30.2 C
Serres

ΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το net – billing

Date:

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, με θέμα την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς και Ενεργειακές Κοινότητες με την οποία αλλάζει το καθεστώς αποζημίωσης και συμμετοχής στην αγορά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Με το net-billing, ο καταναλωτής/αυτοπαραγωγός θα αποζημιώνεται για την περίσσεια ενέργεια με την τιμή της αγοράς, όπως διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές με συστήματα ισχύος έως 10.8 kW, αυτό το ποσό θα περνάει απευθείας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος.

«Μέσω του net-billing η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενισχύει περαιτέρω την αυτοκατανάλωση και την αξιοποίηση φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από πολίτες και επιχειρήσεις.

Με την εισαγωγή του σχήματος net – billing στην αυτοπαραγωγή, διορθώνονται οι όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν με τα προηγούμενα μοντέλα που εφαρμοστήκαν, καθώς ο ταυτοχρονισμός, πλέον, της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεδομένου πως οι τιμές της αγοράς ενέργειας τις απογευματινές ώρες είναι υψηλότερες, η εφαρμογή του net-billing δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), μεγιστοποιώντας το οικονομικό όφελος. Επιπλέον η αποθήκευση θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

Στο σχέδιο τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σταθμών παραγωγής, με: α) τον ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό, β) τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό και γ) τη συλλογική αυτοκατανάλωση.Το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκαθίσταται είτε στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση (net billing), είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing).

Επιπρόσθετα, προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργούν οι αυτοκαταναλωτές από κοινού, θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες και θα επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως ή και ηλεκτρονικά τα σχόλια και τις προτάσεις τους ([email protected] – Υ.Π.ΕΝ, Γενική Δ/νση Ενέργειας, Λεωφ. Μεσογείων 119, 115 23 Αθήνα), μέχρι και την 6η/07/2024. Το σχέδιο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/06/Σχέδιο_ΥΑ_.pdf

Οι τροποποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382/19.02.2019 έχουν επισημανθεί με κίτρινο χρώμα.

ΠολιτικήΥΠΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το net - billing

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Π. Μαρινάκης: Στον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Είναι μια ημέρα μνήμης για τους 104 ανθρώπους που...

Αλ.Τσίπρας: «Μια από της σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης, η ένταξη στην ΕΕ, παραμένει μετέωρη»

Το μεγάλο επίτευγμα της Μεταπολίτευσης, ο ρόλος του Κωνσταντίνου...

Πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συμμετοχή στη διαβούλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό

Πρόσκληση για συμμετοχή στη διαβούλευση για τις αλλαγές στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα