Σε Ρώμη και Λισαβόνα την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας Συνεχίζει με τη νέα χρονιά τις διμερείς επαφές που είχε τη χρονιά που έφυγε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε Ρώμη και Λισαβόνα την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας

Συνεχίζει με τη νέα χρονιά τις διμερείς επαφές που είχε τη χρονιά που έφυγε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει σε Ιταλία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λισαβόνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία ανέλαβε την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λισαβόνα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Την επόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Δένδια και στη συνέχεια με τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν τρία μνημόνια που αφορούν τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, ένα αναφορικά με θέματα πολιτικής προστασίας και ένα ακόμη που αφορά τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την ενημέρωση του εκπροσώπου

Ακόμη, στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία. Εκεί εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κ. Δένδιας να έχει και άλλες επαφές στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Προγραμματίζεται ακόμη κάποια στιγμή η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα ο κ. Δένδιας μίλησε πρόσφατα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού.

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Δένδια για την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη θα παραστεί στην επίδοση διαπιστευτηρίων των νέων πρέσβεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας» για τις διερευνητικές

Αναφορά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.

«Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας», σημείωσε. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία, δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, όταν γίνει, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η “μπάλα” είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και την χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και θα ψηφιστεί και αυτό λίαν συντόμως.

Advertisement
ktimatologio

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται μετάβασή της στην Αθήνα.

«Είμαστε σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία και είμαστε ανοιχτοί εφόσον προσκληθούμε σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, την οποία θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες από την τουρκική πλευρά, όπως το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, παραβιάζοντας σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στην Αμερική, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφρασθεί επί του θέματος.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζήτηση και αιχμές στο Δ.Σ. Σερρών για τη μελέτη του Κλειστού Κολυμβητηρίου Σερρών - Επτά παρατάσεις και επιπλέον κόστος 255 χιλ. ευρώ - video

12/03/26 8:34 μμ

Συζήτηση και αιχμές στο Δ.Σ. Σερρών για τη μελέτη του Κλειστού Κολυμβητηρίου Σερρών – Επτά παρατάσεις και επιπλέον κόστος 255 χιλ. ευρώ – video

Στον ουρανό οι τιμές των καυσίμων - Τι λένε οι Σερραίοι - video

12/03/26 8:27 μμ

Στον ουρανό οι τιμές των καυσίμων – Τι λένε οι Σερραίοι – video

Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα - video

12/03/26 8:20 μμ

Πρόγραμμα LEADER: Η διευθύντρια της ΑΝΕΣΕΡ ενημέρωσε το ΔΣ και κάλεσε τον δήμο σε ετοιμότητα – video

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την "υπόθεση Λιανάκη" στο Εφετείο Θεσσαλονίκης - video

12/03/26 8:11 μμ

Με ένταση η δεύτερη μέρα για την “υπόθεση Λιανάκη” στο Εφετείο Θεσσαλονίκης – video

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν

12/03/26 8:03 μμ

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στο Αζερμπαϊτζάν

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζονται έκτακτες συνθήκες, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες

12/03/26 7:25 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που παρουσιάζονται έκτακτες συνθήκες, στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες

Απάντηση του Στ. Παπασταύρου σε Αντ. Σαμαρά: Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα - Μην αδικείτε τον εαυτό σας

12/03/26 7:21 μμ

Απάντηση του Στ. Παπασταύρου σε Αντ. Σαμαρά: Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα – Μην αδικείτε τον εαυτό σας

Σέρρες: Συνελήφθη 26χρονος για ρευματοκλοπή – Είχε διαρρήξει 5 σπίτια σε τέσσερις μήνες

12/03/26 7:16 μμ

Σέρρες: Συνελήφθη 26χρονος για ρευματοκλοπή που είχε διαρρήξει 5 σπίτια σε τέσσερις μήνες

Σέρρες - Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου ξεκινά η προθεσμία καθαρισμού

12/03/26 7:09 μμ

Σέρρες – Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου ξεκινά η προθεσμία καθαρισμού

Κ. Πιερρακάκης: Η  ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

12/03/26 7:01 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Η  ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης απαιτεί ισχυρές επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Κυρ.Μητσοτάκης στο www.iefimerida.gr: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός - Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

12/03/26 6:58 μμ

Κυρ.Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκλογές, όχι ανασχηματισμός – Και μόνοι θα στηρίζαμε την Κύπρο

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία - Συγχαρητήρια για την ιστορική μεταρρύθμιση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

12/03/26 6:57 μμ

Υπ. Εργασίας: Εύσημα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ, R. Minzatu για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία