Τη χορήγηση ενίσχυσης de minimis ύψους έως 63 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, λόγω εγκλεισμού των ζώων

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Τη χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους έως 63 εκατομμυρίων ευρώ, προς τους αιγοπροβατοτρόφους της χώρας, λόγω εγκλεισμού των ζώων, ως απόρροια των ζωονόσων και του αυξημένου κόστους ζωοτροφών, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς.

Advertisement
 

   Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση αφορά παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και έρχεται να καλύψει τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους διατροφής των ζώων, που προκλήθηκαν από την έξαρση ζωονόσων, όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και η ευλογιά, καθώς και από τον περιορισμό των μετακινήσεων, που επιβλήθηκαν τα έτη 2024 και 2025.

   Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί που παρέδωσαν γάλα σε μεταποιητικές μονάδες το 2024, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία απογραφής ζωικού κεφαλαίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) και έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το ίδιο έτος.

   Κατ’ εξαίρεση, για νησιά στα οποία δεν λειτουργούν μεταποιητικές μονάδες, προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης ακόμα και χωρίς παράδοση γάλακτος, υπό την προϋπόθεση της απογραφής και της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ).

   Η ενίσχυση αφορά ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα, και το ύψος της διαμορφώνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τρεις διακριτές κατηγορίες:

   1. Ποσό ενίσχυσης 4 ευρώ ανά ζώο στις εξής περιφερειακές ενότητες: Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, ‘Αρτας, Αχαΐας, εκτός Δημ. Καλαβρύτων, Βορείου Τομέα Αθηνών, Γρεβενών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Θήρας, Ιθάκης, Ικαρίας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καρπάθου, Καστοριάς, Κέα-Κύθνου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Νήσων, Πάρου, Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φλώρινας, Χανίων, Χίου, Θεσσαλονίκης, πλην δήμων Βόλβης και Λαγκαδά, Βοιωτίας και Φθιώτιδας.

   2. Ποσό ενίσχυσης 6 ευρώ ανά ζώο στις εξής περιφερειακές ενότητες: ‘Ανδρου, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Σερρών, Ευβοίας, Κορινθίας, Λέσβου, Λήμνου, Θάσου, Θεσσαλονίκης (Δήμοι Βόλβης και Λαγκαδά), Πιερίας και Φλώρινας.

   3. Ποσό ενίσχυσης 14 ευρώ ανά ζώο στις εξής περιφερειακές ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας-Δήμος Καλαβρύτων, Έβρου, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Τρικάλων, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Advertisement

   Σημειώνεται ότι τη διαδικασία πληρωμής και ελέγχου αναλαμβάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος προβαίνει στους απαραίτητους διοικητικούς και μηχανογραφικούς ελέγχους, ενημερώνει τους δικαιούχους για το ποσό που τους αναλογεί και εκδίδει τις σχετικές εντολές πληρωμής.

   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε: «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα τους κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τις συνέπειες των ζωονόσων και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών. Σήμερα, με την ενεργοποίηση της ενίσχυσης, ύψους έως 63 εκατομμυρίων ευρώ, κάνουμε πράξη αυτήν τη δέσμευση. Δίνουμε ανάσα στους ανθρώπους της παραγωγής και ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί θεμέλιο της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα».

   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, υπογράμμισε: «Με 63 εκατομμύρια ευρώ, στηρίζουμε έμπρακτα την αιγοπροβατοτροφία, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις ζωονόσους και τους περιορισμούς εκτροφής. Η πρόβλεψη για ενίσχυση έως 14 ευρώ ανά ζώο, αποτελεί ισχυρό σήμα πολιτικής βούλησης και έμπρακτης ενίσχυσης των πληγέντων κτηνοτρόφων».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

12/11/25 9:39 μμ

Dubravka Šuica: Η δημογραφική μετάβαση κρίσιμο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

12/11/25 9:35 μμ

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

12/11/25 8:46 μμ

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

12/11/25 8:14 μμ

Σέρρες: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών - "Διαχρονική η αδράνεια"

12/11/25 8:05 μμ

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών – “Διαχρονική η αδράνεια”

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

12/11/25 7:35 μμ

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

12/11/25 7:32 μμ

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

Σέρρες: "Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του" - Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του - video

12/11/25 7:26 μμ

Σέρρες: “Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του” – Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του – video

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

12/11/25 8:07 μμ

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

12/11/25 7:10 μμ

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

12/11/25 7:09 μμ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

12/11/25 7:05 μμ

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Σχολιάστε

έξι + 5 =