Υπάρχει σοβαρός λόγος που δεν πρέπει ποτέ να βάψετε πάνω από τη μούχλα στο σπίτι

170
Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει ποτέ να βάψετε πάνω από τη μούχλα στο σπίτι
Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει ποτέ να βάψετε πάνω από τη μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα αποτελεί συχνό φαινόμενο σε πολλά σπίτια, αλλά η αντιμετώπισή της μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, η αναπτυσσόμενη μούχλα μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) προειδοποιεί ότι η εισπνοή ή η επαφή με σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βρογχίτιδα και κρίσεις άσθματος.

Γιατί δεν πρέπει να βάφετε την μούχλα από πάνω

Η πρώτη σας σκέψη όταν εντοπίσετε μούχλα μπορεί να είναι απλά να τη βάψετε. Αλλά αυτό είναι πιθανότατα ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Ο ειδικός Michael Rolland από το The Paint Shed εξηγεί: «Το βάψιμο της μούχλας δεν απαλλάσσει το πρόβλημα, απλά το κρύβει προσωρινά. Τα σπόρια της μούχλας μπορούν να διαπεράσουν το χρώμα, οδηγώντας σε συνεχή ανάπτυξη κάτω από την επιφάνεια».

Ο Michael εξηγεί ότι η μούχλα είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ένα απλό βάψιμο. «Η μούχλα αποδυναμώνει τις επιφάνειες με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε πιθανή φθορά τοίχων, ταβανιών και άλλων δομικών στοιχείων».

«Η αδιαφορία για το υποκείμενο πρόβλημα της ανάπτυξης μούχλας μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρές επισκευές αργότερα, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν εκατοντάδες ευρώ για την αποκατάσταση». «Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σπιτιών να καταλάβουν ότι η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, υποδεικνύοντας συχνά υποκείμενα προβλήματα υγρασίας, όπως διαρροές ή ανεπαρκή εξαερισμό».

Advertisement

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαφή κατά της μούχλας;

Η βαφή κατά της μούχλας είναι ένα προληπτικό μέτρο που σημαίνει ότι θα αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας στο μέλλον, αλλά δεν θα σας βοηθήσει αν έχετε ήδη πρόβλημα με μούχλα.

Ο Michael συμβουλεύει: «Για να λύσετε το πρόβλημα της μούχλας, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν σωστά τα προβλήματα υγρασίας που την προκαλούν. Ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία στην αντιμετώπιση της μούχλας».

Πώς να αντιμετωπίσετε τη μούχλα στο σπίτι

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τη μούχλα στο σπίτι, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τόσο την αιτία όσο και τα συμπτώματα. Το πρώτο βήμα είναι ο σχολαστικός καθαρισμός της μολυσμένης περιοχής.

Ο Michael προτείνει:

 • «Για μη πορώδεις επιφάνειες, ένα διάλυμα από ένα μέρος χλωρίνη σε τρία μέρη νερό μπορεί να είναι αποτελεσματικό».
 • «Εφαρμόστε το διάλυμα, αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά την περιοχή».
 • «Για πορώδεις επιφάνειες, ωστόσο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα ξυδιού και νερού, καθώς η χλωρίνη μπορεί να τις καταστρέψει».

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα

Η μούχλα αναπτύσσεται συχνά λόγω της υγρασίας στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να εξασφαλίσετε τον σωστό αερισμό του χώρου σας.

Αερισμός: Ανοίγετε τα παράθυρα τακτικά, ειδικά όταν στεγνώνετε ρούχα ή μαγειρεύετε. Αυτό συμβάλλει στην απομάκρυνση της υγρασίας και την πρόληψη της μούχλας.
Αφυγραντήρες: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρες για να απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία από τον χώρο σας.
Ηλεκτρικοί αφυγραντήρες: Είναι πολύ αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση της μούχλας και της υγρασίας, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος.
Μη ηλεκτρικοί αφυγραντήρες: Είναι οικονομικοί αλλά χρειάζονται τακτική αντικατάσταση.

Σημείωση: Σε περιπτώσεις έντονης υγρασίας και μούχλας, συνιστάται να κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά για καλύτερο αερισμό. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική θεραπεία κατά της μούχλας ή να καλέσετε έναν ειδικό για πιο σοβαρά προβλήματα.

Πώς να απομακρύνετε τη μούχλα από το σπίτι σας εύκολα και οικονομικά

Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας, δημιουργώντας αντιαισθητική εικόνα και πιθανώς θέματα υγείας. Αλλά μην ανησυχείτε! Υπάρχουν εύκολοι και οικονομικοί τρόποι να την απομακρύνετε.

Η πιο συνηθισμένη λύση είναι η χλωρίνη, ιδανική για όσους δεν διαθέτουν ή δεν θέλουν να αγοράσουν ειδικά καθαριστικά για τη μούχλα.

Τι θα χρειαστείτε:

 • Χλωρίνη
 • Νερό (4 μέρη νερό προς 1 μέρος χλωρίνη)
 • Σκληρή βούρτσα
 • Δύο κουβάδες: ένας με το διάλυμα και ένας με καθαρό νερό και πανί
 • Πανί για στέγνωμα

Οδηγίες:

 • Φτιάξτε το διάλυμα: Αναμείξτε 4 μέρη νερό με 1 μέρος χλωρίνης στον κουβά.
 • Προστατέψτε τον εαυτό σας: Φορέστε γάντια και μάσκα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
 • Εφαρμόστε το διάλυμα: Ψεκάστε ή απλώστε το διάλυμα στις περιοχές με μούχλα, καλύπτοντας και μερικά εκατοστά γύρω από την ορατή μούχλα για να εξουδετερωθούν και τυχόν σπόρια που δεν βλέπετε ακόμα.
 • Τρίψτε δυνατά: Χρησιμοποιήστε τη σκληρή βούρτσα για να τρίψετε καλά τις μολυσμένες περιοχές.
 • Ξεπλύνετε: Αφήστε το διάλυμα να δράσει για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, ιδανικά μέχρι να εξαφανιστεί η μούχλα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε σχολαστικά τις επιφάνειες με καθαρό νερό και πανί από τον άλλο κουβά.
 • Στέγνωμα: Σκουπίστε απαλά την περιοχή με το πανί στεγνώματος και αφήστε την να στεγνώσει εντελώς πριν μετακινήσετε έπιπλα ή τοποθετήσετε αντικείμενα μπροστά της.

πηγή enikos.gr