Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Φοίτησε σε δυο δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1979 πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Φοίτησε σε δυο δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1979 πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα:

«Η πρώτη επανάσταση της ζωής μου ήρθε όταν παραβιάζοντας τις αντίθετες οδηγίες των γονιών μου, βρέθηκα να ασχολούμαι με τα πολιτικά. Η κοινωνικοποίησή μου ολοκληρώθηκε όταν εντάχθηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που μου επιφύλαξε την πρώτη ανάμειξη με τη δημόσια διοίκηση, ως εκπρόσωπο των φοιτητών στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, και μέσα από την ΟΝΝΕΔ όπου υπήρξα πρόεδρος από το 1987 ως το 1990.

»Την χρονιά μετά την αποφοίτησή μου από την Πολυτεχνική, η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα 2300 χρόνια της. Τότε ήταν που στις αφηγήσεις των Σαλονικιών που με γέννησαν, προστέθηκε και η συστηματική μελέτη της πόλης μου, που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε άσβεστο πάθος. Από την άλλη η πολιτική με συνάρπαζε. Δεν ήθελε πολύ… το 1986 εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο νεότερος μέχρι τότε, μόλις 24 ετών. Για πέντε ολόκληρες θητείες βρέθηκα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και σε θέσεις διοίκησης του δήμου, ως το 2006 που αποχώρησα.

»Από το 1991 μέχρι το 1994 ήμουν αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, στην νηπιακή, αλλά ιδιαίτερα παραγωγική περίοδο των τριών δημοτικών ραδιοφώνων FM100, FM100,5 Λόγου και Τέχνης, FM101 και της TV100.

»Το 1995 και για δυο χρόνια ορίστηκα αντιδήμαρχος πολιτισμού, σε μια θητεία που έχει αφήσει σε μένα τουλάχιστον, εξαιρετικές εικόνες και μνήμες. Ο Alan Bates με την Peter Hall Company, ο Philip Glass, οι Momix, ο Zbigniew Preisner, η Milva, ο Helmut Newton που εγκαινίασε ο ίδιος την αναδρομική έκθεσή του και τον οποίον ξενάγησα στη Μοδιάνο για να φωτογραφήσει πάγκους χασάπηδων και τελάρα με ζαρζαβατικά, το Cirque Baroque, το πρώτο τσίρκο χωρίς ζώα που στήθηκε στην Ελλάδα και οι performers δρόμου UrbanSax που ζωντάνεψαν το Γεντί-Κουλέ, είναι καλλιτέχνες και σχήματα που έμειναν αξέχαστα.

»Το 2002 ανέλαβα αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού, για μια τετραετή διαδρομή που μου επιτρέπει να ισχυριστώ ότι έχει αφήσει τα ίχνη της σε εμβληματικά έργα και σχέδια της πόλης: την ανάπλαση της νέας παραλίας, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο δημαρχείο, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη Νοτιοανατολική Πύλη (περιοχή κεραμουργείου Αλλατίνη και Νέας Ελβετίας), το πιλοτικό πρόγραμμα για την επέκταση των Λαχανοκήπων, την Αλάνα της Τούμπας.

»Όλο αυτό το διάστημα διατήρησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός, μετέχοντας εταιρικά και σε γραφείο μελετών. Μεταξύ 2004 και 2010 υπήρξα μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

»Αυτές οι δραστηριότητες μού επέτρεψαν να αποκτήσω μεγάλη εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης, καθώς, εκτός των άλλων, συμμετείχα για πολλά χρόνια σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών.

»Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσα Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση που μου επέτρεψε να αποκτήσω μία πολύ καθαρή εικόνα των διμερών σχέσεων της χώρας μας και εμπειρία στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της.

Advertisement
MEGA

»Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο, ο συνδυασμός μου “Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα” κατετάγη πρώτος και εξέλεξε 11 δημοτικούς και 18 κοινοτικούς συμβούλους, έχοντας την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Στον δεύτερο γύρο, δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

»Εδώ και έξι χρόνια και σήμερα ακόμη, όσο το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις μου, παρέχω υπηρεσίες ως μηχανικός – σύμβουλος ανάπτυξης σε τεχνική εταιρία της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα πέντε χρόνια δούλεψα για την επιτυχία της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης που πραγματοποιήθηκε στη Β. Ελλάδα, του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

»Μιλώ αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Είμαι παντρεμένος με την Αναστασία Σημαιοφορίδου με την οποία έχουμε αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Καταστράφηκε από φωτιά σπίτι κτηνοτρόφου στα Πλατανάκια

02/01/26 10:32 πμ

Σέρρες: Έκκληση για στήριξη κτηνοτρόφου που καταστράφηκε το σπίτι του από φωτιά – φωτο

Η ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχίζεται μετά την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας - Πάνω από 40 οι νεκροί

02/01/26 10:30 πμ

Η ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχίζεται μετά την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας – Πάνω από 40 οι νεκροί

Θεσσαλονίκη: 43χρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ κι αυτή τον έδειρε με τον σύντροφό της

02/01/26 10:23 πμ

Θεσσαλονίκη: 43χρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ κι αυτή τον έδειρε με τον σύντροφό της

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονία Θράκης με 55 νέες θέσεις - Συνολικά 12 θέσεις σε Σέρρες και Αμφίπολη

02/01/26 10:09 πμ

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με 55 νέες θέσεις – Συνολικά 12 θέσεις σε Σέρρες και Αμφίπολη

Κραν Μοντανά: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται

02/01/26 10:13 πμ

Κραν Μοντανά: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται

ΘΕΜΑ Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

02/01/26 10:11 πμ

Top Talents 2026: Δέκα κορυφαίοι Έλληνες U-18

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

01/01/26 11:18 μμ

Συλλυπητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ για το δυστύχημα στο Κραν Μοντανά

Ρίγανη- Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

01/01/26 11:12 μμ

Ρίγανη – Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

01/01/26 11:11 μμ

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

01/01/26 11:14 μμ

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας το 2026

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

02/01/26 10:18 πμ

Βουλγαρία: Το πρώτο κράτος που εκδίδει ευρώ με τις μορφές ορθόδοξων Αγίων

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν

01/01/26 10:48 μμ

Η Ρωσία λέει πως θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στην κατοικία του Πούτιν