Date:
Ένας 101χρονος πρώην φύλακας του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση από γερμανικό δικαστήριο για βοήθεια και υποκίνηση στη δολοφονία 3.518 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Ο καταδικασθείς είχε κατηγορηθεί το 2021 για «εκούσια και σε γνώση του» βοήθεια και υποκίνηση στη δολοφονία κρατουμένων στο στρατόπεδο Ζακζενχάουζεν στο Οράνιενμπουργκ , βόρεια του Βερολίνου, από τον Ιανουάριο του 1942 έως τον Φεβρουάριο του 1945, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στο Νόϊρουπιν, κρατίδιο στα βορειοανατολικά του Βρανδεμβούργου.
Η καταδίκη του ανακοινώθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Νόϊρουπιν Προ ημερών, δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Ιρις λε Κλέρ.
Η Λε Κλερ είπε ότι η δίκη ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία. “Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη τιμωρία γιατί οι πράξεις έγιναν πριν από πολύ καιρό και ο δράστης είναι ήδη πολύ μεγάλος. Όλα αυτά είχαν ελαφρυντικό αποτέλεσμα στην ποινή”, είπε.
Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν υπό την επιτήρηση του φρουρού ελήφθη επίσης υπόψη, με πρόταση της Λε Κλερ.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, όσοι κρίνονται ένοχοι για φόνο καταδικάζονται συνήθως σε φυλάκιση από τρία έως 15 χρόνια.
Η ετυμηγορία αποτελεί μια καθυστερημένη δικαίωση για τους συγγενείς και ένα πολύ σημαντικό σημάδι από τη Γερμανία», δήλωσε στο CNN την Τρίτη ο Κρίστοφ Χόϊμπνερ της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς.
Ο Χοϊμπνερ, ο οποίος παρακολούθησε τη δίκη, επέκρινε τα γερμανικά δικαστήρια για τον αριθμό των ετών που χρειάστηκαν για να ασκήσουν τη δίωξη. «Τώρα η πληγή των συγγενών μπορεί να ανακουφιστεί», είπε.
Σύμφωνα με το Χόϊμπνερ, ο καταδικασθείς αρνούνταν πάντα ότι δραστηριοποιούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης,
Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία αναγνώρισε την απόφαση. «Ακόμη κι αν ο κατηγορούμενος πιθανότατα δεν θα εκτίσει ολόκληρη τη φυλάκιση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, η ετυμηγορία είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε στο CNN ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του συμβουλίου.
“Οι χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κράτησαν τον μηχανισμό δολοφονίας σε λειτουργία. Ήταν μέρος του συστήματος, επομένως θα έπρεπε να αναλάβουν και την ευθύνη για αυτό”, είπε ο Σούστερ. «Είναι πικρό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις δραστηριότητές του εκείνη την περίοδο μέχρι το τέλος και δεν έδειξε μεταμέλεια».
Σύμφωνα με τους νόμους περί απορρήτου της Γερμανίας το όνομα του άνδρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί Οι κατηγορίες περιελάμβαναν συμμετοχή σε πυροβολισμούς Σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου το 1942 και υποβοήθηση στη δολοφονία αιχμαλώτων μέσω της χρήσης δηλητηριώδους αερίου, καθώς και άλλους πυροβολισμούς και δολοφονίες αιχμαλώτων με τη δημιουργία και τη διατήρηση εχθρικών συνθηκών στο στρατόπεδο Ζακζενχάουζεν.
Το Ζακζενχάουζεν χτίστηκε από κρατούμενους και άνοιξε το 1936.
Από τους περίπου 200.000 κρατούμενους που πέρασαν από αυτό, περίπου 100.000 πιστεύεται ότι πέθαναν εκεί. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός των κρατουμένων του στρατοπέδου κυμαινόταν μεταξύ περίπου 11.000 και 48.000 ατόμων.
Υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσης σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, πολιτικοί αντίπαλοι, ομοφυλόφιλοι και άτομα με σωματικές ή μαθησιακές δυσκολίες.
Πηγή: ertnews.gr