιπτώσεις, ειδεχθή περιστατικά.

Advertisement

Για την επιλογή του συγκεκριμένου ψυχομετρικού εργαλείου, αναφέρει ο υπουργός, έχουν αξιοποιηθεί όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και οι βασικές καινοτομίες του είναι η ηλεκτρονική διαχείριση και η ταχεία επεξεργασία δεδομένων, καθώς και η ενσωμάτωση ενός συνδυασμού γνωστικών και προσωπικών δεικτών του υποψηφίου για την σφαιρική και αντικειμενική αξιολόγηση του.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει:

 «Καλημέρα,

Σήμερα θα σας μιλήσω για το νέο ψυχομετρικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία.

Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα ενός φορέα ή μιας υπηρεσίας. Στην περίπτωση των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, αυτή η παράμετρος είναι ακόμη σημαντικότερη.

Μετά την ψήφιση του νόμου για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου, των κεντρικών υπηρεσιών και της Αστυνομικής Ακαδημίας, η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που προωθούμε είναι η συνολική αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην αξιολόγηση και στη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού.

Η αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού προϋποθέτει και βασίζεται σε σύγχρονα εργαλεία, μεταξύ αυτών και ψυχομετρικά. Εργαλεία, που, στην περίπτωση της Αστυνομίας, αξιοποιούνται για την επιλογή προσωπικού, στη φάση της εισαγωγής στις Σχολές, για την τακτική αξιολόγηση της καταλληλότητας των αστυνομικών να έχουν όπλο και για τη γενικότερη υποστήριξη επαγγελματιών που έχουν καθημερινή έκθεση σε δύσκολα και, σε αρκετές περιπτώσεις, ειδεχθή περιστατικά.

Advertisement
Family Kitchen

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μεθοδολογίες και μέσα που στηρίζονται στην επιστημονική γνώση, αλλά και στην εγκυρότητα της προηγούμενης δοκιμής, που ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία ενός εργαλείου.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σας τη χρήση, από την Ελληνική Αστυνομία, ενός νέου, σύγχρονου και καινοτόμου ψυχομετρικού εργαλείου, που βασίζεται στην παραμετροποίηση ενός αντίστοιχου εργαλείου που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Αυτό θα ενισχύσει καταλυτικά την αντικειμενική και αξιοκρατική αξιολόγηση του προσωπικού.

Για την παραμετροποίηση του έχουν αξιοποιηθεί όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές για τον σχεδιασμό και αξιοποίηση αντίστοιχων εργαλείων από αστυνομικές υπηρεσίες.

Οι βασικές καινοτομίες του είναι:

 * η ηλεκτρονική διαχείριση και η ταχεία επεξεργασία δεδομένων, αξιοποιώντας όλες τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, οι οποίες επιτρέπουν την άμεση ανάλυση και αποτύπωση των αποτελεσμάτων σε μορφή εξατομικευμένου προφίλ

 * η ενσωμάτωση ενός συνδυασμού γνωστικών και προσωπικών δεικτών, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης, σφαιρικής και αντικειμενικής αξιολόγησης του υποψηφίου.

 Ένα σημαντικό βήμα που δείχνει έμπρακτα την πρόθεση μας να στηρίζουμε το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, με απώτερο στόχο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση τόσο με νέα εργαλεία, όσο και με μια συνολική πολιτική αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών