«Κρατήστε τον παλιό κόσμο σας, εμείς θέλουμε έναν κόσμο χωρίς σεξιστική και σεξουαλική βία»: μια συλλογικότητα φεμινιστικών ενώσεων καλεί σε συγκεντρώσεις σήμερα στη Γαλλία, τρεις εβδομάδες μετά την υποστήριξη που ... Περισσότερα

Υπόθεση Ντεπαρντιέ: Έκκληση για συγκεντρώσεις στη χώρα εναντίον του «παλιού σεξιστικού κόσμου»

Epilogestv

Epilogestv

«Κρατήστε τον παλιό κόσμο σας, εμείς θέλουμε έναν κόσμο χωρίς σεξιστική και σεξουαλική βία»: μια συλλογικότητα φεμινιστικών ενώσεων καλεί σε συγκεντρώσεις σήμερα στη Γαλλία, τρεις εβδομάδες μετά την υποστήριξη που προσέφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

«Καλούμε σε συγκεντρώσεις όλους και όλες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων φύλου και που αρνούνται τις σεξιστικές και τις σεξουαλικές βιαιότητες», γράφει σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα Φεμινιστική Απεργία (Grève féministe).

«Μετά το #metoo, έγιναν πρόοδοι. Ας μην αφήσουμε αυτές οι πρόοδοι να εξαλειφθούν από τον ανεύθυνο, βαρύ και σεξιστικό λόγο του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προσέβαλε τα δικαιώματα των θυμάτων και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και παιδιών», προσθέτει η συλλογικότητα.

Μια συγκέντρωση έχει οργανωθεί για τις 18:00 στο Παρίσι. Άλλες έχουν ανακοινωθεί σε περίπου 30 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λίλλη και η Λιόν.

Προσκεκλημένος στις 20 Δεκεμβρίου στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό France 5, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ -στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς και είναι στόχος τριών προσφυγών για σεξουαλική επίθεση ή βιασμό τις οποίες αρνείται-, χαρακτηρίζοντάς τον «τεράστιο ηθοποιό», ο οποίος κάνει «υπερήφανη τη Γαλλία», και καταγγέλλοντας ένα «ανθρωποκυνηγητό».

Οι δηλώσεις του αρχηγού του κράτους, οι οποίες έγιναν μετά τη μετάδοση από άλλο δημόσιο κανάλι ενός ρεπορτάζ στο οποίο ο ηθοποιός πολλαπλασίασε τις μισογυνικές και προσβλητικές δηλώσεις απευθυνόμενος σε γυναίκες, σόκαραν ένα τμήμα του πληθυσμού.

Φεμινιστικές ενώσεις χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας «φτύσιμο» στο πρόσωπο των θυμάτων σεξουαλικής βίας και κατήγγειλαν μια «αντιστροφή της ενοχής».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος του MoDem, ενός κόμματος συμμάχου του προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν έκτοτε πάρει αποστάσεις από τη θέση του Εμανουέλ Μακρόν: ο πρώτος, ο Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις δηλώσεις του Ζεράρ Ντεπαρντιέ και ο δεύτερος, ο Φρανσουά Μπαϊρού, δήλωσε πως δεν έχει «καμιά ανοχή» για τον ηθοποιό.

Advertisement
MEGA

«Αυτοανακηρυχθείς πρωταθλητής της μάχης εναντίον των βιαιοτήτων σε βάρος των γυναικών, ο πρόεδρος Μακρόν αποδεικνύεται ούτε λίγο ούτε πολύ ένας υπερασπιστής φερόμενων δραστών επιθέσεων», εκτιμά η συλλογικότητα Grève féministe, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι ο αρχηγός του κράτους δεν βρήκε «μια λέξη αλληλεγγύης προς τα φερόμενα θύματα».

Η έκκληση για διαδηλώσεις υπογράφεται από τις οργανώσεις Φεμινιστική Συλλογικότητα Κατά του Βιασμού (Collectif féministe contre le viol), Εθνική Ομοσπονδία Αλληλεγγύης Γυναικών (Fédération nationale solidarité femmes), Σύνδεσμος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ligue des droits de l’Homme), Οικογενειακός Σχεδιασμός (Planning familial) και Τολμήστε το Φεμινισμό (Osez le féminisme).

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστράτευση στην Ελλάδα: Πότε ενεργοποιείται, ποιοι καλούνται - Τι προβλέπει το σχέδιο άμυνας

04/03/26 1:10 μμ

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Πότε ενεργοποιείται, ποιοι καλούνται – Τι προβλέπει το σχέδιο άμυνας

Φόβοι για ανατιμήσεις από τους Σερραίους εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν - video

04/03/26 1:02 μμ

Φόβοι για ανατιμήσεις από τους Σερραίους εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν – video

2ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς - Φεβρουάριος 2026

04/03/26 12:54 μμ

2ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς – Φεβρουάριος 2026

"Δύσκολο το πάρκινγκ στη Λαϊκή αγορά" λένε οι Σερραίοι - Προτιμούν να πάνε με τα πόδια - video

04/03/26 12:49 μμ

“Δύσκολο το πάρκινγκ στη Λαϊκή αγορά” λένε οι Σερραίοι – Προτιμούν να πάνε με τα πόδια – video

Σχεδιάστρια μόδας δημιουργεί φουλάρια εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών

04/03/26 12:41 μμ

Λία Πανταζή: Εικόνες και μνήμες από την πόλη των Σερρών σε ολομέταξα φουλάρια – video

524 έκτακτοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη τη χώρα το πρώτο δίμηνο του 2026

04/03/26 12:11 μμ

524 έκτακτοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη τη χώρα το πρώτο δίμηνο του 2026

Γ. Κεφαλογιάννης: Τον Μάρτιο του 2027 παραδίδεται το πρώτο αναβαθμισμένο πυροσβεστικό αεροσκάφος 415

04/03/26 12:10 μμ

Γ. Κεφαλογιάννης: Τον Μάρτιο του 2027 παραδίδεται το πρώτο αναβαθμισμένο πυροσβεστικό αεροσκάφος 415

Ν. Χαρδαλιάς: Δίνουμε νέα πνοή σε ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα του Νότιου Τομέα

04/03/26 12:09 μμ

Ν. Χαρδαλιάς: Δίνουμε νέα πνοή σε ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα του Νότιου Τομέα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ευθύνη και ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον

04/03/26 12:06 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι παρούσα με ευθύνη και ισχύ όπου την καλεί το εθνικό καθήκον

Τέσσερις ποιήτριες παρουσιάζονται μετά μουσικής, την Ημέρα της Γυναίκας, στην ΕΣΗΕΜ-Θ

04/03/26 12:05 μμ

Τέσσερις ποιήτριες παρουσιάζονται μετά μουσικής, την Ημέρα της Γυναίκας, στην ΕΣΗΕΜ-Θ

Δημοτική Αστυνομία

04/03/26 11:39 πμ

Δήμος Σερρών: Με πέντε νέους δημοτικούς αστυνομικούς ενισχύεται η Δημοτική Αστυνομία

Ο ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BTM του Μπάρι

04/03/26 12:01 μμ

Ο ΕΟΤ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού BTM του Μπάρι