Αρχές του 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αρμοδιότητα τις Υποδομές Γιώργου Καραγιάννη.

Το έργο προβλέπει επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης, αναβάθμιση του υφιστάμενου και όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, ώστε το αεροδρόμιο «Όμηρος» να αποτελέσει στολίδι για το νησί και να ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία.

Advertisement

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 24,7 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά θα ολοκληρωθεί σε 32 μήνες.

Δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή

«Το έργο επέκτασης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη σήμερα, είναι άλλο ένα από τα έργα που έχουμε βάλει μπρος σε όλη τη χώρα, για να λύσουν τοπικά προβλήματα και όλα μαζί να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.

Δουλεύοντας μεθοδικά, ξεπεράσαμε όποια δυσκολία αντιμετώπιζε το έργο, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και πλέον αρχές του 2022 ξεκινάμε την υλοποίησή του, ώστε να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, σε 32 μήνες. Είναι ένα έργο που, με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό της Χίου και να στηρίξει την τοπική οικονομία.

Αλλά και πέρα από αυτό, αποτελεί άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση του συνολικού μας σχεδίου για αναβάθμιση αεροδρομίων και λιμανιών σε όλη τη χώρα κι ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών. Βήμα-βήμα, στηρίζουμε τον τουρισμό μας, ενισχύουμε την οικονομία μας και μετατρέπουμε την πατρίδα μας σε έναν σύγχρονο κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής».

 Δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

Advertisement

«Η επέκταση του αεροδρομίου Χίου γίνεται πράξη! Η υπογραφή σήμερα, της σύμβασης για την επέκταση του διαδρόμου και η ολοκλήρωση των μελετών για την ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων προδιαγράφει το 2022 να είναι χρονιά έργων στο νησί μας. Ευχαριστώ τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο. Καραγιάννη για την αποτελεσματικότητα τους».

 Δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη

«Το αεροδρόμιο της Χίου αλλάζει εικόνα, εκσυγχρονίζεται και πλέον θα μπορεί να εξυπηρετεί με αναβαθμισμένες υπηρεσίες τις ανάγκες των κατοίκων και των χιλιάδων τουριστών. 

Με το έργο της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης, προϋπολογισμού 24,7 εκατομμυρίων ευρώ, δείχνουμε στην πράξη ότι βρισκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και απαντάμε στα αιτήματά τους για σύγχρονες, ασφαλείς υποδομές, για καλύτερη διασύνδεση και για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν. 

Δίνουμε, έτσι, στο νησί προστιθέμενη αξία, την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, ενώ ενισχύουμε την τοπική οικονομία καθώς είναι γνωστό ότι τα έργα υποδομών δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. 

Το αεροδρόμιο Όμηρος με την αναβάθμισή του, θα αποτελεί «στολίδι» για το νησί, όπως, άλλωστε, αξίζει στη Χίο». 

 

Στοιχεία  του έργου:

  • Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά σε απαλλοτριωμένη περιοχή
  • Αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου τμήματος διαδρόμου
  • Επέκταση της υφιστάμενης εσωτερικής υπηρεσιακής οδού του αεροδρομίου στα νέα όρια της απαλλοτριωμένης περιοχής
  • Εκτέλεση των απαραίτητων υδραυλικών έργων εντός του αεροδρομίου για την αποστράγγιση της περιοχής.
  • Εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης κ.α)
  •  Η απαραίτητη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση στο πεδίο ελιγμών στα οδικά δίκτυα, που θίγονται από τα έργα του διαδρόμου
  • Επέκταση και αντικατάσταση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ όπου απαιτείται
  • Εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων πεδίου ελιγμών και τοποθέτηση αντίστοιχων στην επέκταση
  • Κατασκευή νέου μονώροφου οικίσκου σταθμού φωτοσήμανσης και υποσταθμού αεροδρομίου
  • Μετατόπιση του ραδιοβοηθήματος VOR
  •  Μετατόπιση του υφιστάμενου πολυβολείου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) και κατασκευή νέου σκέπαστρου προσωπικού ομάδας Ε.Σ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με καθυστέρηση, λόγω τεχνικού προβλήματος, αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

15/08/25 1:15 μμ

Θεσσαλονίκη: Με 93 λεπτά καθυστέρηση αναχώρησε η αμαξοστοιχία IC53 για την Αθήνα

Φωτιά στη Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

15/08/25 1:05 μμ

Πάτρα: Τι υποστήριξε ο 19χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό και ο ρόλος των κατοίκων

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

15/08/25 12:53 μμ

Ημαθία: Κοσμοσυρροή στην Παναγία Σουμελά για τον Δεκαπενταύγουστο- Προσκυνητές από κάθε γωνιά της γης

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης

15/08/25 12:49 μμ

Σ. Φάμελλος: Γιορτή της Παναγίας σήμερα, γιορτή ομόνοιας και αγάπης

Μυτιλήνη: Μια Παναγιά που πέρασε και εχάθη, στο Μοσχονήσι της Μικρασίας

15/08/25 12:45 μμ

Μυτιλήνη: Μια Παναγιά που πέρασε και εχάθη, στο Μοσχονήσι της Μικρασίας

Ν. Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μια Ελλάδα που στέκεται ισχυρή

15/08/25 12:32 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Ας δυναμώσουμε την πίστη μας σε μια Ελλάδα που στέκεται ισχυρή

Νικήτας Κακλαμάνης: Η Παναγία μας καθοδηγεί στον δρόμο της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της αγάπης για την πατρίδα

15/08/25 12:27 μμ

Νικήτας Κακλαμάνης: Η Παναγία μας καθοδηγεί στον δρόμο της αλληλεγγύης, της ελπίδας και της αγάπης για την πατρίδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Παίρνουμε δύναμη από την Παναγία μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις συλλογικές δυσκολίες

15/08/25 1:30 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Παίρνουμε δύναμη από την Παναγία μας για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προσωπικές όσο και τις συλλογικές δυσκολίες

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ελπίδες, επιφυλάξεις και επιπτώσεις

15/08/25 11:48 πμ

Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ελπίδες, επιφυλάξεις και επιπτώσεις

Άδεια πόλη η Θεσσαλονίκη - Την “εγκατέλειψαν” και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου

15/08/25 11:41 πμ

Άδεια πόλη η Θεσσαλονίκη – Την “εγκατέλειψαν” και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου

Από την προσφυγιά στα οδοφράγματα-Ο ατέλειωτος αγώνας των γυναικών της Κύπρου

15/08/25 11:37 πμ

Από την προσφυγιά στα οδοφράγματα – Ο ατέλειωτος αγώνας των γυναικών της Κύπρου

Δεκαπενταύγουστος: Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας στην Τήνο - Δείτε βίντεο

15/08/25 11:17 πμ

Δεκαπενταύγουστος: Χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας στην Τήνο – Δείτε βίντεο