Οι μέρες της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας και οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.   Μεταξύ άλλων είναι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Οι μέρες της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας και οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

 

Μεταξύ άλλων είναι ουσιώδους σημασίας η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται αποτελεσματικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη ορθών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας και του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Είναι γενικευμένο το φαινόμενο της χρήσης μέσων πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (μάσκες, γάντια κλπ), τα οποία ως μιας χρήσης αντικείμενα, απορρίπτονται καθημερινά, αλλάζοντας την εικόνα και τη σύσταση των αστικών αποβλήτων.

Ειδικότερα για τη διαχείριση των αποβλήτων η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ προβαίνει στις ακόλουθες συστάσεις – οδηγίες:

Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, χωρίς κρούσμα covid-19

➢ Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙ ́ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ.

➢ Γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

➢ Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον ΠΡΑΣΙΝΟ ή ΓΚΡΙ ΚΑΔΟ (ανάλογα με
τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.

➢ ΔΕΝ πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.

➢ ΔΕΝ αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει
βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.

➢ ΔΕΝ βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

➢ Συνεχίζουμε κανονικά να συλλέγουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Οδηγός διαχείρισης απορριμμάτων για νοικοκυριά, με κρούσμα covid-19

➢ Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ. Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

➢ Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.

➢ ΔΕΝ γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και ΔΕΝ συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.

➢ Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

Οδηγίες προς τους Δήμους

➢ Στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας θα πρέπει να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ατομική τους προστασία (π.χ. γάντια, μάσκες, ειδικός ρουχισμός).

➢ Ο εξοπλισμός, τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι κάδοι
απορριμμάτων θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.

Advertisement
Babis

➢ Πρέπει να εκτελούνται συχνά δρομολόγια για την αποκομιδή των οικιακών
αποβλήτων – κατά προτεραιότητα – προς αποφυγή της συσσώρευσής τους.

➢ Απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των
αποβλήτων τους.
➢ Η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών επιβάλλεται να συνεχιστεί.

➢ Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνεται ο εξοπλισμός με τον οποίον έρχονται σε συχνότερη επαφή οι πολίτες (π.χ. παγκάκια).

Οδηγίες προς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) – Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)

➢ Πέραν της λήψης ενισχυμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, πρέπει τα χωριστά απόβλητα προς ανακύκλωση, να αποθηκεύονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για κάποιες ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορωνοϊού.

Ενδεικτικά συστήνεται ως ελάχιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων οι 72 ώρες.

Το ίδιο ισχύει και για λοιπές εγκαταστάσεις διαχείρισης – επεξεργασίας αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο εφόσον στις εγκαταστάσεις υπάρχει στάδιο χειρονακτικής διαλογής.

➢ Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τους εργαζόμενους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Οι οδηγοί των οχημάτων που εισέρχονται στους ΧΥΤΑ απαγορεύεται ρητά να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, φυλάκια ή γραφεία.

Μολυσματικά απόβλητα από υγειονομικές μονάδες

➢ Στα μολυσματικά απόβλητα που προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, στις οποίες περιθάλπονται ασθενείς με κορωνοϊό (νοσοκομεία, κλινικές κλπ), περιλαμβάνονται και τα γάντια, οι μάσκες προστασίας και άλλα επιμολυσμένα είδη. Αυτά ταξινομούνται ως επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να οδηγούνται – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- ανάλογα προς αποτέφρωση ή αποστείρωση, με ευθύνη της υγειονομικής μονάδας, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Διαχείρισης Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων.

➢ Η συλλογή των αποβλήτων αυτών γίνεται σε ειδικούς σάκους κατάλληλου χρώματος (κίτρινο για αποστείρωση, κόκκινο για αποτέφρωση) και σήμανσης επικινδύνων, ερμητικά κλειστούς, οι οποίοι μεταφέρονται από συλλέκτες μεταφορείς που διαθέτουν προς τούτο άδεια συλλογής – μεταφοράς από το ΥΠΕΝ, με κατάλληλα οχήματα.

Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης

➢ Οφείλουν να λάβουν μέτρα ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες και να ενημερώσουν τους συνεργαζόμενους συλλέκτες μεταφορείς και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων. ➢ Απαραίτητος ο ορθός προγραμματισμός τους για την οργάνωση των εργασιών διαχείρισης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της χωριστής συλλογής – ανακύκλωσης

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι - Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

05/03/26 11:29 μμ

Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι – Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

05/03/26 11:28 μμ

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

05/03/26 11:27 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

05/03/26 11:26 μμ

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας - Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

05/03/26 11:24 μμ

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας – Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

05/03/26 10:42 μμ

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»-Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

05/03/26 11:22 μμ

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»- Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

05/03/26 11:17 μμ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

05/03/26 11:16 μμ

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Σερρών

05/03/26 10:32 μμ

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Σερρών

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση - Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

05/03/26 10:21 μμ

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση – Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα - video

05/03/26 10:12 μμ

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα – video