«Οι επίδοξοι πρωθυπουργοί να απαντήσουν, με ποιους και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας μεταξύ άλλων τόσο για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα όσο και ... Περισσότερα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου: Οι επίδοξοι πρωθυπουργοί να απαντήσουν, με ποιους και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Οι επίδοξοι πρωθυπουργοί να απαντήσουν, με ποιους και πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας μεταξύ άλλων τόσο για την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα όσο και για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «οι εκλογές θα γίνουν το 2027». Εκεί οι πολίτες, είπε, «θα κρίνουν την Κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της, τη σταθερότητα που έχουμε πετύχει, την οικονομική, την πολιτική, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Όλα θα κριθούν στην ώρα τους».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ξεκαθάρισε πως «άλλα κόμματα θα πρέπει να έχουν άγχος, όχι η Νέα Δημοκρατία. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση δημοσκοπικά δείχνει να έχει μεγάλες απώλειες. Προφανώς το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη λανθασμένη επιλογή του να υιοθετήσει μία δημαγωγική ρητορική, νομιμοποιώντας τα άκρα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας».

Συνέχισε, λέγοντας πως «η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει κάθε εύλογο δικαίωμα να θέλει να γίνει πρωθυπουργός, μία φιλοδοξία που δεν κατακρίνεται από κανέναν». Συμπλήρωσε ωστόσο, πως «θα πρέπει να απαντήσει με ποιο πρόγραμμα θέλει να κυβερνήσει τη χώρα. Με τη λογική ότι ‘κανένα νόμισμα δεν είναι πανάκεια;’ Ή μήπως με τη συμπεριφορά ταραξία που ζούμε καθημερινά στη Βουλή, καταπατώντας κάθε κανονισμό λειτουργίας του Κοινοβουλίου; Πρέπει αυτά τα μυστικά να αποκαλυφθούν. Πρέπει όλοι οι επίδοξοι πρωθυπουργοί να απαντήσουν με ποιους και πώς θα κυβερνήσουν και τι όραμα έχουν για τη χώρα».

Δασμοί των ΗΠΑ και διεθνές εμπόριο

Μιλώντας στη συνέχεια για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο, στη σκιά των δασμών των ΗΠΑ, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη, ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση στο ζήτημα», συμπληρώνοντας πως «ο προστατευτισμός, δεν βοηθά το ελεύθερο εμπόριο». Θύμισε δε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «πάτησε το κουμπί της ‘παύσης’ δίνοντας 90 ημέρες, χρονικό διάστημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως αυτές τις 90 ημέρες η ΕΕ πρέπει, αφενός, να τις αξιοποιήσει για να μπορέσει να βρει μία αμοιβαίως επωφελή λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «γιατί όχι, ακόμη και για μηδενικούς δασμούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» και, αφετέρου, για να βρεθεί μία ενιαία στάση εντός της Ένωσης. «Στο θέμα αυτό δεν χωρούν παραφωνίες», ξεκαθάρισε.

Μιλώντας στη συνέχεια για τις κινήσεις που κάνει η Κυβέρνηση, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, αναζητούνται νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. «Οι εξαγωγές μας πάνε καλά, έχουν πιάσει ποσό ρεκόρ, φτάνοντας στα 50 δισ. ευρώ, πρέπει και μπορούμε να πάμε παραπάνω», τόνισε.

Όπως είπε, η Ινδία είναι μία μεγάλη αγορά και συμπλήρωσε πως η εξαιρετική σχέση των κ.κ. Μητσοτάκη και Μόντι «βοηθά για να ανοίξουμε εκεί την πόρτα των εξαγωγών». Ανέφερε στο πλαίσιο αυτό τη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως «έχουμε σημαντικές εξαγωγές στα αραβικά κράτη και συνεχίζουμε με στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές να προβάλλουμε τα ελληνικά προϊόντα, όπως και στο Ισραήλ». Μίλησε δε και για την Αφρική, αναφέροντας το παράδειγμα της Νιγηρίας,μιαπολυπληθή αγορά με ανερχόμενη μεσαία τάξη.

Advertisement
MEGA

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι παλαιά και πως οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί και κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου. «Είναι σημαντικό ότι ο κ. Τραμπ είχε ξεκάθαρα θετική προσέγγιση στις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το θέμα των δασμών,καθώςσυμφωνεί με το ενδεχόμενο μίας “win-win” λύσης».

Όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, οΥφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι ένα έργο ειρήνης που προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο σε όλες τις εκφάνσεις του. «Πρόθεσή μας είναι το έργο να προχωρήσει. Και προχωρά με βάση τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του, στόχος μας είναι να γίνει»,σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η χώρα δεν έκανε πίσω, ούτε διέκοψε τις προγραμματισμένες ενέργειες. Θυμίζω πως είναι μία υποδομή ειρήνης, η οποία στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video