Το υπουργείο Πολιτισμού δια των αρμοδίων υπηρεσιών του εγκαθιστά ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου, εμβληματικού μνημείου του 11ου αιώνα και ενταγμένου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας ... Περισσότερα

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται η Μονή Δαφνίου με σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Το υπουργείο Πολιτισμού δια των αρμοδίων υπηρεσιών του εγκαθιστά ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου, εμβληματικού μνημείου του 11ου αιώνα και ενταγμένου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με στόχο τη θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, έναντι φυσικών κινδύνων, αλλά και απειλών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η μελέτη προβλέπει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο με υπόγεια δεξαμενή και πυροσβεστικό συγκρότημα, δίκτυο πυροσβεστικών φωλιών και εκτοξευτήρων νερού, περιμετρική ζώνη πυροπροστασίας, σύστημα πυρανίχνευσης, μεγαφωνική εγκατάσταση αναγγελίας κινδύνου, καθώς και μέτρα προληπτικής και παθητικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με αυστηρότερα πρότυπα.
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η κύρια μέριμνα και βασική πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού. Η Μονή Δαφνίου, εγγεγραμμένη, από το 1990, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα εμβληματικό βυζαντινό μνημείο, υψηλής ιστορικής και αισθητικής αξίας. Βρίσκεται σε κομβική θέση, στη μέση περίπου της διαδρομής της αρχαίας Ιεράς Οδού, που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα. Οι εργασίες αποκατάστασης του περιβόλου, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, και όσες είναι, ακόμα, σε εξέλιξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εντάσσονται στον στρατηγικό μας σχεδιασμό για την προστασία και την ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού μνημείου. Η προστασία της Μονής Δαφνίου ενισχύεται με έργα που υλοποιούνται, με απόλυτο σεβασμό, στο ιστορικό της περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Η εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί απόδειξη της έμπρακτης εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη θωράκιση των πολιτιστικών αγαθών από φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στόχος μας, μέσα και από τη θωράκιση του μνημειακού συνόλου έναντι των φυσικών κινδύνων, είναι η αναβάθμιση της Μονής ως πολιτιστικού προορισμού, και συγχρόνως η ενίσχυση της ασφαλούς επίσκεψης».
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής Δαφνίου βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, και καλύπτει επιφάνεια 12.580 τ.μ. Η Μονή ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού του Δαφναίου Απόλλωνα. Από τους κίονες του, σε επανάχρηση, διασώθηκε μόνο ένας. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν από τον Έλγιν στο Λονδίνο. Το μοναστηριακό συγκρότημα προστατεύεται από οχυρωμένο τετράγωνο περίβολο, ο οποίος διατηρεί την αρχική του μορφή μόνο στο μέτωπο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου (τρεις πύργους, περίδρομο και επάλξεις, με συνολικό ύψος 9,50 μ.). Οι υπόλοιπες τρεις πλευρές έχουν χάσει την αρχική τους μορφή και διατηρούνται σε πολύ χαμηλότερο ύψος που ποικίλλει, από σημείο σε σημείο.
Στο εσωτερικό του μοναστηριακού συγκροτήματος δεσπόζει το Καθολικό, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα, με τα περίφημα ψηφιδωτά και την αντιπροσωπευτική απεικόνιση, στον τρούλο, του Παντοκράτορα Χριστού. Στη νότια πλευρά είχε διαμορφωθεί τετράγωνος αύλειος χώρος με τοξοστοιχίες και κελιά στην ανατολική και δυτική πτέρυγα. Στη βυζαντινή φάση της Μονής εντάσσονται τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτισμάτων που διατηρούνται στα νότια του αύλειου χώρου (κελιά, πιθανόν βιβλιοθήκη, λοιποί βοηθητικοί χώροι), όπως και το λουτρό και η κινστέρνα (δεξαμενή νερού) πίσω από τη δυτική πτέρυγα των κελιών. Βόρεια του Καθολικού σώζονται κατάλοιπα της βυζαντινής τράπεζας, καθώς και κτηριακά κατάλοιπα, κυρίως, κελιών.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Advertisement
Family Kitchen

φωτογραφία: ΥΠΠΟ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παξοί: 4χρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο σε πισίνα - Διέφυγε από την προσοχή των γονιών του

23/08/25 1:28 μμ

Παξοί: 4χρονο κοριτσάκι βρέθηκε πνιγμένο σε πισίνα διπλανού σπιτιού

Θρίαμβος για τα ελληνικά πανιά στο Παγκόσμιο Techno: Κατέκτησαν 5 μετάλλια, 3 ασημένια και 2 χάλκινα

23/08/25 1:19 μμ

Θρίαμβος για τα ελληνικά πανιά στο Παγκόσμιο Techno: Κατέκτησαν 5 μετάλλια, 3 ασημένια και 2 χάλκινα

Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού "ΚΟΥΡΗΤΟΣ" στο Ροδολίβος Σερρών

23/08/25 1:10 μμ

Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού “ΚΟΥΡΗΤΟΣ” στο Ροδολίβος Σερρών

Διεθνής Αμνηστία κατά Πλεύρη: Ανησυχητικές οι δηλώσεις για έλεγχο των ΜΚΟ που αμφισβητούν τη μεταναστευτική πολιτική

23/08/25 12:50 μμ

Διεθνής Αμνηστία κατά Πλεύρη: Ανησυχητικές οι δηλώσεις για έλεγχο των ΜΚΟ που αμφισβητούν τη μεταναστευτική πολιτική

Μαύρο Φεγγάρι: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό “χαμόγελο” της σελήνης

23/08/25 12:44 μμ

Μαύρο Φεγγάρι: Σήμερα το σπάνιο φαινόμενο με το απόλυτο σκοτάδι – Πότε θα φανεί το μαγικό “χαμόγελο” της σελήνης

“Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου” καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

23/08/25 12:39 μμ

“Παραδώσου, μην ντροπιάζεις τα παιδιά σου” καλεί τον συζυγοκτόνο στον Βόλο ο θείος του από την Αλβανία

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

23/08/25 1:13 μμ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του – Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

ΟΡΦΕΑΣ Νέου Σκοπού: Πολιτιστικές εκδηλώσεις από 24 έως 28 Αυγούστου

23/08/25 12:07 μμ

ΟΡΦΕΑΣ Νέου Σκοπού: Πολιτιστικές εκδηλώσεις από 24 έως 28 Αυγούστου

Καβάλα: Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στη Νέα Πέραμο

23/08/25 11:30 πμ

Ν. Πέραμος: 9χρονος έπεσε από φουσκωτή τσουλήθρα και τραυματίστηκε

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

23/08/25 11:24 πμ

Όταν οι ακρίδες σκίασαν τον Αττικό ουρανό και ανάγκασαν τον δήμαρχο Πετράκη να τις επικηρύξει

Σαντορίνη το Φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

23/08/25 10:28 πμ

Σαντορίνη το φθινόπωρο: Η εποχή που το νησί αποκαλύπτει το πιο γοητευτικό του πρόσωπο

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε

23/08/25 10:01 πμ

Θεσσαλονίκη: Θείος πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπεια, έπιασε από τον λαιμό την ανιψιά του και την γρονθοκόπησε