Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την προστασία τους και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ψηφίστηκαν επίσης:

Advertisement

-η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό έλεγχο των μέτρων στις εκπαιδευτικές δομές (ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, παρών: ΣΥΡΙΖΑ, όχι: λοιπά κόμματα)

-η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, όχι: λοιπά κόμματα) καθώς και

-η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση του προγράμματος “Θησέας” και τα “αδήλωτα τετραγωνικά” (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, όχι: λοιπά κόμματα).

Κλείνοντας την προηγηθείσα συζήτηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης”. Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων. Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.

Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Πέτσας, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης: “Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας”.

Βουλευτές ΝΔ: Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων

Τη θέση ότι “για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο” των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων εξέφρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Advertisement

Επιχειρήσαμε σε αχαρτογράφητα νερά, με σκόρπιες διατάξεις για τα ζώα συντροφιάς σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συνεχάρη τους υπουργούς Στ. Πέτσα, Μ. Βορίδη και Θ. Λιβάνιο: Αφιέρωσαν πολύ κόπο μέσα από διαβουλεύσεις, για να φτάσουμε να παρουσιάζεται σήμερα, για πρώτη φορά στη Βουλή, ένας συνεκτικός νόμος που αφορά τα ζώα συντροφιάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κούβελας επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έβαλε κάτω από το χαλί το θέμα με τα αδέσποτα ζώα και διέθεσε μόλις 600.000 ευρώ, ενώ το νέο νομοσχέδιο έχει πολιτικές ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνεχίζουν με χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια τόνισε ότι “για όλους εμάς, που έχουμε ένα ζωάκι ως ισότιμο μέλος της οικογένειας μας, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο [..] είναι αυτονόητο ότι τα ζώα συντροφιάς αξίζουν την αγάπη, τη φροντίδα, αλλά και την προστασία μας. Κανένα ζώο δεν πρέπει να είναι αδέσποτο και βέβαια επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να κακοποιείται. Αυτό ακριβώς έρχεται να διασφαλίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το οποίο υλοποιείται μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού”.

Τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει σε οδηγίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιων οργανισμών, όπως η μεταφορά θεμάτων υγείας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Δήμους που στερούνται και τις υπηρεσίες αλλά και τεχνογνωσία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Μάρκου είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αφαιμάξει οικονομικά τον απλό φιλόζωο πολίτη, «τιμωρώντας» τον για την κατοχή ενός ζώου, και αντιμετωπίζει a priori όλους τους κατόχους ενός ζώου συντροφιάς, ως ανεύθυνους και υποψήφιους να το εγκαταλείψουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, πλην ορισμένων διατάξεων που συμφωνεί. Όπως είπε, το νομοσχέδιο μεταθέτει το βάρος της ευθύνης στους δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών, αλλά χωρίς επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο και ουσιαστικά για να γίνει αυτό αντικείμενο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή άλλων ιδιωτικών οργανισμών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εμπορευματοποίηση των ζώων. Όχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά χαρατσώνετε τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια, είπε η κα Μανωλάκου.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων. Μπούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο πάει κόντρα στη φύση με αυτές τις στειρώσεις και κόντρα στη μάνα γη διότι κανένας δεν θα ήθελε απλά να στειρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπούμπα, το στειρωμένο σκυλί γίνεται και επιθετικό και μελαγχολεί και αλλάζει όλον τον χαρακτήρα του διότι δεν έχει φερομόνες, πού είναι οι οσμές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης επέκρινε την κυβέρνηση η οποία, πριν από έξι μήνες έλεγε ότι οι κτηνιατρικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι οι υπεύθυνες για οτιδήποτε αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα και μετά από έξι μήνες να λέει ότι τώρα πια, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

02/08/25 8:46 μμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε χθες το βράδυ

02/08/25 5:08 μμ

Παραλία Οφρυνίου: Μυστήριο με 58χρονη κάτοικο Σερρών που εξαφανίστηκε

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

02/08/25 2:31 μμ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία σε μη οριοθετημένες περιοχές

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

02/08/25 1:56 μμ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη μητέρα του παιδιού που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

02/08/25 2:24 μμ

Δημογραφικό: Μείωση των παιδιών που απέκτησαν οι γενεές του 1950 και του 1980 στις ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

02/08/25 2:07 μμ

ΠΟΜΙΔΑ: Άνοιξε το Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

02/08/25 2:01 μμ

Υπουργείο Ανάπτυξης: Έρχονται «καμπάνες» στις εταιρείες πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων για παραβάσεις της νομοθεσίας

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

02/08/25 1:56 μμ

Π. Φάληρο: «Ερευνάται η μητέρα να ήθελε να ξεφορτωθεί το παιδί, σε ρηχά νερά ο πνιγμός»

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/25 12:28 μμ

Πρώτη επίσκεψη στελεχών της ΑΑΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

02/08/25 12:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός μηχανής ανέβηκε στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας για να αποφύγει τους αστυνομικούς

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης - Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

02/08/25 12:15 μμ

Σοφία Ζαχαράκη: Ιστορική αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης – Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών

02/08/25 11:15 πμ

Η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης – Διασώζεται μοναδικό τεχνικό έργο 2.500 ετών