9.3 C
Serres

5G στην Ελλάδα 2022: Είναι τόσο γρήγορο όσο περιμέναμε;

Date:

Το 5G είναι ήδη στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή διαθέτει πληθυσμιακή κάλυψη ως και 80%. Η πέμπτη γενιά σύνδεσης συσκευών στο δίκτυο υπόσχεται μέχρι και 100 φορές πιο γρήγορο internet για download καθώς και σημαντικές βελτιώσεις σε upload ταχύτητες. Είναι όμως αυτή η τεχνολογία τόσο τεχνολογικά ανώτερη στην φάση που βρίσκεται σήμερα; Αυτό θα δούμε μαζί παρακάτω.

Τι υπόσχεται το 5G;

Το 5G για αρχή υπόσχεται στους κατόχους συσκευών που υποστηρίζουν 5G, δίκτυο που θα μπορεί να προσφέρει ταχύτητες από 500 Mbps μέχρι και πάνω από 1 Gbps. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσετε να κατεβάζετε μία ταινία υψηλής ευκρίνειας σε λιγότερο από 4 λεπτά, να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά σε 4Κ, και να παίζετε ταυτόχρονα τα αγαπημένα σας φρουτάκια NetBet χωρίς κανένα κόλλημα ή πτώση της ταχύτητας.

Με όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι μας (tablet, υπολογιστές) καθώς και smart ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (air condition, σκούπες ρομπότ, smart ψυγεία, πλυντήρια και τηλεοράσεις), καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση της ταχύτητας είναι πολύ σημαντική για να λειτουργούν όλα ρολόι.

Γιατί είναι σημαντικό τεχνολογικό άλμα η ανάπτυξη του 5G;

Μερικά από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του 5G εκτός από την ταχύτητα που είναι πολύ μεγαλύτερη, είναι η δυνατότητα network slicing και η ταχύτητα απόκρισης (latency).

Με τον πρώτο όρο, εννοούμε ότι καθώς το 5G βασίζεται σε software (cloud) και όχι hardware, θα μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας αυτόνομα ιδιωτικά δίκτυα, αναλόγως της χρήσης που εσείς επιθυμείτε. Για παράδειγμα άλλες ανάγκες δικτύου έχει ένα οικιακό δίκτυο και άλλες ένα δίκτυο μιας επιχείρησης, σε σχέση με την ασφάλεια, την ταχύτητα, και την χωρητικότητα δικτύου. Με το Network Slicing θα μπορείτε να προσαρμόζεται όπως θέλετε αυτά τα αυτόνομα δίκτυα, αναλόγως των αναγκών σας.

Η παραπάνω τεχνολογία σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πολύ πιο γρήγορη ταχύτητα απόκρισης, δεν έχει να κάνει μόνο με την γρηγορότερη ταχύτητα που βλέπετε για παράδειγμα ένα βίντεο. Σε εφαρμογές όπως, π.χ. ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, η ταχύτητα απόκρισης μπορεί να σημαίνει επιτυχής ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, ή σύγκρουση με ένα άλλο, αν η ταχύτητα απόκρισης είναι μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργή.5G στην Ελλάδα 1

φωτο Unsplash

Γιατί ο κόσμος δεν ενθουσιάζεται με το 5G σήμερα;

Παρόλα τα νέα πλεονεκτήματά του, οι περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές δεν ‘κάνουν ουρά’ για να αποκτήσουν κινητά 5G. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια με ότι συνεπάγεται αυτό στην συνέπεια της απόδοσης δικτύου, καθώς επίσης και στο ότι οι Έλληνες (όπως και οι περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως) αλλάζουν τα κινητά τους συνήθως ανά 2-3 χρόνια.

Επίσης, για την απλή και καθημερινή χρήση που ενδιαφέρει την πλειοψηφία των καταναλωτών, το 4G δίκτυο είναι ικανοποιητικό τόσο σε ταχύτητα όσο και σε κάλυψη και σταθερότητα.

Τέλος ένας ακόμα λόγος που ορισμένοι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται το 5G είναι οι διασπορά ψευδών πληροφοριών και μύθων, που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Αξίζει το 5G σήμερα στην Ελλάδα;

Τα κινητά που υποστηρίζουν 5G αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι λίγα, και τα περισσότερα από αυτά ξεπερνούν τα 400€. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αξίζει να κάνετε την υπέρβαση και να επενδύσετε σε ένα κινητό 5G, καθώς ήδη η τεχνολογία εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα με μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη σε μεγάλη έκταση της Ελλάδας, που το 2023 θα φτάσει μέχρι και το 90%.

Επιστήμη- Τεχνολογία5G στην Ελλάδα 2022: Είναι τόσο γρήγορο όσο περιμέναμε;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Virginia Tech στις ΗΠΑ ανακάλυψαν...

Γρίπη των πτηνών: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην ηπειρωτική Ανταρκτική

Η γρίπη των πτηνών (H5N1) έφτασε στην ηπειρωτική Ανταρκτική...

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού που...

Πρώτος θάνατος από την «ευλογιά της Αλάσκας»

Εδώ και εννέα χρόνια, οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Αλάσκας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα