Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να μην είναι αρκετά καλά για μια τριετή αποστολή στον ‘Αρη ή πέρα από αυτόν, καθώς πάνω από τα ... Περισσότερα

Υγεία και Διάστημα: Πρόκληση για μακρόχρονες διαστημικές αποστολές η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να μην είναι αρκετά καλά για μια τριετή αποστολή στον ‘Αρη ή πέρα από αυτόν, καθώς πάνω από τα μισά θα έληγαν πριν οι αστροναύτες επιστρέψουν στη Γη, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ομίλου Nature «npj Microgravity».

Οι ερευνητές μελέτησαν πληροφορίες σχετικά με το συνταγολόγιο που χρησιμοποιείται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποθέτοντας ότι η NASA θα χρησιμοποιούσε παρόμοια φάρμακα για μια αποστολή στην ‘Αρη. Χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων με διεθνείς ημερομηνίες λήξης φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι 54 από τα 91 φάρμακα είχαν διάρκεια ζωής 36 μήνες ή λιγότερο. Με αισιόδοξες εκτιμήσεις περίπου το 60% αυτών των φαρμάκων θα έληγε πριν ολοκληρωθεί μια αποστολή στον ‘Αρη, ενώ με πιο συντηρητικές παραδοχές το ποσοστό ανεβαίνει στο 98%.

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Την ίδια ώρα η πραγματική ισχύς των φαρμάκων στο Διάστημα σε σύγκριση με τη Γη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Το σκληρό διαστημικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Advertisement
MEGA

«Η προηγούμενη εμπειρία και η έρευνα δείχνουν ότι οι αστροναύτες αρρωσταίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά υπάρχει επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το έδαφος και ένα καλά εφοδιασμένο φαρμακείο που ανεφοδιάζεται τακτικά, γεγονός που εμποδίζει τους μικρούς τραυματισμούς ή τις μικροασθένειες να μετατραπούν σε προβλήματα που επηρεάζουν την αποστολή», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντάνιελ Μπάκλαντ, επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke και ερευνητής Αεροδιαστημικής Ιατρικής.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αδυναμία ανεφοδιασμού που θα είχε μια αποστολή στον ‘Αρη με νεότερα φάρμακα, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο τα φάρμακα αλλά και άλλες κρίσιμες προμήθειες, όπως τα τρόφιμα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που μεταφέρονται θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση της μειωμένης αποτελεσματικότητας των ληγμένων φαρμάκων.

«Οι υπεύθυνοι για την υγεία των πληρωμάτων των διαστημικών πτήσεων θα πρέπει να βρουν τρόπους να παρατείνουν τη λήξη των φαρμάκων για να ολοκληρώσουν μια αποστολή στον ‘Αρη διάρκειας τριών ετών, να επιλέξουν φάρμακα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ή να αποδεχτούν τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με τη χορήγηση ληγμένων φαρμάκων», παρατηρεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης και ειδικευόμενος φαρμακοποιός στο νοσοκομείο Johns Hopkins, Τόμας Ντίαζ.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

26/08/25 3:30 μμ

Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης με λεία 165.000 ευρώ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

26/08/25 3:25 μμ

Πώς να σώσεις τον σκύλο σου και πώς μπορεί να σε σώσει κι εκείνος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

26/08/25 12:08 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η χώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 - Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων

26/08/25 12:03 μμ

Διαγωνισμός Γαστρονομίας στην SEREXPO 2025 – Μεγάλη η συμμετοχή των Συλλόγων