Ζέφη Δημαδάμα : Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και παρεμβαίνουμε για να την εξαλείψουμε

Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και παίρνουμε μέτρα για να την εξαλείψουμε τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα.

Όπως αναφέρει στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της η γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 2.010 κλήσεις εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι από γυναίκες θύματα κακοποίησης.

Advertisement

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που εγγράφηκαν στην εφαρμογή στο διάστημα 23/03/2023 έως 31/05/2024 ήταν 2.124 και 349 γυναίκες «πάτησαν» το Panic Button στέλνοντας μήνυμα για άμεση βοήθεια στην ΕΛΑΣ και δεν υπήρξε ευτυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις τραγική κατάληξη.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Γενικής Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφης Δημαδάμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γ. Ψύλλια:

Ερ.: Κυρία Δημαδάμα πώς σχολιάζετε τα τελευταία περιστατικά κακοποιήσεων γυναικών που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο και δυστυχώς παίρνουν διαστάσεις;

Απ.: Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών κατά γυναικών που προκαλούν οργή και αποδεικνύουν ότι κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα βίας σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον ανήκει, με όποιο μορφωτικό επίπεδο και σε κάθε εργασιακό τομέα. Κάθε μια γυναίκα δίπλα μας μπορεί να είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Όμως ό,τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών τους μας αφορά όλες και όλους και παρεμβαίνουμε με πολιτικές για να την εξαλείψουμε.

Οι δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το panic button διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ερ.: Τι είναι η εικοσιτετράωρη γραμμή SOS 15900, πόσες γυναίκες την χρησιμοποίησαν, ενδεικτικά, το πρώτο τριήμερο του 2024;

Απ.: Το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» δημιουργήθηκε και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 65 δομών σε όλη τη χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία γυναικών με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση).

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και η γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Advertisement

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 η γραμμή δέχθηκε συνολικά 2.010 κλήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία που ξεπερνά το 70%,είναι από τις ίδιες τις ωφελούμενες- θύματα.

Ερ.: Τι ακριβώς είναι τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες Φιλοξενίες; Ποιες υπηρεσίες παρέχουν και ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία των ωφελούμενων;

Απ.: Το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών» έχει ως πυλώνα στήριξης τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης στις γυναίκες θύματα.

Παρέχονται υπηρεσίες όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας, υπηρεσίες παραπομπής σε ξενώνες, ή και στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς κοινωνικής πολιτικής, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς φύλαξης και υποστήριξης παιδιών, ασφαλή διαμονή και σίτιση.

Οι γυναίκες θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται ως κατηγορία δικαιούχων του Ειδικού Βοηθήματος Ευάλωτων Ομάδων από την ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 31η Μαρτίου 2024, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της ΓΓΙΑΔ ανά την Ελλάδα, δέχτηκαν 1.656 γυναίκες θύματα βίας, ενώ για το ίδιο διάστημα στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου της ΓΓΙΑΔ φιλοξενηθήκαν συνολικά 232 άτομα, εκ των οποίων οι 109 ήταν γυναίκες και 123 παιδιά.

Ερ.: Τελικά τι είναι το panic button και πώς χρησιμοποιείται;

Απ.: Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ίδρυμα VODAFONE, δημιούργησαν την ειδική εφαρμογή Panic button, με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να καλούν άμεση βοήθεια, με ασφαλή για αυτές τρόπο. Οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που εγγράφηκαν στην εφαρμογή από 23/03/2023 έως 31/05/2024 ήταν 2124 και 349 γυναίκες «πάτησαν» το Panic Button στέλνοντας μήνυμα για άμεση βοήθεια στην ΕΛΑΣ και δεν υπήρξε ευτυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις τραγική κατάληξη.

Μάλιστα, από τον Μάιο 2024 το «Panic Button» χορηγείται σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, δηλαδή σε γυναίκες, άνδρες, σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

05/08/25 9:48 μμ

4ο Ποντιακό Ξεφάντωμα στην Κοίμηση Σερρών

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

05/08/25 9:40 μμ

Αυτά είναι τα έξι μη κρατικά πανεπιστήμια που πήραν άδεια να λειτουργήσουν

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

05/08/25 9:35 μμ

Το ετήσιο συνέδριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

05/08/25 9:29 μμ

Ακινητοποιήθηκε F/B στον ευβοϊκό κόλπο κοντά στη βραχονησίδα Γλάρος – Μεταφορά των 105 επιβατών με πλωτά

Εξαφάνιση Βρετανίδας από παραλία στην Καβάλα -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

05/08/25 9:15 μμ

Εξαφάνιση Βρετανίδας από την παραλία Οφρυνίου -Τι είδε αυτόπτης μάρτυρας και για τι την προειδοποίησε

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

05/08/25 9:00 μμ

Εκτενές τηλεγράφημα του Reuters για το ελληνικό αντί-drone σύστημα «Κένταυρος»

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ – Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

05/08/25 8:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή νταλίκας στην ΠΑΘΕ –video

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

05/08/25 8:53 μμ

Καιρός: Έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί στα κεντρικά και βόρεια της χώρας – Περιορίζεται από την Τετάρτη η αστάθεια

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

05/08/25 8:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεδαφίζεται το ιστορικό κτίριο της «Αλυσίδας» – Το 1935 λειτούργησε εργοστάσιο κατασκευής υποδημάτων

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

05/08/25 8:46 μμ

Η Μαρία Σάκκαρη με wild card στο τουρνουά του Μοντερέι

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:40 μμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας

05/08/25 8:39 μμ

Αϋπνία: Τεχνικές χαλάρωσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ύπνο σας