«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας για ... Περισσότερα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα προστατεύει το εθνικό συμφέρον με συνέπεια και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας για τις ανακοινώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «η τουρκική αντίδραση ήταν αναμενόμενη», προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια». Όπως τόνισε, «οι χάρτες δεν στρέφονται εναντίον κανενός – αποτυπώνουν τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ».

Ο σχεδιασμός αυτός, όπως υπογράμμισε, «δεν ακυρώνει την επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα, αλλά αντίθετα ενισχύει τη διαφάνεια και τη θεσμική συνέπεια της χώρας μας». Αν δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο με την Τουρκία, τότε υπάρχει πάντα η επιλογή της διεθνούς δικαιοδοσίας, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός.

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε πως «μας κατηγορούν για εξωτερική πολιτική-παρακολούθημα, όσοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα στην εξωτερική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε: «Η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Ο χωροταξικός σχεδιασμός απαιτεί μελέτη και σοβαρή δουλειά. Η κυβέρνηση δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται να προασπίσει το εθνικό συμφέρον».

Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, σημείωσε πως «ο χάρτης δεν σχετίζεται με το καλώδιο. Είναι μία λύση για το μέλλον που τακτοποιεί εκκρεμότητες του παρελθόντος, ενώ το καλώδιο είναι ένα έργο ειρήνης και ευημερίας». Υπενθύμισε ότι το έργο στηρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχιστεί κανονικά.

Advertisement
ΔΕΗ

Αναφορικά με δημοσίευμα περί επαφών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για πιθανή συμφωνία ΑΟΖ, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε ότι «οι μεταβατικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Δαμασκού, δεν έχουν νομιμοποίηση να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες» και επεσήμανε ότι «δύσκολα οποιαδήποτε χώρα, πλην της Τουρκίας, θα αναγνώριζε άμεσα ή έμμεσα το ψευδοκράτος». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία με προσοχή, ιδίως σε σχέση με τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Advertisement

Ολοκληρώνοντας, ξεκαθάρισε πως «η Αθήνα δεν κάνει διαγωνισμό χαρτογράφησης με καμία χώρα, πόσο μάλλον με τους γείτονές της» και συμπλήρωσε: «Αποτυπώνουμε τις εθνικές θέσεις με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Είμαστε εδώ για διάλογο για τη μία και μόνο διαφορά που έχουμε με την Τουρκία».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σωστός τρόπος να τοποθετήσετε τα χειμερινά σας ρούχα στην ντουλάπα

22/10/25 11:19 μμ

Ο σωστός τρόπος να τοποθετήσετε τα χειμερινά ρούχα στην ντουλάπα

Στις Σέρρες την Δευτέρα 27/10 ο Σωκράτης Φάμελλος - Το πρόγραμμα της περιοδείας του

22/10/25 11:27 μμ

Στις Σέρρες ο Σωκράτης Φάμελλος την Δευτέρα 27/10- Το πρόγραμμα της περιοδείας του

Μπαίνει η λαδόκολλα στο air fryer; Τι πρέπει να προσέξουμε

22/10/25 11:16 μμ

Μπαίνει η λαδόκολλα στο air fryer; Τι πρέπει να προσέξουμε

Πώς να φτιάξετε πράσινο σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι

22/10/25 11:13 μμ

Πώς να φτιάξετε πράσινο σαπούνι με καλέντουλα και χαμομήλι

Το σπιτικό πίλινγκ προσώπου για να αντιμετωπίσετε τα σημάδια του χρόνου

22/10/25 11:11 μμ

Το σπιτικό πίλινγκ προσώπου για να αντιμετωπίσετε τα σημάδια του χρόνου

Το ΟΑΚΑ θυμάται, το ΟΑΚΑ τιμά: Καλό ταξίδι, Διονύση Σαββόπουλε

22/10/25 11:08 μμ

Το ΟΑΚΑ θυμάται, το ΟΑΚΑ τιμά: Καλό ταξίδι, Διονύση Σαββόπουλε

Μια 16χρονη βρέθηκε νεκρή έξω από κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι

22/10/25 10:11 μμ

Μια 16χρονη βρέθηκε νεκρή έξω από κέντρο διασκέδασης στο Γκάζι

Κατέληξε 67χρονος ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Κιλκίς

22/10/25 10:11 μμ

Κατέληξε 67χρονος ο οποίος είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Οκτωβρίου

22/10/25 9:57 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Οκτωβρίου

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας - ESMO 2025- Το όραμα της Bayer για τον μετασχηματισμό της φροντίδας του καρκίνου του προστάτη

22/10/25 10:09 μμ

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογίας – ESMO 2025- Το όραμα της Bayer για τον μετασχηματισμό της φροντίδας του καρκίνου του προστάτη

Ζυμαρικά: Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος βρασμού για κάθε είδος

22/10/25 9:54 μμ

Ζυμαρικά: Ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος βρασμού για κάθε είδος

Γλυκό κουταλιού σύκο, η κλασική συνταγή

22/10/25 9:52 μμ

Γλυκό κουταλιού σύκο