Τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραθέτοντας παράλληλα σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για τα νέα τιμολόγια ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραθέτοντας παράλληλα σειρά ερωτήσεων-απαντήσεων για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.

Advertisement
 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είναι, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ:

1. Νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση, προς όφελος των καταναλωτών, για τις τιμές των προμηθευτών. Για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει τι πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και για ποιο λόγο. Θεσπίζεται το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο είναι ένα ειδικό τιμολόγιο, κοινό για όλους τους προμηθευτές. Βασικό του πλεονέκτημα είναι πως διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

2. Έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων με βάση τις ανάγκες θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια

Το εύρος της έκτακτης ενίσχυσης, σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα, θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ. Υπολογίζεται πως από το μέτρο θα ωφεληθούν 1,2 εκατ. καταναλωτές. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το παραπάνω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home).

3. Συνεχίζεται η επιδότηση του κοινωνικού τιμολογίου

Το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

4. Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες

Το κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ Γ αφορά σε πολύτεκνους και στο πλαίσιο αυτού, προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, ενώ δεν θα λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

5. Αντιμετώπιση ρευματοκλοπών

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Με στόχο τη μείωση και κατά το δυνατόν την εξάλειψή τους, αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)- των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Advertisement
ΔΕΗ

6. Αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών

Θεσμοθετείται η έννοια του στρατηγικού κακοπληρωτή. Ειδικότερα, ως στρατηγικός κακοπληρωτής νοείται ο καταναλωτής που έχει προβεί σε συστηματική αλλαγή τουλάχιστον δύο προμηθευτών εντός πενταετίας και με αρχή την 1η.1.2020, χωρίς να αποπληρώσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τρέχοντα προμηθευτή.

7. Πρόγραμμα «Απόλλων»

Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα. Στόχος του είναι, μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί:

α) το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και

β) το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Στο Πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι περιφέρειες της χώρας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

13/12/25 9:10 μμ

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 19 Δεκεμβρίου

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

13/12/25 9:04 μμ

Κ. Τασούλας: Ενεργές οι ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα - Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

13/12/25 9:00 μμ

Χατζηβασιλείου στη Βουλή για Προϋπολογισμό: Εθνική προτεραιότητα το μέλλον του πρωτογενούς τομέα – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών πολιτικών

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

13/12/25 8:48 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα αποδομηθεί το κατηγορητήριο» δηλώνουν συνήγοροι υπεράσπισης συλληφθέντων

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

13/12/25 8:41 μμ

Παύλος Μαρινάκης: Έχουμε πει ναι στο διάλογο, όχι στο κλείσιμο των δρόμων, όχι σε ταλαιπωρία ανθρώπων

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

13/12/25 8:36 μμ

Κρήτη: Ερευνούσαν τη σύζυγο για τις παράνομες επιδοτήσεις, συνέλαβαν τον σύζυγο για οπλοκατοχή

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» - Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

13/12/25 8:19 μμ

Σέρρες: «Θανάτωσαν τα 814 ζώα μου, διαλύθηκε η ζωή μου» – Κτηνοτρόφος πατέρας 2 μηνών βρέφους σε απελπισία

H εκλογή Πιερρακάκη και το "asset" Τάσος Χατζηβασιλείου - video

13/12/25 8:19 μμ

Εκλογή Πιερρακάκη και το “asset” Τάσος Χατζηβασιλείου – video

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

13/12/25 4:51 μμ

Αγρότες: Δεν θα πάνε στη συνάντηση στο Μαξίμου την Δευτέρα – Τι αποφάσισαν στη σύσκεψη στη Νίκαια

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις πεθαμένων

13/12/25 3:28 μμ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη, δήλωναν και εκτάσεις θανόντων

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

13/12/25 3:12 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης σε προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ: Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό που μετατρέπει την πρόοδο της οικονομίας σε ατομική προκοπή

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών

13/12/25 3:00 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Οι αποφάσεις του Eurogroup να έχουν άμεσο αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών