Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φόρμουλα που επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ... Περισσότερα

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος

Epiloges Press

Epiloges Press

Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η φόρμουλα που επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την παρέμβαση στις αρχές Δεκεμβρίου που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα τον επόμενο μήνα.

Advertisement
 

   Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν χθες μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν ότι η ΕΕ κατανοεί τα ελληνικά επιχειρήματα. Όπως επίσης κατανοεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ρεύματος που μελετά η Επιτροπή αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί όχι μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

   Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα καθώς, όπως αναφέρουν, η επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης της ενέργειας στο Χρηματιστήριο απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν φαίνονται εφικτές αυτή τη στιγμή.

   Ως προς το ύψος της παρέμβασης, αυτό θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο και το κατά πόσο θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στη χονδρική.

   Μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 139,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 55% υψηλότερη.

   Η βάση των επιχειρημάτων με τα οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά αντιθέτως στηρίζει τα συστήματα των γειτονικών χωρών με εξαγωγές. Παρόλα αυτά υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών.

   Ειδικότερα, τονίζονται στη διαπραγμάτευση τρία σημεία:

   – Πρώτον, ότι το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, άρα δεν αυξάνει τη ζήτηση από τις γειτονικές χώρες. Αντίθετα το ελληνικό σύστημα είναι έντονα εξαγωγικό τις τελευταίες ημέρες καλύπτοντας ανάγκες της περιοχής.

Advertisement
Family Kitchen

   – Δεύτερον, ότι μεγάλο τμήμα του δυναμικού (μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά, αργότερα μπαταρίες) είναι ευέλικτο, δηλαδή στηρίζει τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων στις σημερινές συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών.

   – Τρίτον ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλό δυναμικό διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Σε αντίθεση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου οι διασυνδέσεις είναι αδύναμες και αυτό αποτελεί βασική αιτία του διχασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος με υψηλές τιμές στα Βαλκάνια και χαμηλές στο Βορρά και τη Δύση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

23/12/25 8:32 πμ

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε περιπολικό της ΕΛΑΣ, έξω από το τουρκικό προξενείο

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

23/12/25 8:29 πμ

Ηλεκτρονική μουσική με laptops και τρίγωνα βυθισμένα στο.. νερό από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:13 πμ

«Λύγισε» ο πατέρας του Ε. Καραλή! Εμφανώς συγκινημένος στα βραβεία ΠΣΑΤ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

23/12/25 12:15 πμ

Σ. Ντούσκος: Οι αιχμές του για τους δημοσιογράφους στα βραβεία ΠΣΑΤ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 - Δάκρυσε ο πατέρας του

23/12/25 12:05 πμ

Ο Ν. Γκαβέλας κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2025 – Δάκρυσε ο πατέρας του

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής - «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

23/12/25 12:05 πμ

Αθλητής της χρονιάς ο Ε. Καραλής – «Όλη η Ελλάδα έχει μάθει να ξεματιάζει!»

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι - Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

22/12/25 11:54 μμ

Σέρρες: Νεκρός 50χρονος που επέβαινε σε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

23/12/25 12:27 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης στην τριμερή Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

23/12/25 12:21 πμ

Νέο γκράφιτι του Banksy στο Λονδίνο

Βουλγαρία - ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

23/12/25 12:20 πμ

Βουλγαρία – ΒΤΑ: «Δέκα ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει η Βουλγαρία το 21ο μέλος της οικογένειας μας του ευρώ», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

23/12/25 12:19 πμ

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι ειδικές βραβεύσεις

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ

23/12/25 12:18 πμ

Σε λειτουργία από την Τρίτη η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