9.9 C
Serres

ΥΠΕΘΑ: Αποσυμφόρηση των νησιών πριν καταλυθεί εκεί το σύμπαν

Date:

«Από τον Έβρο περνάνε πλέον πολύ λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς, γιατί θα σφραγιστεί. Κάτι τέτοιο, όμως, δε μπορεί να γίνει στα νησιά, εκεί δεν μπορούμε να υψώσουμε τείχη, θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

 

Μιλώντας στον «Alpha», σημείωσε πως σε όλο το μήκος και πλάτος των χερσαίων και θαλασσίων ελληνικών συνόρων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. «Σκοπός είναι η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη κι εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν λίγο τα “λουριά”» είπε.

Ο ΥΠΕΘΑ υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έξαρση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών κλπ. «Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα – ασχέτως πότε θα εκδικαστούν, που πάνε πολύ αργά, λόγω της δομής της διαδικασίας του δικαστικού μας συστήματος – και έρχονται 1.000, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο, μαζεύεται δηλαδή κόσμος στα νησιά» ανέφερε.

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, «ο Έβρος είναι πιο εύκολος ως προς την επιτήρησή του, διότι είναι χερσαία σύνορα. Υπάρχει αυξημένη επιτήρηση και θα γίνει ακόμα αυστηρότερη, με περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερες διαδικασίες επιτήρησης και παρατήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. Ήδη, ο Έβρος δεν είναι μεγάλο σημείο εισόδου. Το πρόβλημά μας είναι κυρίως στα νησιά» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως «εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε ένα αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Αναφερόμενος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ο ΥΠΕΘΑ εξήγησε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Επομένως, ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια – και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου – με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό του Στρατού, με ό,τι μέσο διαθέτουμε. Υπό την επιτήρηση πάντα του Λιμενικού, γιατί αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις» είπε.






Όπως συμπλήρωσε, τα 15 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανεπτυγμένα από τη Λέσβο μέχρι και τη Ρόδο. «Όλα τα μικρότερα σκάφη μας είναι εκεί. Θα προωθηθούν μάλλον κάπως πιο μπροστά, όχι δυτικά της Λέσβου, για παράδειγμα, αλλά ανατολικά, σε διάφορα σημεία απ’ όπου θα επιτηρούν. Θα δανείσουμε, κατά κάποιο τρόπο, στο Λιμενικό πλωτά μέσα, που θα περιπολούν. Πάντα όταν αυξάνονται κι εντείνονται οι περιπολίες πλωτών μέσων, με στελέχωση φυσικά και από το Λιμενικό που έχει πάντα την εποπτεία των επιχειρήσεων, πάντα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά αρχικά τουλάχιστον λειτουργεί αποτρεπτικά. Πρέπει να δείξουμε εντονότερη παρουσία σε κάθε επίπεδο… Πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά, πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι κάποιοι (πρόσφυγες και μετανάστες) θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν, με κάποιες συνθήκες. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας… Το δικό μας κομμάτι είναι να αυξήσουμε την επιτήρηση, τα μάτια και τα αυτιά που “σκανάρουν” το Αιγαίο και την παρουσία μας εκεί αποτρεπτικά»» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς «εάν επιχειρήσουν κάτι οι Τούρκοι στο Αιγαίο, πόσο έτοιμος είναι ο (ελληνικός) Στρατός;», ο ΥΠΕΘΑ απάντησε ότι «είναι έτοιμος, αλλά η προσπάθειά μας είναι να τους πείσουμε να μην επιχειρήσουν. Η προσπάθεια είναι διαρκής, παρά τα προβλήματα. Τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, λύνονται δυναμικά. Διότι τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, καθίστανται αναχρονιστικά κι επομένως διαρκώς υπάρχει ανάγκη να κάνεις παρεμβάσεις προκειμένου να τα έχεις σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση».

Όπως συμπλήρωσε, και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσιμα ελληνικά drones-μη επανδρωμένα σκάφη. «Διαπραγματευόμαστε τόσο με τους Αμερικανούς, όσο και με τους Ισραηλινούς την απόκτηση μερικών ακόμα, με διαφορετικές δυνατότητες το καθένα, με αγορά ή με leasing. Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαπραγμάτευση και τα δύο ζητήματα. Τα ισραηλινά έχουν άλλες δυνατότητες, τα αμερικανικά άλλες, μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, καλύπτουν δηλαδή περισσότερο χώρο. Είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε. Και επιπλέον, Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεκριμένα με τον αρμόδιο υπουργό για την Έρευνα και την Καινοτομία, τον κ. Δήμα, με τον οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών drones, ελληνικής τεχνολογίας. Είναι βασική στρατηγική επιλογή η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, διότι είναι η ραχοκοκαλιά που υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή «”τρέχουν” πάρα πολλά πράγματα, πολύ εντατικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. “Τρέχει” το πρόγραμμα αναβάθμισης του F-16 στην κατηγορία Viper, που είναι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει, αν εξαιρέσουμε τα αεροσκάφη 5ης γενιάς, κάτι το οποίο, όταν συμβεί, θα αναβαθμίσει μεταξύ άλλων και τις δυνατότητες της ΕΑΒ, της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία αυτή τη στιγμή ζητά ένα έναυσμα για να βγάλει δουλειές και να αποκτήσει ακόμα περισσότερες. Είναι τα καράβια, οι Αμερικανοί, οι Ισραηλινοί, πολλά πράγματα που “τρέχουν”».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία, αλλά στους επαγγελματίες του Στρατού «εκεί θα κάνουμε παρεμβάσεις για να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Χρειάζονται πολύ επιλεκτικά προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους» είπε ο ΥΠΕΘΑ.

ΠολιτικήΥΠΕΘΑ: Αποσυμφόρηση των νησιών πριν καταλυθεί εκεί το σύμπαν

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Εκλογές στις ΗΠΑ, ΕΕ, Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη- Μπρυκνέρ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα...

Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα