Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταβαίνει σήμερα από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταβαίνει σήμερα από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών.

Advertisement
 

Λίγο πριν την αναχώρηση του από την αμερικανική πρωτεύουσα ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε μια σύντομη ομιλία στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας.

Αναλύοντας τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η επίλυση του ονοματολογικού, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εκτίμησε πως η συμφωνία προσθέτει μια νέα σημαντική δυναμική για τον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής μέσα από την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.

Yποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποδειχθεί βιώσιμη σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς, όπως εξήγησε, η διεθνής στήριξη είναι ισχυρή και η επικείμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην παγίωση της σταθερότητας. Αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η συμφωνία απέδειξε πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν δύο διαφορετικές ταυτότητες στη Βόρεια Μακεδονία και την ελληνική Μακεδονία, χωρίς απαραίτητα να αλληλοσυγκρούονται.

Αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ παρατήρησε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μια πιο δύσκολή και μακροχρόνια διαδικασία σε σχέση με την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα δώσουν φέτος το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αξιωματούχους για την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Advertisement
Family Kitchen

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε τις στιγμές ως «ιστορικές», εκτιμώντας ότι το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Γερουσία.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ :


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Πειραιώς, στο πλαίσιο της διαχρονικής στήριξης που παρέχει στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, συνεχίζει τη δημιουργική συνεργασία της με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη χορηγία του αφιερώματος στον σπουδαίο δημιουργό Νίκο Σ. Πετρόπουλο, που εγκαινιάζεται με την παρουσίαση της δημοφιλούς όπερας «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι. Η «Τόσκα» παρουσιάζεται από τις 27 Νοεμβρίου 2025 έως τις 9 Ιανουαρίου 2026 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σηματοδοτώντας την έναρξη του αφιερώματος που πραγματοποιείται με τη χορηγία της Πειραιώς. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ο Μέγας Δωρητής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, κατά τη σεζόν 2025/26, αναβιώνουν στην ΕΛΣ δύο από τις εμβληματικές παραγωγές του Νίκου Σ. Πετρόπουλου: η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι και η «Τραβιάτα» του Τζουζέππε Βέρντι. Ο Νίκος Σ. Πετρόπουλος έχει υπογράψει ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και σκηνοθέτης περισσότερες από είκοσι παραγωγές όπερας, οπερέτας και χοροδραμάτων, οι οποίες επαναλαμβάνονται με τεράστια επιτυχία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή εντάσσεται στο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Πειραιώς για τον Πολιτισμό, με στόχο την προαγωγή και ενίσχυση έργων μοναδικής πολιτιστικής αξίας και δημιουργών υψηλού επιπέδου που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

13/11/25 11:35 πμ

Η Πειραιώς χορηγός του αφιερώματος στον Νίκο Σ. Πετρόπουλο και της όπερας «Τόσκα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

13/11/25 11:24 πμ

Λάρισα: 49χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα σε φούρνο

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

13/11/25 11:16 πμ

 Οι διαταραχές κεφαλαλγίας επηρεάζουν τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής - Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια

13/11/25 11:11 πμ

Ηρεμία επικρατεί στο Κλειδί Σιντικής – Στον εισαγγελέα οι 30 συλληφθέντες για τα επεισόδια

Επιχείρηση του «ελληνικού FBI» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος

13/11/25 11:03 πμ

Επιχείρηση του «ελληνικού FBI» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- Συνελήφθη 19χρονος Τούρκος

Στ. Παπασταύρου: Απεξάρτηση από τη Ρωσία και στροφή προς το αμερικανικό αέριο με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα - Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

13/11/25 10:58 πμ

Στ. Παπασταύρου: Απεξάρτηση από τη Ρωσία και στροφή προς το αμερικανικό αέριο με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα – Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Α. Τσοχατζόπουλου... μαγεύει στην πασαρέλα

13/11/25 10:50 πμ

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Α. Τσοχατζόπουλου… μαγεύει στην πασαρέλα

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι δικαιούστε και τι πρέπει να προσέξετε

13/11/25 10:47 πμ

Έξωση λόγω λήξης μίσθωσης: Τι δικαιούστε και τι πρέπει να προσέξετε

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο επίκεντρο της ενεργειακής επανεκκίνησης της Ευρώπης

13/11/25 10:38 πμ

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο επίκεντρο της ενεργειακής επανεκκίνησης της Ευρώπης

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την κατάσταση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Δράμας και Σερρών - Δράμας

13/11/25 10:31 πμ

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας για την κατάσταση του οδικού άξονα Αμφίπολης – Δράμας και Σερρών – Δράμας

Κιλκίς: Κρεοπώλης τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία κατά την εκτέλεση εργασιών

13/11/25 9:49 πμ

Κιλκίς: Κρεοπώλης τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία κατά την εκτέλεση εργασιών

Πυρκαγιά σε σκάφος στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά - Βυθίστηκαν τρία σκάφη

13/11/25 9:09 πμ

Πυρκαγιά σε σκάφος στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά – Βυθίστηκαν τρία σκάφη