Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Υποχρεωτικά θα είναι τα self tests σε μια σειρά επαγγελματικών χώρων του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα.

Advertisement
 

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα self tests θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:

  •   Λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ
  •   Εστίαση
  •   Μεταφορές
  •   Υπηρεσίες καθαρισμού
  •   Κουρεία
  •   Κομμωτήρια
  •   Κέντρα αισθητικής
  •   Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.

Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του self test – Τα πρόστιμα για τους εργοδότες 

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα τεστ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωτικά για την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας τους και θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω κλάδους θα προμηθεύονται τα τεστ από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftest.gov.gr.

Η δωρεάν διάθεση των self test στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα ξεκινήσει από τα φαρμακεία την προσεχή Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία έαν αυτός δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος προσέλθει στον χώρο εργασίας του χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούνται να μην αποδεχθεί τον εργαζόμενο και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος. 

Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Advertisement
Family Kitchen

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας θα στέλνει κάθε εβδομάδα στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να απασχολείται εργαζόμενος με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει το τεστ. 

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν “Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο”. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη “Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests” στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου “Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19”.

Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, ενώ αν το τεστ είναι θετικό ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει εντός 24 ωρών επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή ιδιωτική (με το κόστος να βαρύνει τον ίδιο ή τον εργοδότη). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο  εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου “Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου η δήλωση των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, από τη Δευτέρα 19 Απρίλίου έως και την Κυριακή 25 Απριλίου. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
11ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς - Νοέμβριος 2025

01/12/25 7:32 μμ

11ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς – Νοέμβριος 2025

Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ρόλο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Δημήτρης Τσιόδρας

01/12/25 7:22 μμ

Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ρόλο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει ο Δημήτρης Τσιόδρας

Ν. Παπαθανάσης: 1093 νέες θέσεις εργασίας μέσα από τα επιπλέον 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στην Μεγαλόπολη

01/12/25 7:18 μμ

Ν. Παπαθανάσης: 1093 νέες θέσεις εργασίας μέσα από τα επιπλέον 80 εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στην Μεγαλόπολη

Σέρρες: Έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ οι αγρότες - video

01/12/25 7:13 μμ

Σέρρες: Έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ οι αγρότες – video

Επιστροφή ενοικίου: Νέα προθεσμία ως 30 Δεκεμβρίου - Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές - video

01/12/25 6:59 μμ

Επιστροφή ενοικίου: Νέα προθεσμία ως 30 Δεκεμβρίου – Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές – video

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές»

01/12/25 6:45 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης στο Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Δουβλίνο: Θέλουμε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να δημιουργήσουμε παγκόσμιους πρωταθλητές»

Συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας από τη Χαλκίδα που δώρισε τα όργανα του γιου της

01/12/25 6:40 μμ

Συγκλονιστική μαρτυρία μητέρας από τη Χαλκίδα που δώρισε τα όργανα του γιου της

Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»

01/12/25 6:34 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Ο αναγκεμένος αδελφός μας είναι η εικόνα του ιδίου του Θεού, το μέτρο της ευθύνης μας, η προϋπόθεση της σωτηρίας μας»

Κέικ βανίλιας με σάλτσα καραμέλας

01/12/25 6:24 μμ

Κέικ βανίλιας με σάλτσα καραμέλας

Ινδονησία: Σχεδόν 800 νεκροί από την τροπική καταιγίδα που σάρωσε τη ΝA Ασία

01/12/25 6:16 μμ

Ινδονησία: Σχεδόν 800 νεκροί από την τροπική καταιγίδα που σάρωσε τη ΝA Ασία

ΕΛΤΑ: Κανένα ζήτημα αυξήσεων στα στελέχη αυτή την στιγμή

01/12/25 6:09 μμ

ΕΛΤΑ: Κανένα ζήτημα αυξήσεων στα στελέχη αυτή την στιγμή

Ο Τζέιμς Κάμερον λέει ότι η δημιουργία ηθοποιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «τρομακτική»

01/12/25 6:07 μμ

Ο Τζέιμς Κάμερον λέει ότι η δημιουργία ηθοποιών από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «τρομακτική»