Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι στρατηγική αναγκαιότητα – Η Ελλάδα είναι κόμβος ενέργειας και αξιόπιστος εταίρος «Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι στρατηγική αναγκαιότητα», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ... Περισσότερα

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο 10ο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο

Epiloges Press

Epiloges Press

Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι στρατηγική αναγκαιότητα – Η Ελλάδα είναι κόμβος ενέργειας και αξιόπιστος εταίρος

«Η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι στρατηγική αναγκαιότητα», τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά την εισήγησή του στο 10ο Ετήσιο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, στη Γεωργιούπολη Χανίων.

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο 10ο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο

Ο Υφυπουργός, μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι «η EUSAIR δεν είναι μόνο μια μακροπεριφερειακή στρατηγική αλλά βραχίονας διπλωματίας και ενταξιακό εργαλείο». Όπως ανέφερε, «η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δείχνει πως η πρόοδος είναι εφικτή, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Και το Forum EUSAIR μπορεί να επιταχύνει αυτή την πορεία».

Αναφερόμενος στον ρόλο της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι στόχος ήταν να ενταχθεί η EUSAIR στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, μέσω της πολιτικής ενοποίησης, της θεσμικής σύγκλισης και της διασύνδεσης των περιφερειακών έργων με την ενωσιακή στρατηγική.

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο 10ο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο

Ο Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας ως γεωπολιτικού ζητούμενου για την περιοχή, αναφερόμενος στον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και στις ενεργειακές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο ενέργειας. Αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και αυτό ενισχύει τη συνοχή, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Ειδική αναφορά έκανε στη νέα γενιά, χαρακτηρίζοντάς τη «πυλώνα του παρόντος και μοχλό για το μέλλον», επισημαίνοντας πως η ανάσχεση του brain drain και η στήριξη της καινοτομίας είναι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου. «Η ελληνική προεδρία ανέδειξε στις προτεραιότητές της τα ζητήματα της νέας γενιάς. Η EUSAIR οφείλει να μιλάει με τη νέα γενιά, να δημιουργεί εργαλεία για εκείνη και να την εμπνέει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement
Babis

ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στο 10ο Forum της Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηβασιλείου χαιρέτισε την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Κρήτης, λέγοντας πως αποτελεί «μια κοινή δέσμευση για μια πιο ισχυρή, πιο συνεκτική, πιο πράσινη και πιο ευρωπαϊκή περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video