Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο
Date:
Για τους μαθητές των ακριτικών νησιών της Ελλάδας, η θάλασσα μπορεί να φανεί πολλές φορές ως σύνορο, ένα όριο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν. Όμως, μία ομάδα κολυμβητών ανοιχτής θάλασσας, ήρθε να τους δείξει ότι βλέπει τη θάλασσα όχι ως εμπόδιο, αλλά ως το μέσο για να φτάσει κανείς στον προορισμό του.
Τα μέλη της ομάδας Pastra Cretonaxiosa, κολυμπώντας μεγάλες αποστάσεις σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών και επικοινωνώντας με τις τοπικές κοινωνίες, απέκτησαν άμεση αντίληψη των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών των μικρών ακριτικών νησιών. Έτσι, «γεννήθηκε» το πρόγραμμα υποτροφιών «Θάλασσες Αριστείας» ExcellenSeas, που στηρίζει οικονομικά προπτυχιακούς φοιτητές από τα νησιά αυτά.
«Ούσα η ίδια από νησί και έχοντας δει τις δυσκολίες πολλών συντοπιτών μου ακόμα και από τη Νάξο, μπροστά στο ξεκίνημα του ταξιδιού προς τον ακαδημαϊκή τους πορεία, το όραμα αυτό απέκτησε σαφές περιεχόμενο με στόχο την ενίσχυση των αριστούχων αποφοίτων των μικρών ακριτικών μας νησιών και κατ’ επέκταση των κοινωνιών από τις οποίες προέρχονται», δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευγενία Τζαννίνη, πρόεδρος του φορέα υποτροφιών ExcellenSeas.
«Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες των μικρών ακριτικών νησιών – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη σκιά της πανδημίας, αν αναλογιστούμε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων τους βασίζεται στον τουρισμό – συχνά εμποδίζουν τις οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στα μακρινά μεγάλα αστικά κέντρα για σπουδές. Έτσι, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος των εξόδων των παιδιών αυτών, με υποτροφίες που αγγίζουν τις 6.000 ευρώ ετησίως, μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους ώστε να μην εγκαταλείψουν το όνειρο και την πορεία προς την Ανώτατη Εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Αρχίζοντας «δειλά-δειλά» το 2018, με την απονομή μίας υποτροφίας στη μοναδική απόφοιτο του Λυκείου Άη Στρατή, η πρωτοβουλία έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα πρόγραμμα στηριζόμενο από ένα ευρύ φάσμα εταιριών και οργανισμών, που στηρίζουν τη λειτουργία του προγράμματος και αναλαμβάνουν τη χορηγία των υποτροφιών. Συνολικά, έχουν απονεμηθεί 34 4ετείς ή 5ετείς υποτροφίες κατά τα έτη 2018, 2019, 2020 και 2021, σε μαθητές και μαθήτριες που σήμερα φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και προέρχονται από νησιά όπως η Αστυπάλαια, το Καστελόριζο, το Μεγανήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Νίσυρος, η Χάλκη, τα Ψαρά, η Κάσος και οι Φούρνοι.
Κατά μεσο όρο, απονέμονται 8 υποτροφίες κατ’ έτος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κατά βάση τις επιδόσεις των παιδιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των αιτήσεων παίζουν και η οικονομική κατάσταση των οικογενειών των υποψηφίων και η ύπαρξη πιθανών ιδιαίτερων δυσκολιών που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Τζαννίνη, κάθε χρονιά γίνεται προσπάθεια να απονεμηθούν όσο περισσότερες υποτροφίες γίνεται, σύμφωνα με τους διαθέσιμους πόρους.
«Στόχος μας ο αριθμός των υποτροφιών να αυξηθεί και να μπορέσουμε στο μέλλον να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των αριστούχων αποφοίτων των νησιών αυτών», σημείωσε η κ. Τζαννίνη.
Ιδιαιτερότητα του προγράμματος ExcellenSeas είναι ότι εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, οι υπότροφοι λαμβάνουν στήριξη καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και σε συμβουλευτικό επίπεδο, με τη μορφή mentoring από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν τακτικοί ή ομότιμοι καθηγητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, καθώς και από διακεκριμένες για το ήθος και το υψηλό ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τους επίπεδο προσωπικότητες.
Πέραν όμως της οικονομικής ενίσχυσης και του mentorship, το πρόγραμμα των «Θαλασσών Αριστείας» έχει άλλον έναν πυλώνα, αυτόν της πρακτικής άσκησης, η οποία πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε θέσεις όμορες των επιστημονικών πεδίων των υποτρόφων, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική εξοικείωση με το αντικείμενο των σπουδών τους και το «χτίσιμο» ενός καλού βιογραφικού.
