Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταβαίνει σήμερα από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών. ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταβαίνει σήμερα από την Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, όπου θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους πρέσβεις των 29 κρατών-μελών.

Λίγο πριν την αναχώρηση του από την αμερικανική πρωτεύουσα ο κ.Ντιμιτρόφ έκανε μια σύντομη ομιλία στη δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας.

Αναλύοντας τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η επίλυση του ονοματολογικού, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εκτίμησε πως η συμφωνία προσθέτει μια νέα σημαντική δυναμική για τον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής μέσα από την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.

Yποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποδειχθεί βιώσιμη σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς, όπως εξήγησε, η διεθνής στήριξη είναι ισχυρή και η επικείμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην παγίωση της σταθερότητας. Αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η συμφωνία απέδειξε πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν δύο διαφορετικές ταυτότητες στη Βόρεια Μακεδονία και την ελληνική Μακεδονία, χωρίς απαραίτητα να αλληλοσυγκρούονται.

Αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ παρατήρησε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μια πιο δύσκολή και μακροχρόνια διαδικασία σε σχέση με την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα δώσουν φέτος το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αξιωματούχους για την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με την επικύρωση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Advertisement
Babis

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Ουάσινγκτον συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον απερχόμενο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός χαρακτήρισε τις στιγμές ως «ιστορικές», εκτιμώντας ότι το επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής». Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Γερουσία.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και τον Λευκό Οίκο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τους διευθυντές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπέρκλεϊ και Μάρκους Τόμι.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ :


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα