Μόνιμη περίφραξη τοποθετήθηκε στην Πορτάρα Νάξου. Το έργο εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

ΥΠΠΟ: Νέα περίφραξη στην Πορτάρα Νάξου - Παραίτηση αιτήματος Δήμου Νάξου προς το Πρωτοδικείο για την προσωρινή περίφραξη

Epilogestv

Epilogestv

Μόνιμη περίφραξη τοποθετήθηκε στην Πορτάρα Νάξου. Το έργο, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, υλοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, «όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί εξαρχής, αφού όμως έλαβαν χώρα ασύγγνωστες συλλήψεις στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίες, άσκοπες αντιδικίες και περιττές ενέργειες, οι οποίες διατάραξαν τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού με τη Δημοτική Αρχή της Νάξου», σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και στην παραίτηση του αιτήματος του Δήμου, που επρόκειτο να συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Νάξου στις 29/9 και αφορούσε την άμεση απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης του Μνημείου του Ναού του Απόλλωνα (Πορτάρα), στη νησίδα Παλάτια της Νάξου.

Advertisement
 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ:

«Στις 29.09.2025, επρόκειτο να συζητηθεί ενώπιον του Πρωτοδικείου Νάξου, η αίτηση του Δημάρχου Νάξου κατά του Υπουργείου Πολιτισμού, με αίτημα την άμεση απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης του Μνημείου του Ναού του Απόλλωνα (Πορτάρα), στη νησίδα Παλάτια της Νάξου. Ωστόσο, ο Δήμος Νάξου δήλωσε στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου, ότι παραιτείται από την αίτησή του, με αποτέλεσμα να καταργηθεί η δίκη, χωρίς να εκδοθεί η -προφανώς απορριπτική σε βάρος του Δήμου- δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι, εξαιτίας περιστατικού παραβατικής συμπεριφοράς επισκέπτη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τοποθέτησε πρόχειρη περίφραξη του μνημείου για το διάστημα από την 29η.07.2025, οπότε και συνέβη το περιστατικό, έως και την 27η.09.2025, οπότε θα εγκαθίστατο η οριστική περίφραξη, κατόπιν εκπόνησης της σχετικής μελέτης, της έγκρισής της από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και της αντίστοιχης πίστωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η Εφορεία Κυκλάδων είχε εξαρχής ενημερώσει τον Δήμο Νάξου, ότι η τοποθέτηση πρόχειρης περίφραξης, για το ως άνω προσωρινό διάστημα, ήταν ενέργεια υποχρεωτική εκ του νόμου 4858/2021, από τους υπηρετούντες υπαλλήλους, ενώ, τυχόν, παράλειψή της θα επέφερε ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος τους.

Εντούτοις, ο Δήμαρχος, με προσωπική του επιλογή, και χωρίς έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής, προκάλεσε τη σύλληψη των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων, την προσαγωγή τους στο αστυνομικό τμήμα και τη δακτυλοσκόπησή τους, ως υποδίκων παραβατών, γεγονός που έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Επιπλέον, ο Δήμαρχος ζήτησε από το Δικαστήριο να διατάξει την απομάκρυνση της προσωρινής περίφραξης, άμεσα πριν την 27η.09.2025, όπως είχε προγραμματίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και, συνεπώς, να αφήσει το μνημείο, χωρίς καμία απολύτως οριοθέτηση και προστασία, έως τότε. Και αυτό, παρότι είχε ήδη λάβει χώρα και δεύτερο παραβατικό περιστατικό, τη νύχτα της 11ης προς 12η.08.2025. Με τη σημερινή του παραίτηση, ο Δήμος απέτρεψε το να εκδοθεί δικαστική κρίση επί του αιτήματός του, προκαλώντας του την υποχρεωτική κατάργηση της δίκης.

Προς αποφυγή επανάληψης ανακριβών δηλώσεων, εκ μέρους του Δήμου, στις οποίες είχε προβεί, την 20η.08.2025, οπότε είχε εκδοθεί η προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου, επισημαίνεται -και τεκμηριώνεται εξ εγγράφων- ότι η ημερομηνία της 29ης.07.2025, προς αντικατάσταση της προσωρινής περίφραξης από την οριστική, δεν ζητήθηκε από το Δήμο Νάξου, ούτε επιβλήθηκε από το Δικαστήριο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αντίθετα, ήταν η ημερομηνία την οποία είχε εξαρχής αποφασίσει το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και την είχε εγγράφως γνωστοποιήσει -δυνάμει του από 17.08.2025 εγγράφου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- προγενέστερου της, από 20.08.2025, προσωρινής διαταγής.

Advertisement
ΔΕΗ

Τέλος, σημειώνεται ότι, ήδη, από την 26η.09.2025, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ολοκλήρωσε το έργο της μόνιμης περίφραξης, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού,μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Δηλαδή, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποίησε το έργο, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί εξαρχής, αφού όμως έλαβαν χώρα ασύγγνωστες συλλήψεις στελεχών της αρχαιολογικής υπηρεσίες, άσκοπες αντιδικίες και περιττές ενέργειες, οι οποίες διατάραξαν τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Δημοτική Αρχή της Νάξου».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΥΠΠΟ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

12/11/25 9:35 μμ

Το 71% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνει δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού, σύμφωνα με έρευνα

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

12/11/25 8:46 μμ

Ένταση και 29 συλλήψεις στο Κλειδί Σερρών, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

12/11/25 8:14 μμ

Σέρρες: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών - "Διαχρονική η αδράνεια"

12/11/25 8:05 μμ

Στο ίδιο έργο θεατές: Παραμένουν τα προβλήματα στο Μουσικό Σχολείο Σερρών – “Διαχρονική η αδράνεια”

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

12/11/25 7:35 μμ

Δήμος Σερρών: Βανδάλισαν το πάρκο «Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη»

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

12/11/25 7:32 μμ

40 χρόνια ΤΕΦΑΑ Σερρών: ΣΥΝαγωνίΖΩμαι με επίσημο προσκεκλημένο τον χρυσό Παραολυμπιονίκη Νάσο Γκαβέλα

Σέρρες: "Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του" - Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του - video

12/11/25 7:26 μμ

Σέρρες: “Ο θάνατος περνάει έξω από το μαντρί του” – Σε απόγνωση χωρίς βοήθεια ο κτηνοτρόφος παλεύει μόνος του – video

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

12/11/25 8:07 μμ

Σέρρες: Εξέγερση στο Κλειδί Σιντικής

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

12/11/25 7:10 μμ

Οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων 2028: Τελικός των 100μ. γυναικών την 1η ημέρα, κολύμβηση τη δεύτερη εβδομάδα (pics)

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας και της Επιστολής Προσφοράς για τη διαχείριση από τον OCCAR του Προγράμματος της Eυρω-Κορβέτας

12/11/25 7:09 μμ

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΘΑ για τις Κυρώσεις Μνημονίου για Συνεργασία Επίγειας Αεράμυνας

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

12/11/25 7:05 μμ

ΥΠΕΞ: Απόφαση ιστορικής σημασίας η ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/25 7:04 μμ

Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

Σχολιάστε

11 − 5 =