Μέχρι στιγμής, η εξέλιξη των υποτρόφων αφήνει πολλές ελπίδες για το μέλλον. Η πρόοδος αυτή, για τον φορέα, είναι μία ακόμη ελπίδα, ότι θα αποτελέσει όχημα προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών. «Η επιστροφή των παιδιών στη βάση τους με σκοπό την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την κάλυψη των αναγκών που αυτές έχουν είναι πολύ σημαντική για εμάς. Απώτερος σκοπός μας είναι η ενίσχυση και των τοπικών κοινωνιών, διότι θεωρούμε ότι το ακαδημαϊκό ταξίδι των υποτρόφων, όπου και να τους οδηγήσει, με τη δική μας συνδρομή στο πλευρό τους, θα τους γεμίσει εμπειρία, γνώση και βιώματα που θα ωφελήσουν τον τόπο τους έστω και έμμεσα», τόνισε η κα. Τζαννίνη.
«Η ΕxcellenSeas, μια δεύτερη οικογένεια»
Για την Ειρήνη Πρασίνου, πρωτοετή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μετάβαση από τη Δονούσα στην Αθήνα ήταν κάτι που ήθελε πολύ. Ως ένα από τα έξι συνολικά παιδιά της οικογένειας, η οικονομική στήριξη των σπουδών της αποτέλεσε μία ανακούφιση. «Η υποτροφία μού εξασφαλίζει πως δεν θα χρειαστεί να αναζητήσω κάποια εργασία καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών μου, αλλά είναι και μία ελπίδα σωτηρίας και για την οικογένεια μου, που καθημερινά πασχίζει να μεγαλώσει ευπρεπώς τα έξι της παιδιά», είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αν και δεν ξέρει ακόμα εάν θα ακολουθήσει επαγγελματικά την πορεία της διδασκαλίας, έχει ήδη χαράξει στο μυαλό της εναλλακτικές λύσεις για την μετέπειτα πορεία των σπουδών της. Κάτι στο οποίο έχει συμβάλει σημαντικά και η συχνή επικοινωνία με την μέντορά της. «Πέραν του χρηματικού ζητήματος, η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια που μας αγκαλιάζει παρέχοντάς μας ψυχολογική στήριξη και ό,τι άλλο χρειαστούμε. Θεωρώ πολύ σημαντική την εμπειρία που φροντίζει να έχουμε, γνωρίζοντας και δουλεύοντας δίπλα σε σημαντικά πρόσωπα», σημείωσε.
Η Ειρήνη χαρακτηρίζει την υποτροφία ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία, την οποία θέλει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος άνθρωπος, να κάνω τον τόπο μου γνωστό αλλά και περήφανο για εμένα, και γιατί όχι, να αποτελέσω αργότερα έναν από τους συνεχιστές του προγράμματος της ΕxcellenSeas», υπογράμμισε.
«Οι φοιτητές από τα ακριτικά νησιά δεν νιώθουμε “μόνοι”»
Η Μάλαμα Γιάννου, τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατάγεται από τον Άγιο Ευστράτιο. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα καθυστέρησαν τη μετάβαση στην πρωτεύουσα, ωστόσο, η φοιτητική ζωή πλέον έχει μπει σε μια σειρά.
«Η υποτροφία για εμένα είναι πολλή σημαντική γιατί εκτός του ότι με βοηθάει οικονομικά, έχει δημιουργήσει ένα μέσο διασύνδεσης για τους φοιτητές από ακριτικά νησιά ώστε να μην νιώθουμε “μόνοι” στις φοιτητικές μας πόλεις και μου προσφέρει στήριξη με συμβουλές», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μάλαμα είχε την τύχη να γνωρίζει με τι θέλει να ασχοληθεί, και, όπως σημειώνει η ίδια, την τύχη να της αρέσει αυτό το οποίο σπουδάζει. «Τα σχέδια μου για το κοντινό μέλλον είναι μια καλή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και μετέπειτα μια επαγγελματική θέση στον χώρο των οικονομικών και της διοίκησης διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο επαφή με τον τόπο από τον οποίο προέρχομαι», σημείωσε.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία και το πλαίσιο παροχής των υποτροφιών, στην ιστοσελίδα: www.excellenseas.org.
Πηγή ΑΠΕ